Eναν σύνθετο σχεδιασμό, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα και συνεχείς παραδόσεις έργων, για την ανάπτυξη νέων κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και νέων κλινών ΜΕΘ για βαρέως ασθενείς με νόσο COVID19 στο ΕΣΥ έχει θέσει εγκαίρως και από μήνες σε πλήρη και κατά προτεραιότητα εφαρμογή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως βέβαιο ότι, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, ακόμα και στη δοκιμαζόμενη από την επιδημία Αττική, αντέχει τη λεγόμενη «πίεση» από το δεύτερο κύμα του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα τα «Π», 115 κλίνες ΜΕΘ για COVID19 είναι ήδη πλήρως ανεπτυγμένες στο ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, εκ των οποίων οι 65 είναι κατειλημμένες και οι 50 είναι κενές. Μάλιστα, εντός των προσεχών ημερών και βάσει του σχεδιασμού του υπουργού κ. Κικίλια θα ενταχθούν στο ΕΣΥ της Αττικής άλλες 12 κλίνες ΜΕΘ για COVID19 στο Γενικό Κρατικό Αθήνας, 12 στον «Ευαγγελισμό», 8 στο «Θριάσιο», 6 στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς και 9 παιδιατρικές κλίνες ΜΕΘ για COVID19 στο «Π. και Α. Κυριακού».

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, άλλες 22 κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν στο σύστημα μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, άλλες 67 μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, με ταξύ των οποίων οι 50 από τη δωρεά της Βουλής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» οι 12 από τη δωρεά των επιχειρηματιών Βαγγέλη Μαρινάκη και Αγγελικής Φράγκου στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, και άλλες 174 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες είναι δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» θα ενταχθούν μέχρι τα μέσα του ερχομένου ∆εκεμβρίου. Σημειώνεται ότι οι 115 κλίνες ΜΕΘ για COVID19 οι οποίες είναι ήδη πλήρως ανεπτυγμένες στο Λεκανοπέδιο κατανέμονται στα νοσοκομεία «Ελπίς» (6), «Σωτηρία» (29), «Ευαγγελισμός» (24), πανεπιστημιακό «Αττικόν» (17), «Ασκληπιείο» Βούλας (12), «Θριάσιο» (8), «Παμμακάριστος» (6), «Π. και Α. Κυριακού» (3), ΝΙΜΤΣ (4), 251 ΓΝΑ (3) και Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (3).

Την ίδια στιγμή, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν τα «Π», 941 κλίνες ΜΕΘ όλων των τύπων είναι σήμερα πλήρως ανεπτυγμένες στο ΕΣΥ όλης της χώρας, εκ των οποίων οι 597 είναι κατειλημμένες και οι 344 είναι κενές. Επίσης, 264 κλίνες ΜΕΘ για βαρέως ασθενείς με νόσο COVID19 είναι πλήρως ανεπτυγμένες σήμερα στο ΕΣΥ όλης της χώρας, εκ των οποίων οι 89 είναι κατειλημμένες και οι 175 είναι κενές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κ. Κικίλιας τις προηγούμενες ημέρες στους τομεάρχες Υγείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να έχουν την πραγματική και όχι τη... γενικώς εικαζόμενη κατάσταση του ΕΣΥ της χώρας μας, καθώς και την πραγματική διαθεσιμότητα και τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ και των κλινών ΜΕΘ για COVID19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Στη σχετική σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Βασίλης Κικίλιας στο υπουργείο Υγείας, συμμετείχε, επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα από τη ραγδαία αύξηση των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού, τονίζουν οι ειδικοί και αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περασμένη Κυριακή, όταν οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν κατά 13 σε μία ημέρα. Η εξέλιξη αυτή εξηγείται σε έναν βαθμό από την επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Αττική, όπου ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) του SARSCοV2, έφθασε την περασμένη εβδομάδα στο 1,1. Αυτό σημαίνει ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού αναπτύσσεται στην Αττική, τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος δείκτης Rt βρίσκεται στο 0,88 για την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα επιβραδύνεται, αν και με πολύ αργούς ρυθμούς. «Κόκκινες» περιοχές της Αττικής παραμένουν οι δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Κηφισιάς, ιδιαιτέρως τα κέντρα των τριών δήμων, με την Κυψέλη, τα Κάτω Πατήσια και τα Σεπόλια να χρωματίζουν έντονα με «κόκκινο» την πρωτεύουσα. Μέσα σε αυτό το δύσκολο όσο και επίφοβο σκηνικό, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για την αυστηρή και ευλαβική τήρηση των περιοριστικών μέτρων.