Ακόμα και εντός της ημέρας ενδέχεται να ανακοινωθεί η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας, που διακόπηκαν το Μάρτιο του 2016, με ευθύνη της Άγκυρας. Σε κάθε περίπτωση, ο 61ος γύρος των διερευνητικών δεν θα ξεκινήσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, αλλά μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Επικεφαλής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι όπως έχει ανακοινωθεί ο Παύλος Αποστολίδης, πολύπειρος διπλωμάτης, πρέσβης ε.τ και πρώην διοικητής της ΕΥΠ.

Η απόσυρση του Ορούτς Ρέις και των τουρκικών πολεμικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα χαρακτηρίστηκε από την ελληνική πλευρά ένα θετικό σήμα κι οδήγησε στην επαναπροσέγγιση των δύο κυβερνήσεων, μέσω των συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, Ελένης Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν αντίστοιχα. Παράλληλα, συνεχίστηκε και η συστηματική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο από τη Γερμανία για να διαμεσολαβήσει για το διάλογο των δύο μερών.

Η τουρκική παραβατικότητα, ωστόσο, θα συζητηθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. και το πλαίσιο έχει ήδη τεθεί. Από τον Αύγουστο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ έχει παρουσιάσει στους Υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης ένα κατάλογο κυρώσεων που θα τεθεί υπόψη του Συμβουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει - πέρα από το περιεχόμενο του καταλόγου - να προσδιοριστεί και το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις αυτές. Στη συνέχεια, το κατά πόσο θα εφαρμοστούν, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.