Σε εξέλιξη βρίσκεται το γεωπολιτικό θρίλερ και ο πόλεμος νεύρων στην ανατολική Μεσόγειο, με τις τουρκικές Navtex και τις ελληνικές- Κυπριακές αντι-Navtex.

Απώτερος στόχος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι να δημιουργήσει τετελεσμένα και να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς του όρους.

Λίγες ώρες μάλιστα μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, η Ρωσία κάνει αισθητή την εμφάνισή της ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων του Πολεμικού της Ναυτικού δυτικά της Κύπρου και σε χώρο ευθύνης της Τουρκίας και ανατολικά ανοικτά της Αμμοχώστου.

Νέες τουρκικές NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις

Το πρωί της Τετάρτης η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά.

Είναι ερώτημα αν οι Ρώσοι θα κάνουν γυμνάσια μόνοι τους ή αν θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τουρκικά πολεμικά πλοία.



Επί της ουσίας, με τις NAVTEX η Άγκυρα ενημερώνει τα ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis που πλέουν στις περιοχές που θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις των Ρώσων, όπως σημειώνεται και στη σχετική ενημέρωση.

Οσον αφορά τις περιοχές: Η πρώτη NAVTEX αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου και στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα.

Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανατολικά της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Θα ξεκινήσει στις 17 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 25 του ίδιου μήνα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να προχζωρήσουν σε μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Εκτιμάται ότι με την ανακοίνωση της άσκησης με πραγματικά πυρά σε δύο περιοχές ανατολικά και δυτικά της Κύπρου, οι Ρώσοι δηλώνουν την παρουσία τους στο τεράστιο παίγνιο που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Να σημειωθεί ότι η μία από τις δύο περιοχές, αυτή δυτικά της Κύπρου, σχεδόν εφάπταται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Οι περιοχές

Ο τούρκος δημοσιογράφος Ragıp Soylu, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιεύσει τις Navtex και τον χάρτη με τις περιοχές που δεσμεύονται.






Με αντι -Navtex απαντά η Κύπρος στην Τουρκία


Η τουρκική NAVTEX για τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, τονίζει η Κύπρος, που απαντά στις τουρκικές προκλήσεις με δική της navtex.

Ειδικότερα η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σήμερα NAVTEX στην οποία αναφέρεται πως η τουρκική NAVTEX σε σχέση με τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις που θα διεξαχθούν στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εκδόθηκε σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Προστίθεται πως ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή αρμοδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα, μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ, επικαλούμενα το ΚΥΠΕ.

Επίσης σε NAVTEX που εκδόθηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρεται πως οι ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν από τις 17 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου σε περιοχή που δεσμεύτηκε με βάση τις ακόλουθες συντεταγμένες:

35-40.00N 035-00.00E
35-40.00N 035-20.00E
34-40.00N 035-36.00E
34-43.00N 034-40.00E

Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα και γίνεται έντονη σύσταση σε όλα τα σκάφη να μην εισέρχονται στην περιοχή.

Συνάντηση Δένδια – Πάιατ

Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συνεργασία Ελλάδος – ΗΠΑ και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με έμφαση στην παραβατικότητα της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρέσβης επεσήμανε πως χάρηκε που είδε τον κ. Δένδια πριν από το ταξίδι του στα Ηνωμένα Έθνη αύριο.

«Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να βρει διπλωματικές λύσεις για τις εντάσεις της Ανατολικής Μεσογείου. Όπως είπε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο χθες «είναι ανώφελο να αυξάνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή»», σημείωσε ο κ. Πάιατ σε σχετική ανάρτησή του στο twitter.

Σχοινάς: «Παράθυρο» για διάλογο με την Τουρκία έως τις 25 Σεπτεμβρίου

Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές προς την τουρκική πλευρά πως εάν συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα ενεργοποιήσει μία σειρά κυρώσεων έναντι της Άγκυρας, γεγονός που έχει εκνευρίσει τους Τούρκους.

Στο θέμα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας για «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να ανοίξει διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία ως τις 25 Σεπτεμβρίου που θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής των 27.

Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, σημείωσε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ότι στο διάστημα που μένει ως τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Σεπτεμβρίου υπάρχει ελπίδα ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία θα μπορέσει να προχωρήσει, εφόσον σταματήσουν οι επιθετικές τακτικές και κραυγές από την τουρκική πλευρά.

Τόνισε ότι «υπάρχει μια δομημένη διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας στο πλευρό της Ελλάδας» και επανέλαβε την προσδοκία ότι «μέσα απ αυτή τη διαδικασία θα βρεθεί η διέξοδος της αποκλιμάκωσης με επιστροφή στην κανονικότητα στην Αν. Μεσόγειο».

«Πυρά» Ακάρ

Προκλητικός αλλά και πιστός στην σκληρή ρητορική που έχει χαράξει εδώ και αρκετό καιρό η Άγκυρα εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, εξαπολύοντας «πυρά» κατά της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται κάποιοι από αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων και κάνουν νταηλίκια και παίζουν το ρόλο του προστάτη και της ασπίδας» είπε ο Χουλουσί Ακάρ, και συμπλήρωσε:

«Θα έρθουν και θα φύγουν όπως ήρθαν. Εσείς εάν προσπαθείτε να αλλάξετε τις ισορροπίες στη “νότια Κύπρο”, αυτό δεν θα φέρει την ειρήνη αλλά τη σύγκρουση, δεν θα φέρει τη λύση αλλά τη μη επίλυση του ζητήματος».

Προφανώς ο τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην απόφαση των ΗΠΑ να άρει μερικώς το αμερικανικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί το 1987 στην Κύπρο για τους μη φονικούς εξοπλισμούς.

Χθες, είχε προχωρήσει σε νέες απειλές, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται θέμα παραχώρησης της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας σε οποιονδήποτε, εκτός εάν η κυριαρχία μας στους ουρανούς και τους αιθέρες και η παρουσία μας εδώ δεν είναι διαθέσιμη. Είναι θέμα αγώνα.
»Μην ξεχνάτε τον ρόλο σας σε αυτόν τον αγώνα, προγραμματίστε και εκτελέστε το καθήκον σας αναλόγως.

Είχε προσθέσει δε, ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι στη διάθεση του έθνους και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό.

Αποκλιμάκωση ζητά ο Πομπέο

Χθες, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής Μάικ Πομπέο προχώρησε σε μία ακόμη έκκληση προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Αυτή τη φορά ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κράτησε ίσες αποστάσεις καλώντας – όπως είπε – «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει σε νέα καταδίκη των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.