Την παραίτησή του υπέβαλε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος στον απόηχο και των αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή του ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πραγματοποιεί έρευνες σε ελληνικά ύδατα.

Ειδικότερα, ο κ. Διακόπουλος φέρεται να κατέθεσε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό η οποία και έγινε δεκτή. Σε αυτήν αναφέρει ότι υπηρετεί την πατρίδα για δεκαετίες και έχει μάθει να αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες του.

Ύστερα από τις σχετικές δηλώσεις, ο κ. Διακόπουλος είχε επιχειρήσει να «μαζέψει» τις δηλώσεις του (δείτε εδώ). Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος δήλωσε «Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε "προσπάθεια" ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, "πραγματοποίηση", με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών».

Αναλυτικά η δήλωση παραίτησής του:

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος.