Τα βέλη στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δήμοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, μιλώντας στο parapolitika.gr. Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται για το άνοιγμα του τουρισμού και την επαναλειτουργία των σχολείων ανέφερε χαρακτηριστικά: «ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτό το θέμα κάνει πολιτική σπέκουλα και το κάνει γιατί προσδοκά πολιτικά οφέλη. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία κάνει κακό και αυτό θα πρέπει επιτέλους να το αντιληφθεί και η αντιπολίτευση».

Ο κ. Γαϊτάνης απάντησε και για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «με την πολιτική του είχε μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών» ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση ομαλά εξελισσόμενη σημειώνοντας ότι «οι μετανάστες και πρόσφυγες εγκαθίστανται στη νέα δομή, αφού πρώτα υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη μέτρα στήριξης της οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από τον κοροναϊο. Θεωρείτε ότι είναι αρκετά;

Πράγματι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πακέτο μέτρων της τάξης των 6,8 δισ. ευρώ προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώθηση στην πραγματική οικονομία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και μειώνει τα φορολογικά βάρη από τη μεσαία τάξη. Θα σας αναφέρω ενδεικτικά το πρόγραμμα επέκτασης των αναστολών στις συμβάσεις εργασία, την επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», την περαιτέρω ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας, την εφαρμογή του 3ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,5 δις και την προετοιμασία ενός τέταρτου κύκλου που θα φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Μειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές και καταργεί την εισφορά αλληλεγγύης το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Τα 6,8 δις του κράτους μαζί με τη μόχλευση απο τις τράπεζες θα φτάσουν τα 10 δις. Αν συνυπολογιστούν και τα 24δις που έχουνν εξαγγελθεί ήδη, φτάνουμε σε ένα πολύ υψηλό πακέτο μόχλευσης.

Αυτή η παρέμβαση έχει “φρενάρει” την ύφεση σε χαμηλότερα επίπεδα μέχρι τώρα. Παράλληλα η κυβέρνηση διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα και όταν κρίνει ότι απαιτούνται και άλλες παρεμβάσεις για να στηριχθεί η οικονομία θα είναι εδώ για να τις κάνει.

Ενώ στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης είναι κοινά αποδεκτό από όλους ότι η Κυβέρνηση τα κατάφερε, σήμερα η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν είχατε σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμό και των σχολείων. Ποια είναι η θέση σας;

Αναφορικά με τα κρούσματα, η χώρα μας βρίσκεται στην 124η θέση διεθνώς και γενικά βρισκόμαστε πολύ χαμηλότερα από άλλες χώρες με τον ίδιο πληθυσμό. Άρα σ' αυτό τον τομέα είμαστε σε καλό σημείο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Για το άνοιγμα των συνόρων ο σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν ο ενδεδειγμένος.

Με βάση τα στοιχεία, από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στα σημεία εισόδου της χώρας περίπου 492.000 έλεγχοι και ανιχνεύθηκαν μόλις 1093 κρούσματα, δηλαδή 0,22%. Άρα καταλαβαίνετε οτι ο τουρισμός δεν είχε καμία ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση των κρουσμάτων.

Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με το σχέδιο που είχαν εκπονήσει οι επιστήμονες. Όπως είχε τονιστεί τις προηγούμενες ημέρες, η χρήση της μάσκας στα σχολεία είναι ένα μέτρο επιστημονικό και όχι πολιτικό. Τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο οι μαθητές με τους γονείς τους, έδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα που υπέδειξε το Υπουργείο.

Νομίζω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε αυτό το θέμα κάνει πολιτική σπέκουλα και το κάνει γιατί προσδοκά πολιτικά οφέλη. Ο λαϊκισμός και η δημαγωγία κάνει κακό και αυτό θα πρέπει επιτέλους να το αντιληφθεί και η αντιπολίτευση.

Ποιος ο ρόλος του κόμματος, τώρα που είστε στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες;

Το κόμμα έχει διττό ρόλο σήμερα. Αφενός να εξηγεί στην κοινωνία την κυβερνητική πολιτική και αφετέρου να μεταφέρει στην κυβέρνηση το σφυγμό της κοινωνίας. Σε αυτή την περίοδο το κόμμα βρίσκεται σε εγρήγορση. Βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με τους πολίτες προκειμένου να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς τους αλλά και να τους εξηγήσουμε τις κυβερνητικές πολιτικές.

Με τη χρήση της τεχνολογίας και με τις συνεχείς προσπάθειες του γραμματέα του κόμματος μας Γιώργου Στεργίου έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μία νέα σχέση επικοινωνίας μεταξύ των μελών μας και των στελεχών της κυβέρνησης. Παράλληλα, ενισχύουμε το κόμμα με νέο εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό.

Το τελευταίο διάστημα οι ψηφιακές συζητήσεις που οργανώνουμε σε όλη την Ελλάδα στοχεύουν στην αποτίμηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Κομματικά στελέχη και άνθρωποι της αγοράς βρίσκονται σε διαρκή επαφή και τα συμπεράσματα αυτού του διαλόγου θα κατατεθούν στην κυβέρνηση.

Στο μεταναστευτικό, 14 μήνες που βρίσκεστε στη διακυβέρνηση της χώρας, θεωρείτε ότι έχει αλλάξει η κατάσταση, σε σχέση με το που βρισκόμασταν ένα χρόνο πριν; Πως εξελίσσεται η κατάσταση στη Λέσβο;

Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία εντελώς διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του είχε μετατρέψει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών. Αντίθετα η πολιτική μας στηρίζεται στην ενεργή φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, για αυτό ψηφίσαμε νέο νόμο, και στην ενεργοποίηση της ΕΕ προκειμένου να συνεισφέρει περισσότερο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνω ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση κληρονομήσαμε περίπου 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, τις οποίες καθημερινά μειώνουμε. Οι ροές έχουν μειωθεί και οι επιστροφές έχουν αυξηθεί. Μετά τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια η κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα. Δόθηκε προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και τη στέγαση των μεταναστών και προσφύγων. Δημιουργήθηκε στο Καρά Τεπέ ένα νέο κέντρο υποδοχής, με συνθήκες πολύ καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια.

Η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά και σταδιακά οι μετανάστες και πρόσφυγες εγκαθίστανται στη νέα δομή, αφού πρώτα υποβληθούν σε τεστ κοροναϊού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Συνεπώς η συνολική κατάσταση βελτιώνεται.

Ο πρωθυπουργός έχει προσδιοριστεί ιδεολογικά ως φιλελεύθερος. Όμως η αντιπολίτευση λέει ότι με τις αποφάσεις που παίρνει, ενδεικτικά αναφέρω την ενίσχυση της δημόσια υγείας, προσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκράτη. Τελικά στον φιλελευθερισμό πιστεύουν σε ένα ισχυρό κράτος;

Ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός σε κάθε περίπτωση. Κάποιος που πιστεύει στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα αλλά και της ελεύθερης αγοράς δε σημαίνει οτι δεν πιστεύει στο ρόλο του κράτους.

Οι φιλελεύθεροι πιστεύουμε σ' ένα ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος και όχι σ' ένα μεγάλο και δυσκίνητο κράτος που κοστίζει πολύ και στο οποιο κυριαρχεί η γραφειοκρατία. Πιστεύω πως η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της την περίοδο της υγειονομικής κρίσης κινείται προς την ενίσχυση του κράτους στην κατεύθυνση που σας περιγράφω και φυσικά σε αυτή την προσπάθεια της χώρας ηγείται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.