«Η ελληνική Δικαιοσύνη στην αυριανή απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής καλείται να δείξει τις αντιστάσεις της», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Για τα εθνικά ζητήματα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως «η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει επιδείξει σαφή στρατηγική στάση».

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιδείξει «σαφή στρατηγική διαλόγου και να ενημερώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Ακόμη δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής ώστε να μην διαταράσσεται η επαφή με την κοινωνία» ενώ για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σημείωσε «πως είναι σημαντικότατο στέλεχος του κόμματος».

Τέλος ανέφερε ότι «ποτέ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν λειτούργησαν εν κρυπτώ».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η κ. Γερβοσίλη σημείωσε: «Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα αύριο, καλείται η ελληνική Δικαιοσύνη να δείξει τις αντιστάσεις της στο φασισμό, να δείξει την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Νομίζω ότι αύριο θα γίνει μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση όχι μόνο από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε μια αυτονόητη και συμβολική κίνηση μέσα στο κοινοβούλιο αλλά και στην κοινωνία έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο ρεύμα».

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι τα κόμματα του συνταγματικού τόξου είναι ενωμένα απέναντι στη Χρυσή Αυγή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Είναι σημαντικό πολύ που φεύγει ένα μήνυμα από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου προς την κοινωνία και βεβαίως εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ναι μεν το δικαστήριο καλείται να πάρει μια απόφαση αύριο ωστόσο επειδή ο φασισμός έχει πολλά πρόσωπα θα πρέπει ο καθένας από εμάς καθημερινώς να δικάζει το φασισμό. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε και για μετά γιατί τίποτα δεν τελειώνει αύριο».

Ερωτηθείσα ποιο πιστεύει ότι είναι το μήνυμα της επίσκεψης Στολτεμπεργκ, σημείωσε: «Ξέρουμε ότι στα εθνικά μας ζητήματα είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο και δύσκολο σημείο και βεβαίως η χώρα μας δεν έχει επιδείξει μια σαφή στρατηγική μέχρι σήμερα με συγκεχυμένα μηνύματα από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά δεν έχει να επιδείξει και τα καλύτερα για την ελληνική διπλωματία. Σας θυμίζω την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Συμβούλιο Κορυφής με έναν κ. Μητσοτάκη ο οποίος εμφανίστηκε ενθουσιασμένος παίρνοντας το απόλυτο τίποτε. Αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι ότι βεβαίως ο διάλογος είναι ένας δρόμος τον οποίο επιλέγουμε από την πλευρά της Ελλάδας αλλά εκείνο που πρέπει να είναι σαφές είναι ότι χωρίς στρατηγική διαλόγου σαφώς χαραγμένη και με την κυβέρνηση να ενημερώνει και πολιτικές δυνάμεις αλλά και τον ελληνικό λαό, δεν πρόκειται να βγούμε κερδισμένοι μέσα σε αυτή τη διαδρομή. Ο ορίζοντας είναι αβέβαιος, ασταθής και αν δεν υπάρχει μια στρατηγική διαλόγου συγκροτημένη, που δεν φαίνεται στην ελληνική πλευρά, αυτό πραγματικά θα είναι ανησυχητικό. Ανησυχούμε».

Στην ερώτηση για το αν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει μόνο το θέμα των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, δήλωσε: «Δεν πιστεύω τίποτα για την ελληνική κυβέρνηση εκ των προτέρων, είμαστε εδώ και παρακολουθούμε με ανησυχία και ενδιαφέρον, έχουμε σημεία κριτικής τα οποία τα λέμε ανοιχτά και βεβαίως μέχρι εκεί που μπορούμε διότι δεν έχουμε την ενημέρωση αυτή που θα έπρεπε να έχουμε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Θα είμαστε εδώ, δεν θα λαϊκίσουμε, εμείς δεν ακολουθούμε την ίδια τακτική με τη ΝΔ ότι στα εθνικά θέματα η στάση μας είναι απολύτως σοβαρή αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα κάνουμε κριτική όπου βλέπουμε ότι αντίκειται στα εθνικά μας συμφέροντα οποιαδήποτε στάση της κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία».

Αναφορικά στη συνέντευξη Τσακαλώτου και την αντίδραση του κ. Πολάκη, ανέφερε: «Η συζήτηση για το τι σημαίνει αρχηγικό κόμμα και το αν απαιτείται αρχηγός σε ένα κόμμα είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η συζήτηση αυτή, έχει γίνει πολλές φορές τέτοια συζήτηση και εσωκομματικά και βεβαίως φαντάζομαι ότι εννοούμε όλοι το ίδιο δηλαδή προφανώς δεν μπορεί να μην υπάρχει αρχηγός, αυτό κατανοούμε όλοι και το κατανοεί και το κείμενο του κ. Τσακαλώτου και ο κ. Πολάκης φυσικά αλλά δεν είναι αυτό μια κύρια αντίθεση. Ξέρετε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε μια συνθετική και δημοκρατική λειτουργία και πολλές απόψεις να εκφράζονται και δημοσίως ωστόσο θα πρέπει όλες οι διατυπώσεις μας να είναι σαφείς για ποιο λόγο για να μην διαταράσσεται η επικοινωνία μας με την κοινωνία. Ξέρουμε όλοι ότι απέναντι μας έχουμε έναν αδίστακτο πολιτικό αντίπαλο ο οποίος είναι έτοιμος να υπονομεύσει τη δική μας προσπάθεια στη δική του προσπάθεια να διασωθεί. Αυτό είναι αυτό που είναι σημαντικό κατά τα άλλα αντιπάθειες θα σας πω πολλές και στο κόμμα της ΝΔ που ο ένας υπουργός αδειάζει τον άλλο και που αυτό είναι πολύ πιο επικίνδυνο από μια συζήτηση θεωρητική δική μας όσον αφορά το αν ένα κόμμα μπορεί να είναι αρχηγοκεντρικό ή όχι».

Ερωτηθείς αν ο κ. Τσακαλώτος με τις συνεχείς παρεμβάσεις του είναι το αντίπαλο δέος του κ. Τσίπρα σε εσωκομματικό επίπεδο, απάντησε: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα έχει διατυπωθεί από όλες τις πλευρές και ο κ. Τσακαλώτος έδωσε μια συνέντευξη στην οποία ο ίδιος εξήγησε τις απόψεις του και τι ακριβώς εννοεί. Μη ξεχνάμε ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι ένα σημαντικότατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Και η άποψη του έχει ενδιαφέρον».

Για το πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται κάποιες συζητήσεις όταν κάτι δεν πάει και πολύ καλά ή όταν κάποιος έκανε μια ατυχή δήλωση. Είναι ένας μηχανισμός που θα φροντίσει να άρει αυτά τα προβλήματα με διάφορους τρόπους και νομίζω ότι η συζήτηση είναι μια καλή αρχή».

Στην ερώτηση για το αν θα επιβληθούν ποινές, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Προφανώς και προβλέπονται».

Για την εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Όταν η συζήτηση γίνεται γύρω από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς αυτή η εσωστρέφεια δεν βοηθάει στην επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία που αυτός είναι ο στόχος και για αυτό έγινε και όλη αυτή η συζήτηση και στο εσωτερικό μας προκειμένου αυτά τα σημεία εσωστρέφειας να σταματήσουν».

«Δεν είναι δημοκρατικό σε ένα κόμμα αν κάποιος το υπηρετεί μέσα από ένα ρόλο και δεν τον υπηρετεί με βάση τις συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να παραμένει; Δηλαδή ένας υπουργός της κυβέρνησης ο οποίος δεν θα δουλέψει με βάση το κεντρικό σχέδιο αλλά θα αυτονομηθεί θα πρέπει να είναι υπουργός; Περί αυτού πρόκειται, το αυτονόητο δηλαδή», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα για τον παραιτείται όποιος διαφωνεί με την κεντρική γραμμή όπως είπε η κα Ζανέτ Τρίπρα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε: «Νομίζω ότι αυτή είναι μια συζήτηση η οποία έχει τελειώσει και δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο να το συζητήσουμε σήμερα. Κανείς δεν περισσεύει στο ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν πρέπει να παραιτηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ πόσο μάλλον όταν η αναφορά γίνεται σε πολύ σημαντικά στελέχη τα οποία έχουν δώσει δείγματα γραφής. Δεν μιλάμε περί αυτού».