Συνέντευξη στο parapolitika.gr έδωσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, δίνοντας απαντήσεις για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τις μάσκες στα σχολεία και για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ο Νίκος Ρωμανός εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παριστάνει πως αλλάζει σήματα για να εκφράσει τη μετατόπιση προς το κέντρο, αλλά η μόνη μετατόπιση που κάνει είναι από την αντιπολίτευση της μάσκας, στην αντιπολίτευση του παγουρίνου (και πίσω)».

Παραδέχεται ωστόσο ότι υπήρξαν αστοχίες από την πλευρά της κυβέρνησης τόσο στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη αλλά και για τις μάσκες και το μέγεθός τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για τις μάσκες που δόθηκαν στα σχολεία, με φωτογραφίες να γίνονται viral στο διαδίκτυο για το μέγεθός τους. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κριτική; Είχε βάση;

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με βάση την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, η επιτροπή των ειδικών πρότεινε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

Αμέσως μετά η κυβέρνηση αποφάσισε την δωρεάν διανομή μασκών σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα σχολεία της χώρας. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο δεσμεύτηκαν και εκταμιεύθηκαν τα απαραίτητα ποσά, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε ο αντίστοιχος διαγωνισμός από την ΚΕΔΕ, παρήχθησαν και διανεμήθηκαν οι απαραίτητες ποσότητες μασκών, έτσι ώστε τη προηγούμενη Δευτέρα τα σχολεία να ανοίξουν με όλες τις μάσκες στη θέση τους. Και πράγματι αυτός ο δύσκολος σχεδιασμός υλοποιήθηκε μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρα πιεστικές συνθήκες.

Υπήρξε μια αστοχία όσον αφορά το μέγεθος ενός μέρους των μασκών που παραδόθηκαν στα σχολεία, η οποία αναγνωρίστηκε αμέσως και διορθώνεται με την ίδια ταχύτητα και χωρίς κανένα επιπλέον κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό και για τους πολίτες.

Είμαστε μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει πως δεν κρύβεται. Διαχειρίστηκε πρωτόγνωρης έντασης και δυσκολίας προκλήσεις με ταχύτητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Με ειλικρίνεια και αμεσότητα αναγνωρίζουμε και διορθώνουμε τυχόν αστοχίες.

Το κάναμε με τα ΚΕΚ. Το κάναμε τώρα με τις μάσκες. Το αναγνωρίσαμε ως κόμμα με την άρση ασυλίας Πολάκη. Θα το ξανακάνουμε όποτε και όπου χρειαστεί. Δεν μας ενδιαφέρει η κωμικοτραγική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένει τέτοιες ατυχείς ευκαιρίες για να αποκτήσει αφήγημα. Παριστάνει πως αλλάζει σήματα για να εκφράσει τη μετατόπιση προς το κέντρο, αλλά η μόνη μετατόπιση που κάνει είναι από την αντιπολίτευση της μάσκας, στην αντιπολίτευση του παγουρίνου (και πίσω).

Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο η καθημερινότητα των πολιτών και τα πραγματικά τους προβλήματα. Για αυτά και μόνο εργαζόμαστε σκληρά μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης.

Αναφερθήκατε στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, όπου η Νέα Δημοκρατία υπέστη ήττα. Πώς σχολιάζετε την παρουσία της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Ήταν μια ατυχής κοινοβουλευτικά στιγμή. Όχι μόνο για την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και για ολόκληρο το κοινοβούλιο. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία με το θλιβερό σώου Πολάκη που έβαζε τραγούδια στο μεγάφωνο του βήματος της Βουλής, μέχρι την κωμικοτραγική υποκρισία του να υπερασπίζεται την ασυλία του ενώ αυτός και το κόμμα του έχτίσαν πολιτική καριέρα ζητώντας την κατάργησή της! Θλιβερή κοινοβουλευτική μέρα. Θλιβερή κοινοβουκευτική στιγμή, που δεν πρέπει να επαναληφθεί

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξιφουλκεί» εναντίον της κυβέρνησης για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πώς σχολιάζετε την κριτική;

Γελάω με τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα στην απόγνωση και τα αδιέξοδά του ψάχνει διαφυγή σε εθνικά ζητήματα στα οποία κάθε φορά που αναφέρεται βάζει νέο αυτογκόλ. Απλώς μας υπενθυμίζει αυτό που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν, ότι η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Τσίπρα.

Αντίθετα, η προσπάθεια αποτροπής της υπογραφής της καθώς και η διαχείριση των τετελεσμένων που δημιούργησε, με τρόπο που θα απαλύνει τις αρνητικές της συνέπειες κσι θα ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στα Βαλκάνια, έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Ας αφήσουν λοιπόν την φθηνή και χυδαία αντιπολίτευση. Λίγη συστολή, λίγη υπευθυνότητα και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτουν...

Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού και πολλοί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει μείνει «κολλημένη» στο πρώτο κύμα. Υπάρχει σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα;

Όλα τα μετρά που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα έχουν μοναδικό στόχο την προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας χωρίς να χρειαστεί επιπλέον αυστηροποίησή τους. Παραμένουμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες.

Παρεμβαίνουμε στοχευμένα όταν και όπου χρειάζεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όσα έχουμε υλοποιήσει μέχρι τώρα φέρνουν αποτέλεσμα. Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε να ισχυροποιούμε το σύστημα υγείας, να επενδύουμε στην θωράκισή του.

Συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, για να συνεχίσει να επιβεβαιώνεται το καλύτερο. Και αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι όλων μας. Να μην αφήσουμε την κόπωση ή τις προκλήσεις που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας να επηρεάσουν την προσαρμοστικότητά και την υπευθυνότητά μας. Να μην αφήσουμε να γκρεμιστούν όσα χτίσαμε συλλογικά όλους τους προηγούμενους μήνες, αποτελώντας θετικό παράδειγμα διεθνώς. Είναι στο χέρι μας.

Ποια είναι η στόχευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη;

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά και συστηματικά για την προστασία του ιδιωτικού τομέα από τις οικονομικές συνέπειές της. Το συνεκτικό πλαίσιο για την προστασία της εργασίας έχουν ήδη αξιοποιήσει πάνω από 1.200.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Ενώ χρηματοδότηση μέσω του πλέγματος των έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού έχουν λάβει πάνω από 130.000 επιχειρήσεις και 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αντίστοιχα.

Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών και επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώνεται η προσήλωση και η στρατηγική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας στην στήριξη των εργαζομένων, της μεσαιας τάξης και του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση αποκαθιστά τις αδικίες εις βάρους του ιδιωτικού τομέα που επλήγη από την κρίση του κορωνοϊού, στηρίζει την εργασία και όχι την ανεργία, ενώ παράλληλα, κάνει την κοινωνική ευαισθησία πράξη, καταργώντας τον ΕΝΦΙΑ σε 26 νησιά, και επεκτείνοντας επιδώματα ανεργίας, αναστολές πληρωμών και προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών.

Η φθηνή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πεδίο ξεκίνησε ζητώντας να δώσουμε όλα τα ταμειακά διαθέσιμα από τον Μάρτιο, συνέχισε με το sequel μένουμε όρθιοι/μένουμε ίδιοι και καταλήγει τελικά πάντα σε έξι λέξεις «θα τα κάναμε αλλά δεν προλάβαμε»! Μιλάμε για αντιπολίτευση τρολ, που με την κατηφόρα που έχει πάρει, κατευθύνεται και απευθύνεται στα κομματικά και δημοσκοπικά υπόγεια του 3%... Όσα νέα σήματα κι αν σχεδιάζουν στα ισόγεια...