«Αστοχία με τις μάσκες στα σχολεία» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης τόνισε πως «πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι στη νέα πραγματικότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού».

Αναφορικά με τις «Ημέρες Θάλασσες», σημείωσε πως «θα γίνουν αρκετές εκδηλώσεις με μέτρα προστασίας, οι οποίες θα μεταδοθούν και ηλεκτρονικά».

Όπως είπε στις εκδηλώσεις θα υπάρχει και πλωτό σινεμά όπου η οθόνη θαείναι έξω και οι πολίτες στη θάλασσα μέσα σε βάρκες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς αν τα ευτράπελα που έγιναν με τη χορήγηση προστατευτικών μασκών στα σχολεία έχει να κάνει με το πώς λειτουργεί το κράτος, πως λειτουργεί το σύστημα, ο δήμαρχος Πειραιά σημείωσε: «Προφανώς έχει να κάνει με όλα αυτά που λέτε, ανεξάρτητα με μια συγκεκριμένη αστοχία, μεγάλη αστοχία θα λέγαμε. Δεν νομίζω ότι είναι ευθύνη της ΚΕΔΕ. Η ΚΕΔΕ πήρε τα μέτρα και τις προδιαγραφές από την Γενική Γραμματεία του υπουργείου Υγείας και παρήγγειλε τις μάσκες. Έκανε διαγωνισμό. Τον έκανε γρήγορα εγώ μάλιστα εξέφρασα τη θετική μου άποψη για το διαγωνισμό χωρίς να ξέρω βεβαία αυτά που γίναν μετά. Το Σάββατο παραλάβαμε μάσκες στο δήμο Πειραιά, δεν είχαμε πρόβλημα με τα μεγέθη. Ο διαγωνισμός εξελίσσονταν ομαλά, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε κι εμείς ότι θα υπήρχε μια τέτοια αστοχία ώστε να βγουν αυτές οι γιγάντιες μάσκες για τα παιδάκια.

«Προφανώς έχει να κάνει με τη λειτουργία του κράτους, από την άλλη να πούμε για να είμαστε ειλικρινείς ότι επετεύχθη το μείζον που ήταν να έχουν τα σχολεία μάσκες αλλά δυστυχώς από μια αστοχία όλη η προσπάθεια πάει στράφι. Ίσως εκ του αποτελέσματος να ήταν καλύτερο να είχαμε δώσει voucher να πάρουν οι γονείς από ένα voucher 5 ευρώ να στηριχθούν και οι τοπικές κοινωνίες, τα τοπικά μαγαζιά, τα μικρά μαγαζιά, οι μικρές επιχειρήσεις που θα πήγαιναν όλοι στη γειτονιά τους να πάρουν τις μάσκες και να είχε αποφθεχθεί όλο αυτό. Πράγματι εκ των υστέρων βλέπουμε ότι μπορεί να υπήρχαν και καλύτερες λύσεις. Ήταν μια αστοχία, προφανώς δεν έπρεπε να γίνει από την άλλη πρέπει να προχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στον Πειραιά ευτυχώς οι παραδόσεις που γίναν στις μάσκες από όσο έχω πληροφορηθεί ήταν στα σωστά μεγέθη. Νομίζω ότι ράβανε ξεχωριστές εταιρείες, δεν έραψε μια εταιρεία μάσκες. Από όσο γνωρίζω ράβανε πολλοί διαφορετικοί. Από την άλλη το θετικό είναι ότι τα παιδάκια ήταν απολύτως πειθαρχημένα και απολύτως προσαρμοστικά. Τα παιδάκια μας κάνουν μάθημα προσαρμοστικότητας και υπευθυνότητας και πραγματικά είναι πολύ θετικό τουλάχιστον για τη συνέχεια για να λέμε και τα θετικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα νέα δεδομένα, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη ζωή μας, ούτε την οικογενειακή, ούτε την επαγγελματική, ούτε την κοινωνική αλλά θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα», τόνισε ο κ. Μώραλης.

Αναφορικά με τις «Ημέρες Θάλασσας» 17-20/9, δήλωσε: « Οι ''Ημέρες Θάλασσας'' είναι αυτή η μεγάλη γιορτή που διοργανώνει ο δήμος Πειραιά τα τελευταία 6 χρόνια. Ξεκίνησε όταν γιόρταζε το ’15 η ευρωπαϊκή ημέρα θάλασσας και είναι ένα πλήθος εκδηλώσεων που διοργανώνεται υπό τον δήμο, από τους φορείς της πόλης. Αυτό αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη μας. Προβληματιστήκαμε μαζί με την κα Ζαρακέλη, την αρμόδια αντιδήμαρχο αν θα πρέπει εν μέσω πανδημίας να προχωρήσουμε στην οργάνωση των εκδηλώσεων. Τα αναβάλαμε το Μάιο που ήταν κανονικά η εποχή τους, πήγαμε για Σεπτέμβριο. Πλέον αντί για 8 μέρες γίνονται 4 μέρες, αντί για 80 με 90 εκδηλώσεις που είχαμε κάθε χρόνο θα είναι 30 οι εκδηλώσεις».

«Αποφασίσαμε όμως να δείξουμε κι εμείς ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Είναι ένα πείραμα και για εμάς, θα γίνει με απολυτή προστασία και τήρηση της εγκυκλίου. Περιμένουμε βέβαια και σήμερα να δούμε τα νέα μέτρα που πιθανότατα θα εξαγγείλει η κυβερνηση για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση γιατί αν γίνει ένα όριο εκδηλώσεων 20 ατόμων αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Μέχρι τα 50 άτομα είναι κάτι που μπορούμε να προχωρήσουμε αν γίνονται εκδηλώσεις των 20 ατόμων αντιλαμβάνεστε ότι μετά δεν έχει και ιδιαίτερο νόημα αν και θα τις μεταδώσουμε όλες ηλεκτρονικά για πρώτη φορά ώστε να μπορεί ο κόσμος να μπει και να τις δει», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για το πλωτό σινεμά, ο κ. Μώραλης ανέφερε: «Είναι μια ωραία ιδέα. Είναι στον όρμο της Αφροδίτης, θα είναι μια οθόνη στημένη έξω και ο κόσμος θα είναι μέσα σε βάρκες. 2 ή 4 άτομα μέρα σε βάρκες για να παρακολουθήσει μια παράσταση. Είναι κάτι πρωτοπόρο και μοιάζει ασφαλές».

«Επίσης γύρω από τα έργα του μετρό θα ζωγραφίσουν πολίτες και παιδιά στα ΚΑΦΑΟ αλλά και στο μεγάλο τοιχίο που έχουμε ώστε να έχουμε μια πιο όμορφη εικόνα και ελπίζω να σεβαστούνε αυτοί που καταστρέφουν την όμορφη εικόνα γράφοντας διάφορα συνθήματα από όπου κι αν προέρχονται. Εμείς κάνουμε graffiti και συνήθως οι graffiτάδες σέβονται τα ωραία και οργανωμένα graffiti. Επίσης έχουμε μια ωραία σκυταλοδρομία, πολύ σημαντικό για τον όμιλο «Αγκαλιά» κατά του καρκίνου, όπου θα κάνουμε τη μεγαλύτερη κολυμβητική σκυταλοδρομία μαζί με τον Σπ.Γιαννιώτη , τον ολυμπιονίκη ως πρεσβευτή της προσπάθειας στο δημοτικό κολυμβητήριο. Έχουμε ένα διαγωνισμό καινοτομίας για την γαλάζια ανάπτυξη, τον Blue Growth για πολλοστή χρόνια. Έχουμε την τριήρη όπως πάντα στον ΟΛΠ η οποία είναι σήμα της πόλης μας. Έχουμε έναν ποδηλατικό γύρο το Σάββατο στο κέντρο του Πειραιά Έχουμε διαφορές εκδηλώσεις...», πρόσθεσε.