«Αυτό που συζητήσαμε χθες στη σύσκεψη για το Ταμείο είναι πως μπορούμε να κάνουμε ορθή διαχείριση αυτών των πόρων σε project τα οποία θα βοηθήσουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με τον δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, αναφορικά με τα αποτελέσματα της σύσκεψης υπό τον κ. Γεωργιάδη.

«Αλλά ακόμη και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που μπορεί να είχανε ένα κόστος δημοσιονομικό αλλά θα μπορέσουμε να τα στηρίξουμε. Άρα αρχίζουμε να συγκεντρώνουμε προτάσεις τις οποίες θα αξιολογήσουμε και το υπουργείο Ανάπτυξης και επενδύσεων και η επιτροπή γύρω από τα ταμείο που εποπτεύει τις προτάσεις πάντοτε σε συνεννόηση και με το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.

«Ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης τον υπερτριπλασιασμό των φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη. Από το 30% οι υπερεκπτώσεις δαπανών πήγαν στο 100% το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό φορολογικό κίνητρο. Την ίδια στιγμή αλλάξαμε και τη διαδικασία όπου πλέον με τη χρήση ορκωτών λογιστών θα μπορούν οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη να κάνουν τη διαδικασία πιστοποίησης των δαπανών πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Σκεφτείτε ότι το ελληνικό κράτος απαντούσε σε 3 χρόνια, τώρα θα απαντάει εντός εξαμήνου άρα κάναμε μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για να μπορέσουμε να δώσουμε ουσιαστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη», σημείωσε ο ίδιος.

Για το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, o υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας ανέφερε: «Ψηφίσαμε το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία εντός του Αυγούστου. Μέχρι πρότινος δεν ξέραμε πόσες είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, σε ποιους τομείς είναι, πόσους ανθρώπους απασχολούνε, τι τζίρους κάνουνε άρα και να θέλαμε να νομοθετήσουμε κάτι για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην πραγματικότητα δεν ξέραμε για ποιους νομοθετούμε γιατί δεν υπάρχει ένας ορισμός για το τι είναι start up στην Ελλάδα. Αρχίσαμε να μελετάμε βέλτιστες τακτικές άλλων χωρών».

«Με το μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων θα έχουμε τη δυνατότητα να φτιάξουμε χρηματοδοτικά εργαλεία κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων. Ψηφίσαμε, για πρώτη φορά νομοθετήσαμε κίνητρα για τους «επενδυτικούς αγγέλους» άρα για τα φυσικά πρόσωπα που επενδύουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Δώσαμε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στα ερευνητικά κέντρα της χώρας εξαιρώντας από το ενιαίο μισθολόγιο τους ερευνητές οι οποίοι απασχολούνται σε project τα οποία χρηματοδοτούνται εκτός κρατικού προϋπολογισμού», διευκρίνισε ο κ. Δήμας.

«Αν θέλουμε να επαναπροσελκύσουμε έναν ερευνητή να έρθει πίσω στην Ελλάδα το να τον βάλουμε στο ενιαίο μισθολόγιο πολύ απλά δεν θα σκεφτεί σοβαρά την επιστροφή στη χώρα. Με αυτή τη διάταξη μπορούμε να δίνουμε πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς. Άρα υπάρχει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλαίσιο το οποίο θεωρούμε ότι βήμα-βήμα χτίζεται ένα ισχυρό πλέγμα που στόχος είναι να επενδύσουμε παραπάνω στην έρευνα και την καινοτομία διότι πιστεύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας», επισήμανε ο υφυπουργός.

Ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι «το Elevate Greece αποδεικνύει ότι ο στόχος είναι να δούμε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα και ευεργετήματα για να στηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας».

«Είναι κάτι που το εθνικό οικοσύστημα καινοτομίας το αναμένει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον γιατί θα είναι η πύλη εισόδου όλου του οικοσυστήματος άρα δεν θα είναι μόνο οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα είναι και οι επιταχυντές, οι θερμοκοιτίδες, τα Venture Capital Funds που στηρίζουν οικονομικά τις νεοφυείς επιχειρήσεις ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να συνεισφέρουν με τα δίκτυά τους οικονομικά στηρίζοντας κάποιες από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι τράπεζες δίνοντας εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα. Είναι μια διαδραστική πλατφόρμα που στόχος είναι να δημιουργεί συνέργειες μεταξύ ανθρώπων-επιχειρήσεων και φορέων που θα μπορέσουνε να πολλαπλασιάσουν με αυτές τις ενέργειες τα αποτελέσματά τους», εξήγησε παράλληλα.