«Το τέλος του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο σημαίνει αναβάθμιση της σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και στέλνει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι ανεβαίνει ο δείκτης ανησυχίας στην ελληνική πλευρά μετά τις αποκαλύψεις της τουρκικής Welt, ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι «ανεβαίνει η ένταση διαρκώς και από αυτές τις αποκαλύψεις, στο βαθμό που ευσταθούνε, και από τη συνεχή ρητορική έντασης, πρωτοφανής για τα διπλωματικά δεδομένα, από τη μεριά της Άγκυρας».

«Είναι μια τελείως ασυνήθιστη, τουλάχιστον για σχέσεις μεταξύ κρατών, ρητορεία που αποδεικνύει ότι επιθυμούν να μας εξωθήσουν σε μια στρατικοποίηση και μια κλιμάκωση με δική μας ευθύνη ώστε να καταρρεύσει η διπλωματική υπεροχή που έχουμε και το διπλωματικό τείχος που έχουμε καταφέρει να περισφίξουμε την Τουρκία και τον τουρκικό τυχοδιωκτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Να βρεθούμε εμείς υπόλογοι δηλαδή στη διεθνή κοινή γνώμη για την όποια περαιτέρω κλιμάκωση. Για αυτό χρειάζεται η αποφασιστικότητα που έχουμε αλλά και η ψυχραιμία όπως έχουμε επιδείξει», δήλωσε επιπρόσθετα ο βουλευτής της ΝΔ.

«Έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει να διεθνοποιήσουμε το πρόβλημα Τουρκία, το χειρότερο που μπορεί να γίνει για εμάς είναι να εμφανίζεται η παρούσα ένταση ως ένας ακόμα καυγάς μεταξύ δύο κακών γειτόνων. Δεν είναι έτσι! Εμείς αυτό που λέμε και πείθουμε τους φίλους και εταίρους μας είναι ότι η Τουρκία είναι ένα ευρύτερο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι σημαίνει το τέλος του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι «σημαίνει αναβάθμιση της σχέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Ακόμη τόνισε ότι «στέλνει ένα μήνυμα και προς την Τουρκία ‘’κάτω τα χέρια από την Κύπρο’’, ότι η Κύπρος είναι στην στρατηγική σχέση αυτή με την Αμερική. Μέσα στο καθεστώς αυτό έντασης που έχει προκαλέσει η Άγκυρα είναι πάρα πολύ χρήσιμο και σημαντικό».

«Είμαι ανήσυχος, η κατάσταση είναι οξυμένη, είναι τεταμένη, είναι σε οριακό σημείο. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει εν τέλει ο Ερντογάν να κάνει, ο οποίος δείχνει να το σκέφτεται από τη μια η μεγάλη ρήξη η οποία θα έχει τεράστιο κόστος για τον ίδιο ή μια λελογισμένη, θορυβώδη πάντοτε, αναδίπλωση, υποχώρηση. Φαίνεται να το σκέφτεται και να μην έχει και ο ίδιος καταλήξει που θα πάει», εκτίμησε ο βουλευτής.

Για τις αμερικανικές εκλογές, σημείωσε ότι «υπάρχει πρόβλημα με την Αμερική για αυτό και οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι κρίσιμες όχι απλώς για την Αμερική, για την ίδια την ύπαρξη της Δύσης διότι άνευ Αμερικής δεν υπάρχει Ευρώπη».

«Το διακύβευμα είναι τεράστιο και έρχεται μεγάλη αναμπουμπούλα στον κόσμο εάν δεν επικρατήσει η λογική», τόνισε εν κατακλείδι.