«Παρών» αναμένεται να δηλώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή και αφορά την επικύρωση της συμφωνίας υπογραφής ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η συμφωνία θα περάσει χάρη στις ψήφους από Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής.

Η απόφαση της Κουμουνδούρου να μην στηρίξει ξεκάθαρα τη συμφωνία αφορά την πρόθεση των επιτελικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποφύγουν μία νέα εσωτερική σύγκρουση. Κι αυτό γιατί θέλουν να αποφύγουν τον καβγά ανάμεσα σε «προεδρικούς» και «53» τη στιγμή μάλιστα που οι «πασοκογενείς» έχουν σπάσει σε «Σημιτικούς» και υποστηρικτές της κίνησης Πράττω. Τούτου δοθέντος στην Κουμουνδούρου θέλουν να κινηθεί στην χλιαρή πολιτικά στάση του «παρών».

Υπό αυτό το πρίσμα, τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν άμεση προτεραιότητά τους να υπερασπιστούν την κομματική ενότητα εις βάρος της εθνικής. Οι συμφωνίες που αφορούν τις σχέσεις με άλλα κράτη είθισται να ψηφίζονται και να περνούν με ενισχυμένες πλειοψηφίες από τη Βουλή προκειμένου να καθίσταται σαφής η εθνική κατεύθυνση γύρω από κάθε απόφαση.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης ενώ οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα συνταχθούν με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίζοντας «υπέρ» και ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δε συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εναντίον της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στο καθαρά διαδικαστικό σκέλος, η κοινοβουλευτική επεξεργασία των δύο σχεδίων νόμων ξεκινά το απόγευμα της Δευτέρας στις 18:00 ενώ θα ακολουθήσει την διαδικασία κύρωσης Διεθνών Συμβάσεων. Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής ορίστηκε ο κ. Τάσος Χατζηβασιλείου. Η κυρία Σία Αναγνωστοπούλου θα εισηγηθεί τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία με την Ιταλία και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στην συμφωνία με την Αίγυπτο που συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο πολιτικό και διπλωματικό ενδιαφέρον.

Σημειώνεται πως την Τετάρτη τα δύο νομοσχέδια θα εισαχθούν στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα λήξει με την σχετική ψηφοφορία. Η κύρωση των συμβάσεων δεν απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.