Συνέντευξη στο parapolitika.gr έδωσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Στεργίου, μιλώντας για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την προκλητικότητα της Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αλλά και τον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος την περίοδο που είναι το κυβερνών κόμμα.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει δυστυχείς ανθρώπους αλλά ούτε και να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία. Ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά μειώνεται διαρκώς αφού η αποφασιστική μας στάση έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις ροές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Στεργίου για όσα σημειώθηκαν στη Μόρια ενώ στο ζήτημα των Ελληνοτουρκικών επισημαίνει: «Η ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας του τελευταίου διαστήματος, μπορεί να εκνευρίζει τον κ. Ερντογάν, ταυτόχρονα όμως βάζει φρένο στις επιδιώξεις του».

Σήμερα 1ο θέμα είναι η πυρκαγιά στη Μόρια. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι υπάρχει κυβερνητική ευθύνη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Όσα συμβαίνουν στη Μόρια θυμίζουν στους πολίτες πόσο πολύπλοκο και δυσεπίλυτο θέμα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού. Η άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την ικανότητα του να αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις επιδεικνύοντας εξαιρετικά αντανακλαστικά. Είμαι βέβαιος ότι η κατάσταση στη Λέσβο σύντομα θα ομαλοποιηθεί.

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εργαλειοποιήσει δυστυχείς ανθρώπους αλλά ούτε και να θέσει σε κίνδυνο την τοπική κοινωνία. Ο πληθυσμός των μεταναστών στα νησιά μειώνεται διαρκώς αφού η αποφασιστική μας στάση έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις ροές.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο. Αδυνατεί να βρει βηματισμό και ξαναγυρνάει σε μία πρακτική ακραίων εκφράσεων όπως το 2012-2014. Σερβίρει στους πολίτες ξαναζεσταμένο φαγητό. Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα κυβερνητικά τους πεπραγμένα είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όλων των Ελλήνων.

Ο Ερντογάν αντί να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης ρίχνει καθημερινά λάδι στη φωτιά τινάζοντας στον αέρα κάθε προσπάθεια διαλόγου. Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου;

Παρότι διαχρονικά στα Ελληνοτουρκικά την ένταση τη διαδέχεται περίοδος σχετικής ηρεμίας και τούμπαλιν, τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ενεργητική διπλωματία της Ελλάδας του τελευταίου διαστήματος, μπορεί να εκνευρίζει τον κ. Ερντογάν, ταυτόχρονα όμως βάζει φρένο στις επιδιώξεις του. Ο διεθνής παράγοντας αφυπνίζεται, ενώ η πατρίδα μας οικοδομεί σε στέρεες βάσεις τις σχέσεις της σχεδόν με όλα τα άλλα κράτη της περιοχής. Η τουρκική προκλητικότητα βρίσκει τον μάστορά της.

Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης κατά την πρώτη φάση της πανδημίας ήταν επιτυχημένη, σήμερα όμως η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά για την αντιμετώπιση της επόμενης φάσης.

Και τότε και τώρα, βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι συνθήκες που βιώνουμε δεν έχουν προηγούμενο. Κι όμως, τα πάμε καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Πολίτες και πολιτεία ανακτούμε την αυτοπεποίθηση μας και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρνουμε χωρίς υποδείξεις τρίτων.

Μάλιστα σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος προσπαθεί να βρει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της ανάσχεσης της πανδημίας και της ανάκτησης της καθημερινότητας, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμα εργαλεία στήριξης του κόσμου της εργασίας. Προφανώς οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες, αλλά για πρώτη φορά η Ελλάδα δημιουργεί το δικό της εγχειρίδιο αντιμετώπισης της κρίσης.


Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του κόμματος τώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και η ΝΔ κυβέρνηση; Πως έχει επηρεάσει την λειτουργία σας η πανδημία;

Η δραστηριότητα ενός κομματικού οργανισμού κορυφώνεται στις εκλογές. Η ουσιαστική δουλειά όμως γίνεται το διάστημα που προηγείται. Ως αξιωματική αντιπολίτευση προετοιμάσαμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιούμε παρά τις σημαντικές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε. Ως συμπολίτευση, δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε μεθοδικά ώστε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο την κοινωνική μας βάση.

Με την ταχύτατη εισαγωγή των τηλεδιασκέψεων στην καθημερινότητα του κόμματος μικρύναμε την απόσταση μεταξύ των μελών μας και των κυβερνητικών στελεχών και καθιερώσαμε μία αδιαμεσολάβητη σχέση επικοινωνίας που εμπλουτίζει την εικόνα των υπουργών μας για την πραγματικότητα και αναβαπτίζει το ρόλο μας ως προς την κυβέρνηση.

Με την ίδρυση νέων Γραμματειών συνομιλούμε - όλο και συχνότερα, όλο και πιο ουσιαστικά - με ομάδες ανθρώπων που τα κόμματα τούς αγνοούσαν ή δεν αντιλαμβάνονταν όσα τους απασχολούν. Με τη θεματολογία των εκδηλώσεών μας αναδεικνύουμε σύγχρονα ζητήματα που αμφισβητούν στερεότυπα και αντιλήψεις δεκαετιών. Ενώ παράλληλα προετοιμάζουμε μία νέα γενιά στελεχών. Κόμμα σε διαρκή κίνηση.

Σήμερα το απόγευμα διοργανώνουμε το 3ο ψηφιακό τραπέζι με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της νέας μας πρωτοβουλίας με τίτλο «Αντιμετωπίζουμε τις ιστορικές προκλήσεις. Οικοδομούμε με σιγουριά το αύριο». Έχουν ήδη προηγηθεί 2 ανάλογες τηλεδιασκέψεις με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Βορείου & Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης και θα ακολουθήσουν και με τις υπόλοιπες.

Το μείζον για μας είναι ότι σε αυτά τα ψηφιακά τραπέζια συμμετέχουν μαζί με τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, άνθρωποι της Αγοράς. Στόχος μας είναι η αποτίμηση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού καθώς και η καταγραφή επισημάνσεων και κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα.