Μετρούν το μπόι και τις δυνάμεις τους οι «φατριές» του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η τοποθέτηση τομεαρχών στο πλαίσιο του «εσωτερικού ανασχηματισμού», αναμένεται να αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα για την αντίστροφη μέτρηση που θα σημάνει και το τέλος της εκεχειρίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προαναγγελθείσα υποβάθμιση του πρώην υπουργού ψηφιακής πολιτικής σχεδόν επισκιάστηκε από το «ξήλωμα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο ο Τσίπρας, βάζει πια απέναντί του, μαζί και με τους «53».

Η υποβάθμισή του σε συντονιστή οικονομικών υποθέσεων - παραγωγής και Εμπορίου, μια θέση δηλαδή, χωρίς καμία ουσία και ισχύ στέλνει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το μήνυμα, ότι οι προεδρικοί θα αποτελέσουν και την μελλοντική ομάδα του.

Η υποβάθμιση των άλλοτε κορυφαίων στελεχών από τον Αλέξη Τσίπρα, δείχνει ότι ο ίδιος επιθυμεί να περιχαρακώσει την ισχύ του, πετώντας το μπαλάκι της αντίδρασης, που είναι αναμενόμενη τώρα πια στους διαφωνούντες.

Η ομάδα του Νίκου Παππά, που αποβλήθηκε από την πρώτη γραμμή, υποστηρίζεται ότι θα παραμείνει στη… δεύτερη γραμμή, πάντα κοντά στον πρόεδρο, αφού ούτε καν το βέτο που του ασκήθηκε – όπως ακούγεται - από την Αχτσιόγλου για απομάκρυνση συγκεκριμένων προσώπων από την βιτρίνα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε αποδεκτό από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμά τους πάντως το έστειλαν οι «αποβληθέντες», λίγες ημέρες νωρίτερα, μέσω τις ψηφοφορίας στην ΚΕ,  για την εκλογή Τζανακόπουλου, αφού διαρρέεται ότι ο νέος Γραμματέας «αποδοκιμάστηκε» στην κάλπη, από τους προεδρικούς του Παππά, κι όχι από τους «53» ή άλλους διαφωνούντες.

Αντίθετα, τόσο οι παλαιοί κομματικοί, όσο και ομάδα Τσακαλώτου παρέμειναν σε στάση αναμονής, η οποία τερματίστηκε χθες με την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών και την υποβάθμιση Τσακαλώτου.

Κάποιοι δε από τους παλαιούς κομματικούς μπορεί να μην είδαν απειλή στο πρόσωπο του Τζανακόπουλου, τουλάχιστον στο βαθμό που έβλεπαν όταν ο Νίκος Παππάς διαχειρίζονταν και χειρίζονταν τα πάντα, ακόμη και τον Αλέξη Τσίπρα, όπως παραμένουν επιφυλακτική για τις εξελίξεις.

Άλλωστε πολλοί από αυτούς, έχοντας υπ’ όψιν και την δημοσκοπική καχεξία του κόμματος ή του προσωπικού τους πολιτικού εκτοπίσματος, διαγκωνίζονται για το ποιος θα παραδώσει μαθήματα πίστης στον μεγάλο αρχηγό για να επιβιώσουν.

Το να μείνει στο περιθώριο το «δεξί χέρι» ή το «χέρι για όλες τις δουλειές» του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς, θα είναι μια μικρή, πρόσκαιρη ωστόσο, όπως εκτιμούν πολλοί, ικανοποίηση.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι θα κάνουν οι «μεγάλοι χαμένοι»,  οι Πασοκογενείς που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα εξουσίας και όμως εξακολουθούν να παραμένουν στον… πάγκο και καθηλωμένοι στο ρόλο του… δεύτερου.

Το κλίμα αναμονής που επικρατεί εντός του κόμματος, με την κάθε ομάδα, αλλά και τον κάθε ένα στην ομάδα να προτάσσει προσωπικές φιλοδοξίες, φθείρει την ιδέα της Προοδευτικής Παράταξης αφού όλα γίνονται με όρους της γνωστής εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ. Για το λόγο αυτό το εγχείρημα παραμένει προβληματικό, με πολλές αδυναμίες που αν δεν αντιμετωπιστούν θα οδηγήσουν γρήγορα και σε νέες ανισορροπίες.