«Το επόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει το ΜΕΤΡΟ στην πόλη που θα αποσυμφορήσει την κίνηση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Αναφορικά με τις Ημέρες Θάλασσας, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι αποτελεί ένα θεσμό για την πόλη μας, λέγοντας πως το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις και όλες γίνονται κοντά στη θάλασσα.

Ακόμη σημείωσε πως είναι σωστός ο νέος νόμος για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, ο δήμαρχος Πειραιά άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το δήμο, επισημαίνοντας πως θα εξαρτηθεί από το εάν οι πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι από το έργο που έχει γίνει.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Μώραλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για την κίνηση στον Πειραιά,
ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε: «Ελπίζω να είναι το τελευταίο καλοκαίρι που θα έχουμε τόσο μεγάλη κίνηση και ταλαιπωρία και το λεω γιατί του χρόνου ξεκινάει το Μετρό στον Πειραιά. Ο κ.Καραμανλής διαβεβαιώνει ότι τον Ιούλιο του ‘22 μπαίνει σε λειτουργία το Μετρό στην πόλη και αντιλαμβάνεστε ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο».

Αναφορικά με τις Μέρες Θάλασσας, ο Γιάννης Μώραλης σημείωσε: «Είναι η 7η χρονιά, είμαστε περήφανοί γι’ αυτό το θεσμό πλέον για την πόλη. Ξεκινήσαμε το ’15 όταν γιορτάσαμε την ευρωπαϊκή μέρα θάλασσας , τότε μας άρεσε αυτή η διαδικασία και άρεσε περισσότερο στους δημότες. Το κρατήσαμε, το ενισχύσαμε, το εμπλουτίσαμε και αποτελεί θεσμό για την πόλη μας. Το επιμελείται η αντιδήμαρχος, η κα Ζαρακέλη. Έχουμε πολλές εκδηλώσεις όλες γύρω από τη θάλασσα δηλαδή έχουμε γιορτή των λουλουδιών στην πλατεία Αλεξάνδρας δίπλα στη θάλασσα. Σήμερα λόγω της μέρας ποδηλάτου ποδηλατούμε από την Ζέα μέχρι την πλατεία Αλεξάνδρας μαζί με συνάδελφους δημάρχους, τον υφυπουργό τον κ. Κεφαλογιάννη και άλλους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής να δώσουμε ένα μήνυμα. Έχουμε τις ξεναγήσεις που κάνουμε με σκαφάκια να δούμε τον Πειραιά από τις ακτές και με ξενάγηση ιστορικού περιεχομένου να μάθουμε για τα τείχη και την ιστορία του Πειραιά κάθε Κυριακή».

«Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον το έκανα με την οικογένειά μου και πραγματικά έμαθα και εγώ πράγματα που δεν τα γνώριζα. Και είναι πολύ ωραία αίσθηση να βλέπεις την πόλη από τη θάλασσα. Έχουμε σινεμά στον όρμο της Αφροδίτης, έχουμε πολλές εκδηλώσεις που μπορεί να τις δει ο καθένας στο imeresthalassas.gr. «Κολυμπάμε Για τη ζωή» στα Βοτσαλάκια με τον όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ με πρέσβειρες τις πολίστριες του Ολυμπιακού που πήραν το ευρωπαϊκό το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος και κάνουν μια αλυσίδα κολύμβησης για να ενισχύσουμε τον όμιλο ΑγκαλιάΖΩ. Έχουμε εκθέσεις στην Πινακοθήκη, την τριήρης στην πλατεία Αλεξάνδρας από κάτω στο Πασαλιμάνι που είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Έχουμε ημερίδες για την ναυπηγική πολιτική με το ΕΒΕΠ και το Κυπριακό επιμελητήριο, έχουμε διάφορα πράγματα επιστημονικά, αθλητικά, περιβαλλοντικά όλα γύρω όμως από τη θάλασσας και τον πλούτο το μεγάλο της θάλασσας που τον απολαμβάνει ο Πειραιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο στοίχημα μας τα επόμενα χρόνια είναι η ανάπλαση της παραλίας της Πειραϊκής. Μετά την ανάπλαση του Μικρολίμανου που τελειώνει σε δύο μήνες, τον Πύργο, τον Άγιο Διονύσιο το επόμενο στοίχημα είναι η Πειραϊκή που είναι η βασική ακτογραμμή της πόλης και η ωραιότερη βόλτα στο Λεκανοπέδιο και όταν θα γίνει η ανάπλαση θα είναι κάτι καταπληκτικό», υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά.

Για το τραμ, ο κ. Μώραλης ανέφερε: «Ξεπερνιέται το πρόβλημα με το κτήριο στην Ομ. Σκυλίτση πιστεύω ότι τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου το αργότερο θα έχουμε τα πρώτα δοκιμαστικά δρομολόγια. Αν δεν το χρησιμοποιεί ο κόσμος θα είναι επιβαρυντικό για την κίνηση, αν ο κόσμος σιγά-σιγά μάθει να το χρησιμοποιεί θα είναι βοηθητικό. Αυτή τη στιγμή οι Πειραιώτες δεν συμπαθούν το Τραμ, πριν μπει στην πόλη το έχουμε μισήσει από την ταλαιπωρία που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια με την κατασκευή του και πραγματικά θέλουμε να μπει ώστε σιγά–σιγά να το αγκαλιάσουμε, πιστεύω να το αγαπήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε».

«Έστειλα μια επιστολή χθες στον ΟΛΠ, με χαρά ακούσαμε ότι ανοίγει η κρουαζιέρα στη χώρα μας και μάλιστα με αυξημένα δρομολόγια και είπα να προετοιμαστούμε γιατί μια παράμετρος της πρωινής κίνησης αποτελούν τα πούλμαν τα οποία πηγαίνουν στην Ακρόπολη. Πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα, να γίνει μια κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων του ΠΟΛΠ, του υπουργείο Ναυτιλίας, Περιφέρεια, Τροχαία και Δήμος Πειραιά και ΕΟΔΥ ώστε να μην εκπλαγούμε και αιφνιδιαστούμε εκείνη την ώρα αν έρθει ένα κρουαζιερόπλοιο και εχει κρούσματα covid. Να προετοιμαστούμε και για το κυκλοφοριακό και για πιθανά κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο ώστε να ξέρει ο καθε φορέας ποια είναι η αρμοδιότητά του και τι αναλαμβάνει ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και οργανωμένοι», επισήμα ο δήμαρχος.

Αναφορικά με την κατάργηση της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Μώραλης διευκρίνισε: «Στο δήμο Πειραιά δεν είχαμε πρόβλημα αλλά αυτό δεν είχε σημασία, είχα πει ότι η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα, το δικαιότερο όλων αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι και δεν είμαστε ως Έλληνες γιατί δεν έχουμε την κουλτούρα των συναινέσεων και των συνεργασιών και απεδείχθη αυτό. Πάρα πολλοί δήμοι και περιφέρειες δυσκολεύτηκαν να διοικηθούν αποτέλεσμα παρενέβη η κυβέρνηση με έναν τρόπο που δεν είναι ορθός αλλά καλώς το έκανε τότε έδωσε αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπη περισσότερες από το δημοτικό συμβούλιο ενώ το δημοτικό συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο αλλά ήρθε τώρα και πιο σωστά αλλαζει το νόμο, επαναφέρει ένα άλλο σύστημα όπου οι δήμοι θα μπορούν να διοικηθούν νομίζω ότι είναι πιο σωστό σύστημα για να έχουμε αποτελέσματα».

«Μπορεί η απλή αναλογική να είναι δίκαιο σύστημα αλλά δημιουργεί μια ακυβερνησία και δεν είμαστε αποτελεσματικοί. Το στοίχημα για τη χώρα είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, να προσφέρουμε και οι δήμοι και η Περιφέρεια στους κατοίκους και δημότες μας ότι περισσότερο μπορούμε και για αυτό πρέπει να έχουμε μια ενισχυμένη διοίκηση και αυτό το νομοσχέδιο το επιτυγχάνει αυτό. Αυτό είναι το κρίσιμο τώρα, το είχα πει και επί ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι η ώρα να κάνουμε πειράματα με την απλή αναλογική όταν η χώρα πάει να βγει από μια δεκαετή κρίση», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα βάλει ξανά υποψηφιότητα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο δήμαρχος Πειραιά απάντησε: «Όσο δουλεύουμε και όσο κάνουμε πράγματα μας δημιουργείται περαιτέρω η επιθυμία να συνεχίσουμε. Κριτήριό μου θα είναι τέλος του ’21 τι λεει και ο κόσμος. Για μένα είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος τι αίσθηση έχει, είναι ικανοποιημένος, βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον, έχει εμπιστοσύνη και σε μένα και στους συνεργάτες μου. Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που κάνουμε, είμαστε ικανοποιημένοι, πιστεύω ότι το κάνουμε αρκετά καλά, όχι άριστα προφανώς, και νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να συνεχίσουμε. Θα τα δούμε όμως, το κρίσιμο είναι να γίνει δουλειά τώρα και για τα άλλα έχουμε καιρό».