Ολοκληρώθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκαν απ' την κυβέρνηση τον Αύγουστο για την αντιμετώπιση του covid 19 και άλλα επείγοντα ζητήματα. Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια τη Δευτέρα για συζήτηση και ψήφιση.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σήκωσε το γάντι στην αναφορά του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελου Αποστόλου που είχε πει πως «φτάσατε σε σημείο, συνάδελφοι της ΝΔ, να αποκρύπτετε συστηματικά κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αφήνατε εκτός ελέγχου ευαίσθητους χώρους όπως τα γηροκομεία και οι δομές».

«Στη διάρκεια της πανδημίας αποκαταστήσαμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη. Χτίσαμε μια σχέση ειλικρίνειας, την οποία δεν θα επιτρέψουμε με τίποτα να διαρραγεί» απάντησε ο υφυπουργός. «Καταφέραμε να έχουμε πλήρη, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε πρόκειται να κρύψουμε. Και αν υπάρχουν στοιχεία γι' αυτό, 'Iδού η Ρόδος!'».

Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχθηκε πως τα κενά είναι πράγματι μεγάλα αλλά τις ανάγκες των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματα «τις καλύπτουμε με συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός για να καλυφθούν οι μόνιμες θέσεις. Ήδη είπαμε ότι 1.023 θέσεις είναι σε διαδικασία κρίσεων. Προκηρύσσονται 400 μόνιμες θέσεις ιατρικού προσωπικού τις επόμενες ημέρες και οι μισές εξ αυτών θα είναι για τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ολοκληρώνεται μία προκήρυξη στο ΑΣΕΠ 1.116 ατόμων λοιπού προσωπικού και τον Αύγουστο προκηρύχθηκε επίσης στο ΑΣΕΠ ένας διαγωνισμός 1.209 θέσεων λοιπού προσωπικού. Πηγαίνουμε σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας, σε επίπεδο νομού, σε επίπεδο νοσοκομείου, σε επίπεδο κέντρου υγείας σε επίπεδο περιφερειακού ιατρείου, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και διασφαλίζοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας σε υπηρεσίες υγείας».

Στις παρατηρήσεις του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού για τις ΜΕΘ, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «φτάσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας να έχουμε ανάπτυξη σε επίπεδο επικράτειας, μαζί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων στις 1017 κλίνες σε ΜΕΘ. Ήταν ένας άθλος, γιατί κάναμε μετατροπές σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε ειδικούς θαλάμους και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και φτάσαμε σε αυτό το νούμερο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 201 λειτουργικές κλίνες εντατικής θεραπείας, και με συγκεκριμένο σχέδιο θα φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1200 κλινών».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο υφυπουργός, είπε πως «η Ελλάδα θα προμηθευτεί εμβόλια μέσω Ευρώπης, διότι η Ε.Ε., για λογαριασμό όλων των κρατών μελών, διαπραγματεύεται με τις φαρμακευτικές εταιρείες τα εμβόλια για τον κορονοϊό». Υπάρχει, είπε, «ήδη μία πρώτη συμφωνία με την εταιρεία που αναπτύσσει το εμβόλιο της Οξφόρδης, με την ASTRAZENECA. Η αρμόδια επίτροπος κα Κυριακίδη, είπε ότι τον Δεκέμβρη θα έχουμε την παράδοση των πρώτων δόσεων εμβολίων, το εμβόλιο θα διατεθεί μόνο όταν έχει άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές που είναι ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων. Λογικό είναι, όταν υπάρχουν γεγονότα, όπως συνέβη στην περίπτωση της ASTRAZENECA, να περιμένουμε την ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας προκειμένου να φτάσουμε σε άδεια κυκλοφορίας και διάθεση του εμβολίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό γίνεται και με όλα τα άλλα τα εμβόλια».

Σε παρέμβασή της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, λέγοντας πως «άμεσα, όταν αυξήθηκαν τα κρούσματα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ανακοινώσαμε επιπλέον και αυστηρότερα μέτρα για την προστασία ειδικά των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, των ηλικιωμένων». Αυτά τα μέτρα εξήγησε η υφυπουργός, είναι σχεδιασμένα σε τρεις βασικές δέσμες μέτρων: «Πρώτον, διασφαλίσαμε τη δημιουργία και την επικαιροποίηση πολύ αυστηρότερων πρωτοκόλλων για όλες τις κλειστές προνοιακές δομές μας. Δεύτερον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τρέχουμε αυτό το δεκαήμερο, ώστε μέσα στο τέλος της εβδομάδας να έχουν γίνει μοριακοί έλεγχοι σε όλες τις - πάνω από 300 - μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων σε όλη την επικράτεια. Κάτι που σημαίνει πάνω από 6.000 τεστ σε εργαζόμενους. Και τρίτη δέσμη μέτρων είναι η οργάνωση ελέγχων τήρησης των αυστηρότερων πρωτοκόλλων που έχουμε πάρει, έτσι ώστε και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά και με την γενική γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή και του Εμπορίου, να διασφαλίσουμε ότι οργανωμένα καλύψαμε μέχρι το τέλος του μήνα, όλες τις δομές στη χώρα μας».

Η κα Μιχαηλίδου, ανέφερε επίσης πως για για την καλύτερη εφαρμογή και επιτήρηση των όσων ανακοινώθηκαν από το υπουργείο, με το άρθρο 23 του σχεδίου νόμου εισάγεται εξουσιοδοτική διάταξη, για την σύσταση συλλογικών οργάνων για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που διαβιούν σε κλειστές δομές».

Ειδικότερα ανέφερε πως θα συσταθεί μια Επιτροπή Προστασίας Ευπαθών Ομάδων, με βασική αρμοδιότητα την παρακολούθηση των δεδομένων που σχετίζονται με την εξέλιξη της διασποράς του covid-19 στις δομές αυτές, ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός των στοχευόμενων ελέγχων εφαρμογής των μέτρων, και μια άλλη Επιτροπή Εποπτείας, η οποία θα συγκεντρώνει τις πληροφορίες από όλες τις δομές της χώρας, ώστε να υπάρχει άμεση και καθολική αποτύπωση της κατάστασης, ανά πάσα στιγμή, σε όλη την επικράτεια».

Αντιπολίτευση



Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση η κριτική της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου εξήγησε ότι το κόμμα του επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην ολομέλεια και δεν καταψήφισε το νομοσχέδιο, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση «να αποσύρει διατάξεις για την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία, για την περίπτωση του ζητήματος της εξ' αποστάσεως σχολικής εκπαίδευσης, όπου πραγματικά φέρνετε το Big Brother στις αίθουσες των σχολείων - διατάξεις που όλα τα κόμμα της αντιπολίτευσης σας ζητάμε να αποσύρετε».

Η πανδημία, είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου, δεν θα πρέπει να γίνει εργαλείο για να λαμβάνονται αντεργατικές διατάξεις και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις. Ο εισηγητής της μειοψηφίας επισήμανε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν επενδύουμε στην καταστροφή, αλλά αντίθετα θεωρούμε, συνεχίζουμε να θεωρούμε, εθνικό στοίχημα την αναχαίτιση της πανδημίας. Αυτή η προσπάθεια όμως, σήμερα υπονομεύεται ευθέως από τις ενέργειες της κυβέρνησης. Είναι η ίδια που με τις πράξεις και τις παραλείψεις της σπέρνει την ανησυχία και τον πανικό».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, επισήμανε ότι το κόμμα του «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τις προτάσεις, τις θέσεις, τις γνώσεις του και προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της χώρας. Εμείς περιμένουμε να λάβετε σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες από δω και πέρα, και πάνω σε αυτά να συζητήσουμε και να ξέρετε ότι στα θετικά θα είμαστε δίπλα σας». Ο ίδιος επέμεινε ότι «τα προβλήματα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίζουμε με μόνο με επικοινωνιακούς τρόπους. Χρειάζονται πολλά περισσότερα, και κυρίως σχέδιο για να «χτυπήσουμε» τα προβλήματα στη ρίζα τους, με γενναίες αποφάσεις που η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να τις πάρει».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, από την δική του πλευρά καταλόγισε στην κυβέρνηση πως δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο που να καλούνται και οι επιχειρηματικοί όμιλοι να πληρώσουν. Αντίθετα, τόνισε, δίνετε «τα λεφτά των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων που συμμετέχουν με 95% στα φορολογικά έσοδα, όταν η συμβολή των επιχειρηματικών ομίλων είναι μόλις στο 5% στα έσοδα». Επισήμανε ότι «τα λαϊκά αιτήματα είναι κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης, στις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων που επιβάλλουν απλήρωτη εργασία, συνθήκες γαλέρας» και ζήτησε να αποσυρθούν τα άρθρα 10, 17 και 18, τα οποία ουσιαστικά, όπως είπε «ανατρέπουν παραπέρα ό,τι έζησε η εργατική τάξη τους τελευταίους αιώνες».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν τα πάει καλά με τα νούμερα» με όσα αναφέρει για την ύφεση, καθώς μειώθηκαν ξανά οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 10,3%, οι εξαγωγές κατά 15,4%, η κατανάλωση και όλα τα υπόλοιπα». Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» είπε πως «καμία χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο δεν διατηρεί ρεζέρβα στρατό» και τόνισε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση προσπαθεί πάντα τις αποτυχίες της σε όλους τους τομείς, να τις κρύψει πίσω από την πανδημία».

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 ,Μαρία Απατζίδη, ανέφερε πως στις ΠΝΠ για την υγειονομική κρίση, υπάρχουν «μέτρα θετικά αλλά ημιτελή μη ικανά να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του οικονομικού ζητήματος που έχει προκύψει, κάτι που έρχεται να υπογραμμίσει ο συμπληρωματικός κρατικός Προϋπολογισμός για το 2020, όπου οι πιστώσεις του τακτικού Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος αυξάνονται κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου». Εμείς, είπε, ως ΜέΡΑ 25 την εξέλιξη αυτή την είχαμε προβλέψει πριν μήνες, αλλά τότε η κυβέρνηση δεν μας άκουσε». Επισήμανε δε, πως «μέρος του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2020, δεν αφορά στην πανδημική κρίση, καθώς 600 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων», τάχθηκε κατά των διατάξεων που αφορούν την εργασία και την παιδεία και προέτρεψε «γενικά την κυβέρνηση» να επανεξετάσει σύντομα τα κριτήρια της νομοθέτησής της.