Η επιλογή και η απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη µετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαµί αποτελεί µια προκλητική και επιθετική κίνηση. Μια συµβολική κίνηση, η οποία όµως δείχνει µε σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τον προσανατολισµό του τουρκικού κράτους. Ενός τουρκικού κράτους το οποίο αποµακρύνεται από τη ∆ύση, από τις αρχές και τις αξίες του δυτικού πολιτισµού. Ενός Ερντογάν ο οποίος επιδιώκει µε κάθε κόστος και τρόπο να µετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναµη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σε «προστάτη» όλου του µουσουλµανικού κόσµου.


Η Αγία Σοφία για εµάς, τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, και για τον ελληνισµό συνολικά, συµβολίζει τον πολιτισµό µας, τις ρίζες µας, την παράδοση και την ταυτότητά µας. Αντικατοπτρίζει τη συνέχεια και την οικουµενικότητα του ελληνισµού και της Ορθοδοξίας. Μας θλίβει η µετατροπή της σε τζαµί. Οµως, η Αγία Σοφία, εκτός από σύµβολο για την Ορθοδοξία και τον ελληνισµό, αποτελεί και ένα Μνηµείο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς, ένα σηµείο συνάντησης και ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών πολιτισµών και θρησκειών. Ενα σταυροδρόµι µεταξύ ∆ύσης και Ανατολής. Μια ειρηνική συνύπαρξη, όµως, την οποία δεν τη θέλει και δεν την επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος. Η συγκεκριµένη πολιτική απόφαση του Ερντογάν επιστρέφει την Τουρκία στον Μεσαίωνα και τον σκοταδισµό. Καθίσταται, πλέον, ξεκάθαρο πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί στη µεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.


Το τουρκικό κράτος, σε κάθε ευκαιρία, αποδεικνύει πως δεν σέβεται ούτε το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ούτε τους διεθνείς κανόνες. Οχι µόνο δεν τους εφαρµόζει, αλλά τους αγνοεί πλήρως. Και µε αυτόν τον τρόπο πρέπει να αντιµετωπιστεί, όχι µε κάποιες ήπιες ανακοινώσεις από τα κράτη της Ευρώπης. Μόνη της η Τουρκία θέτει τον εαυτό της εκτός διαλόγου. Το είδαµε και το ζήσαµε πριν από λίγους µήνες στον Εβρο και στα νησιά µας, όπου η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα ξεπέρασαν κάθε όριο. Η πατρίδα µας και ο ελληνισµός συνολικά το επόµενο διάστηµα θα αντιµετωπίσει µεγάλες προκλήσεις.

Θα κληθούµε να λάβουµε µεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Η Τουρκία θα εντείνει την προκλητικότητά της το επόµενο διάστηµα, θα συνεχίσει να αµφισβητεί τα κυριαρχικά και εθνικά µας συµφέροντα. ∆εν είναι τυχαία η επιλογή της 24ης Ιουλίου για την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία. Στις 24 Ιουλίου 1923 υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, µια συνθήκη την οποία ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να αναθεωρήσει και η οποία θεωρεί, µάλιστα, πως έχει ζηµιώσει την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην Τουρκία πως κάθε προκλητική κίνηση απέναντι στα εθνικά µας και κυριαρχικά µας δικαιώµατα θα απαντηθεί µε σαφή και ξεκάθαρο τρόπο. ∆εν πρόκειται να γίνει καµία υποχώρηση. Η Τουρκία είναι αυτή που που προκαλεί και όχι εµείς. 



Ο Γιάννης Μελάς είναι βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Νέας ∆ημοκρατίας