«Η τουρκική ρητορική έχει διακυμάνσεις μένει να δούμε τι θα γίνει με το Ορούτς Ρέϊς» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως «η ΕΕ πρέπει να πάρει ουσιαστικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Αμανατίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στα τουρκικά παράλια είναι μια κίνηση τακτικής ή είναι μια επιλογή που έχει να κάνει με το διπλωματικό παρασκήνιο και άρα η αποκλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί, απάντησε: «Αυτό θα φανεί και θα αποδειχτεί από τις επόμενες ημέρες και από τις επόμενες κινήσεις γιατί σε επίπεδο ρητορικής και πρακτικής υπάρχουν πολλές αντιφατικές κινήσεις άλλοτε με ανέβασμα άλλοτε με χαμήλωμα του τόνου, ωστόσο αν αυτό εντάσσεται σε μια συνολική τακτική η οποία θέλει την αποκλιμάκωση και τη συζήτηση με την Ελλάδα με τη μόνη διάφορα την οποία έχουμε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, αυτό θα φανεί από τις επόμενες ημέρες. Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή ή αν πρόκειται απλώς για έναν ελιγμό σε σχέση με το Συμβούλιο Κορυφής το οποίο πιστεύω και πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα».

Ερωτηθείς ποια πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε: «Κατά την προσωπική μου άποψη η ΕΕ θα πρέπει να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ουσιαστικές κυρώσεις οι οποίες εάν μεν η Τουρκία δείξει και δεσμευτεί ότι πηγαίνει στο δρόμο του διαλόγου, με δεσμεύσεις όμως όχι με λόγια, τα λόγια μάλλον έχουνε τελειώσει, θα πρέπει το Συμβούλιο Κορυφής να αποφασίσει. Τα οποία μέτρα θα είναι ανά πάσα στιγμή εφαρμοστέα και τα οποία θα εξαρτώνται, κατά την προσωπική μου άποψη, από το πως θα εξελίσσεται η πρακτική της Τουρκίας. Άρα δηλαδή αποφασίζονται και εφαρμόζονται ανάλογα εάν η Τουρκία συνεχίσει τη συμπεριφορά αυτή αλλά θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί. Δεν πρέπει να ξανάπαμε σε άλλο Συμβούλιο Κορυφής οπού τότε να μπούνε μέτρα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι το καλό κλίμα που υπάρχει στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών σε σχέση με τα εθνικά ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, δήλωσε: «Δυο θέματα είναι αυτά τα οποία θεωρώ ότι ενώνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, το ένα είναι οτι μάθανε οι πολιτικοί αρχηγοί και η κοινή γνώμη της Ελλάδος από τρίτους αυτά τα οποία συζητούσε η κυβέρνηση. Λέω πρώτα από όλα για τη συνάντηση στο Βερολίνο που δεν τη γνώριζε κανείς. ...Δεν είχαμε καμία ενημέρωση για γραπτό κείμενο συνεννόησης, πρακτικά καμία είμαστε απόλυτοι σε αυτό. Αυτό όξυνε το κλίμα και δημιούργησε ρωγμές στην εμπιστοσύνη η οποία πρέπει να υπάρχει κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Γιατί αυτό δεν το διέψευσε μόνο ο κ. Τσίπρας, το διέψευσε και η κα Γεννηματά, το διέψευσαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Δεν μπορεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λένε ψέματα και ο κ. Μητσοτάκης να λεει αλήθεια. Η ενότητα και η εθνική συνεννόηση είναι κύρια ευθύνη της κυβέρνησης εάν η κυβέρνηση αυτό δεν το καταλάβει και πηγαίνει όπως το Μαντείο των Δελφών «έγινε αυτό-δεν έγινε αυτό, ήξεις αφίξεις ουκ εν πολέμω θνήξεις» είναι κόλλημα αυτό».

Για το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ανέφερε: «Είδαμε ότι το μέγεθος της κρίσης σε σχέση με τα ευρωτουρκικά – ελληνοτουρκικά και οι αποφάσεις τις οποίες έπρεπε να πάρει η κυβέρνηση αυτή είναι πολύ βαριές για τους ώμους μιας μονοκομματικής κυβέρνησης άρα λοιπόν η χώρα ήθελε ξεκάθαρα μηνύματα και βάρος στις κόκκινες γραμμές οι οποίες δεν θα ξεθωριάζουν ανάλογα με τις πιέσεις εκεί κατά την άποψή μου συμβάλλει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών».