«Καθήκον της κυβέρνησης είναι να αναλάβει τις ευθύνες της για τη Μόρια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας ανέφερε πως «το 2019 και μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ είχαν φύγει από τη Μόρια 11.500 πρόσφυγες και μετανάστες και ήρθαν στην ενδοχώρα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει προσωπική ευθύνη για την κατάσταση στο ΚΥΤ».

Παράλληλα σημείωσε πως «χρειάζονται συνδυαστικά μέτρα που θα δημιουργούν στέγαση, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη κάτι που θα δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους του νησιού».

Την ίδια στιγμή ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αποσυμφόρησης.

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, «ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλάτη με προτάσεις τις οποίες δεν ακούσει κανείς».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στα Παραπολιτικά 90,1: 

Αναφερόμενος στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη Μόρια, ο κ. Βίτσας σημείωσε: «Θεωρώ ότι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήτανε υπερβολική. Το πρώτο καθήκον της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει να λεει χονδροειδή ψέματα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Μη ξεχνάμε ότι παρέλαβαν τη Μόρια με 5.680 άτομα εκ των οποίων οι 1.400 ήταν έτοιμοι να φύγουν, την έφτασαν στις 22 χιλιάδες ίσως και παραπάνω ώσπου να καταλάβουν ότι χρειάζεται αποσυμφόρηση».

«Το 2019 μέχρι που παραδώσαμε την κυβέρνηση είχανε φύγει από τη Μυτιλήνη 11.500 και ήρθανε κατά κύριο λόγο στην ενδοχώρα. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια και είπαμε ότι σε αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε. Στον κ. Χρυσοχοϊδη το είχα πει δεν ζήτησε ποτέ καμία βοήθεια, θεωρούσε ότι μπορούσε να τα καταφέρει μόνος του. Έχει προσωπικές ευθύνες για την κατάσταση ο κ.Χρυσοχοϊδης. Μετά ανέλαβε ο κ. Μηταράκης και αρχίζουνε και μετράνε από τη στιγμή που ανέλαβε ο κ. Μηταράκης δηλαδή λεει «μειώσαμε από 20.000 στις 12.500», μα 20.000 είχε επί κυβέρνησης ΝΔ», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η πυρκαγιά στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν προμελετημένη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Αυτό είναι μια δουλειά της Αστυνομίας, εμείς πολύ έγκαιρα είχαμε πει στον κ.Μηταράκη ότι όσο συγκεντρώνεται κόσμος εκεί και φτάνει σε όσο υψηλά ποσοστά και αν φτιάξει κλειστά κέντρα των 5.000 ανθρώπων τότε πολύ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με εντάσεις. Μάλιστα χαρακτηριστικά του είπαμε ότι θα ''καούν''. Και στα άλλα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης αυτές τουλάχιστον τις ημέρες πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή».

Για τη Μόρια, ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Χρειάζονται αυτή τη στιγμή συνδυαστικά μέτρα που να δημιουργούν από τη μια μεριά συνθήκες στέγασης, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη για τους πρόσφυγες κάτι που θα ευνοήσει και το αίσθημα ασφάλειας και να ζητηθεί και η συνεργασία στον πληθυσμό της Λέσβου. Και θα πρέπει να υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο αποσυμφόρησης. Είναι πολύ καλό ότι έφυγαν τα 400 ασυνόδευτα παιδιά και αυτό το σχέδιο αποσυμφόρησης δεν πρέπει να έχει μόνο τη μεταφορά στην ενδοχώρα αλλά πρέπει να έχει και το διαμερισμό της ευθύνης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Αν η κυβέρνηση δείξει ταχύτητα, λύσει προβλήματα, αν πάει και εξαγγείλει μέτρα και για τους κατοίκους θα υπάρξει κόσμος που θα συνεργαστεί. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουνε κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν της κατάστασης, και μιλάω για Έλληνες, και θα αρχίσουνε να λένε «να φύγουνε τώρα, δεν πρέπει να μπουν τρία πλοία μέσα στο λιμάνι για τη φιλοξενία και όμως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συγκεντρωθούνε αυτοί οι άνθρωποι», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Στο μεταναστευτικό - προσφυγικό βάζουμε συνεχώς πλάτη, βάζουμε πλάτη με προτάσεις όμως είναι σε ώτα μη ακουόντων. Κάνω έκκληση ας ακούσουνε τι λέμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τη δημιουργία κλειστών δομών, δήλωσε: «Όχι. Είδατε ότι σε μη κλειστή δομή, βέβαια με φοβερό υπερπληθυσμό, κάηκε η κόλαση αλλά τώρα σε μια κλειστή δομή -ας λεει ότι θέλει ο κ. Μηταράκης και ας κοιτάξει τι έγινε στη Γαλλία, στη Λιβύη κλπ- όταν αυτή η δομή γεμίσει θα έχουμε και νέα κρούσματα, και νέο πρόβλημα ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας».

«Ο κ.Κουμουτσάκος θα έπρεπε να είναι, ελπίζω να είναι, αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες από το να βγαίνει στις τηλεοράσεις. Καλύτερα να πάει στις Βρυξέλλες και να πιέσει να αναλάβουν την ευθύνη τους. Έρχονται οι ευρωπαίοι κάθε τόσο εδώ αλλά το μοναδικό που κάνουν είναι «θα σας δώσουμε χρήματα για να τους κρατάτε εδώ». Και να φύγει η κυβέρνηση από τη λογική ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης σε σχέση με το μεταναστευτικό –προσφυγικό, αυτό πληρώνουμε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.