Η φράση αποδίδεται στον αυστριακό καγκελάριο Φον Μετερνιχ και φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου τη γνωρίζουν πολύ καλά. Οι διπλωματικές κινήσεις των τελευταίων μηνών είχαν επίκεντρο το Παρίσι, έχουν μέχρι στιγμής δικαιώσει τον Κυριακο Μητσοτακη και αναμένεται να κορυφωθούν την τρέχουσα εβδομάδα. Όχι όμως στο Παρίσι αλλά πάντως εντός της γαλλικής επικράτειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ήδη προγραμματίσει να μεταβεί στην Κορσική προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο των 7 μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. (Med7) και το προηγούμενο διάστημα έγιναν προσπάθειες να χωρέσει στο πρόγραμμα του και μια στάση στο Παρίσι και φυσικά να κλειστεί ένα rendez vous με τον Γάλλο πρόεδρο στο Élysée.

Η συγκεκριμένη συνάντηση δεδομένης της συγκυρίας θεωρήθηκε εξαρχής μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, δεδομένης της κοινής γραμμής που ακολουθούν οι δυο κυβερνήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές ωστόσο ανέφεραν αργά χθες το βράδυ ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και μάλιστα στο μεσογειακό νησί, όπου ο γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί επίσης για να συμμετάσχει στην Med7. Το tête-à-tête των δυο ανδρών αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στο περιθώριο της συνόδου των μεσογειακών κρατών, ιδίως καθώς στα τέλη του μήνα είναι προγραμματισμένη ειδική σύνοδος της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Τουρκία προφανώς εκλαμβάνει την εξέλιξη ως «ζύμωση» ενόψει των εξελίξεων.

Μέχρι τότε η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι ο Ερντογαν θα επιχειρήσει να κλιμακώσει περεταίρω τις προκλήσεις, προκειμένου να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να αποφύγει τις κυρώσεις. Δεν είναι ψέμα ότι ακόμη και εντός της Ε.Ε. υπάρχουν δισταγμοί για την υιοθέτηση μιας σκληρής στάσης απέναντι στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για απειλές και ενέργειες που αφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Η Αθήνα αντίθετα επέλεξε εξαρχής να συμπλεύσει με τη Γαλλία. Δι’ αυτής ασκεί πίεση στον βόρειο άξονα των χωρών που διστάζουν να τα βάλλουν με την Τουρκία. Τόσο λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων, όσο και φοβούμενοι τις συνέπειες στην οικονομία τους. Η Τουρκία άλλωστε είναι σημαντικός προμηθευτής αλλά και καταναλωτής ευρωπαϊκών προϊόντων.

Πρόκειται για ένα power game εντός της Ε.Ε. με τη Γαλλία να διεκδικεί de facto τα γεωπολιτικά και στρατιωτικά ηνία της ´Ενωσης και τη Γερμανία να παρατηρεί προς το παρόν ανήμπορη να αντιδράσει. Υποχρεώνεται ωστόσο να ακολουθήσει τις κινήσεις στη σκακιέρα καθώς ασκεί την προεδρία και φυσικά το Βερολίνο δεν θέλει να εμφανιστεί σε ρόλο κομπάρσου στη συγκεκριμένη συγκυρία. Οι διπλωματικές προσπάθειες που έχει αναλάβει, δεν μοιάζουν και τόσο παρεμβατικές τη δεδομένη στιγμή, αντίθετα με τις κινήσεις του Γάλλου προέδρου, ο οποίος πέρα από τις αυστηρές δηλώσεις έχει ενισχύσει στρατιωτικά την παρουσία του στην περιοχή. Η αθηνα εξαρχής (από τη παράνομο Τούρκο-Λιβυκό μνημόνιο) διάλεξε στρατόπεδο και μέχρι τώρα δείχνει να δικαιώνεται.

Η συνάντηση στο περιθώριο της Med7 θα δώσει ένα ισχυρό σήμα τόσο στην Τουρκία όσο και στον ευρωπαϊκό βορά. Ιδίως καθώς θα συνοδεύεται και από συμφωνίες που αφορούν στα εξοπλιστικά. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα τα «Π» σας είχαν ενημερώσει ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα υπογράφει ευρύτερη συμφωνία, στην οποία πιθανότατα θα περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη Ραφάλ, βλήματα αλλά και αναβάθμιση πλοίων του πολεμικού ναυτικού. Όλα αυτά καθώς θα συμβούν γεωγραφικά και χρονικά εγγύτατα με τη σύνοδο της Med7, θα είναι στο μυαλό των παρευρισκόμενων ηγετών. Καθώς μάλιστα αυτή θα προηγηθεί της ειδικής συνόδου στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι θα είναι μια ισχυρή ζύμωση για τις κρίσιμες αποφάσεις.