Ξεκίνησε στις 11:00 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τη σχετική ψηφοφορία ενώ αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και όπως είχε προαναγγείλει ο Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις αναφορικά με την προοπτική επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Κατά την παρουσίαση στις Επιτροπές των δύο σχεδίων νόμου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τις δύο συμφωνίες επωφελείς και δίκαιες. Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Δένδιας απάντησε ότι επιλέγει να είναι προσεκτικός και ολιγόλογος καθώς, όπως είπε, ό, τι ειπωθεί από την πλευρά του θα συνοδεύει την κύρωση των συμφωνιών σε περίπτωση μελλοντικής επιδιαιτησίας. Δήλωσε όμως, ότι είναι «πάντοτε στην διάθεση των κομμάτων για εξηγήσεις σε θέματα που δεν μπορεί να αναλύονται σε δημόσιες συνεδριάσεις, γιατί θα είναι βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον».

Δείτε live τη συζήτηση



Δένδιας: Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου

« Για πρώτη φορά η χώρα μας αποκτά ΑΟΖ με πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο και με το δίκιο της θάλασσας. Οι δύο αυτές ζώνες υπολογίζονται σε 75.837 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την Ιταλία και 37.714 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την Αίγυπτο.Το συνολικό αποτέλεσμα και των δύο συμφωνιών κρίνεται από την κυβέρνηση ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Συνδυάζει την επέκταση των ζωνών που θα ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα με την νομική κατοχύρωση των παγίων θέσεων της χώρας ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν στοιχεία ενίσχυσης του εθνικού οπλοστασίου. Ομως το απαραίτητο στις δυσχερείς στιγμές που η τουρκική παραβατική ύβρις δημιουργεί για τη χώρα ,το απαραίτητο στοιχείο είναι η εθνική ομοψυχία αυτή θα επιφέρει την νέμεση απέναντι στην τουρκική ύβρις.

Δεν γίνεται αναφορά στην συμφωνία στην μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και αυτό γίνεται επί τούτου. Η συμφωνία αποτελεί δήλωση βουλήσεως και συμφωνίας βουλήσεως δύο κυρίαρχων κρατών. Ο θαλάσσιος χώρος που αναλογεί στην κάθε χώρα ανέρχεται σε ποσοστό 45% για την Ελλάδα και 55% για την Αίγυπτο. Είναι πολύ κοντά στα αριθμητικά δεδομένα της συμφωνίας με την Ιταλία όπου τα ποσοστά είναι 46% για την Ελλάδα και 54% για την Ιταλία», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής.

Τι θα κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν. Από την άλλη, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο ενώ «ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το Κίνημα Αλλαγής. Αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ενώ η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται για την τελική στάση της στην ολομέλεια.

Για την ελληνοϊταλική συμφωνία, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι με αυτήν η ΝΔ αποδέχεται για πρώτη φορά την ανάγκη συμβιβασμών, οι οποίοι ωστόσο πρέπει να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική. Για κενό στρατηγικής μίλησε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, Γ. Κατρούγκαλος. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν επιδίωξε, οι ελληνικές κόκκινες γραμμές, να γίνουν ευρωπαϊκές κόκκινες γραμμές, οι οποίες να προβλέπουν ουσιαστικές οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Από το Κίνημα Αλλαγής, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης των συμφωνιών και κάλεσε σε συνεννόηση σε επίπεδο ηγεσιών των κομμάτων. Σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα υπερέχει σε διπλωματικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, η ηγεσία της γείτονος συνεχίζει να "μαρκάρει" περιοχές μας για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ειδικότερα πάντως για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είπε ότι, εάν δεν υπήρχε το σύμφωνο Τουρκίας-Τρίπολης δεν θα διανοούμασταν να πάμε σε μερική οριοθέτηση.

Κατά των δύο συμφωνιών τάχθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος αναφέροντας ότι η ελληνοϊταλική συμφωνία δίνει μερική επήρεια στα διαπόντια νησιά και τις Στροφάδες και ότι δίνει στους Ιταλούς αλιείς τη γαρίδα και τα οστρακόδερμα ενώ στους Έλληνες το γαύρο και τη μαρίδα.. Όσο για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είπε ότι είναι αποτέλεσμα απαράδεκτου συμβιβασμού, ο οποίος δεν εξηγεί γιατί δίνει μειωμένη επήρεια στην Κρήτη..

Από την Ελληνική Λύση, ο Α. Μυλωνάκης χαρακτήρισε κατάπτυστη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία ενώ για την ελληνοϊταλική συμφωνία είπε ότι δεν μας έδωσε τίποτα αλλά άνοιξε κερκόπορτα για μερική επήρεια των νήσων επί της ΑΟΖ.

Τέλος, η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25 είπε ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο εξωτερικής πολιτικής αλλά αποτελούν αντιδράσεις σε κινήσεις της Τουρκίας. Επίσης επανέλαβε την ανάγκη σύγκλησης διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τις δύο συμφωνίες.