Μετά την αποκάλυψη του parapolitika.gr για τον διορισμό της συζύγου του Νίκου Μιχαλολιάκου Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό.

Υπενθυμίζεται πως μετά από παρέμβασή του πρωθυπουργού μπήκε τέλος στην πολιτική θύελλα και τις οργισμένες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οδηγώντας τον Κώστα Τασούλα να παγώσει την απόφαση και να δεσμευθεί ότι θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό.

Όπερ και εγένετο!

Σύμφωνα με τον κ. Τασόυλα οι αλλαγές που θα προωθηθούν θα βάζουν τέλος στην τοποθέτηση σε αντίστοιχες θέσεις των συζύγων ή στενών συγγενών των δικαιούχων.


Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανέφερε:

effed3091dd37776e37e9ec7f13b5309_XL
Η Ελένη Ζαρούλια με τον Νίκο Μιχαλολιάκο
«Δεν υπάρχει στον Κανονισμό το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α και β βαθμού αυτού που τους διορίζει. Υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και πέρασαν περισσότερες απο από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση αυτού του κωλύματος.

Επιπλέον υπήρχε μία άλλη ασφαλιστική δικλείδα που δεν μας έπιασε: υπάρχει στο Δημόσιο και στον Κανονισμό της Βουλής μία απαγόρευση όταν έχεις υποδικία για κάποια πολύ σοβαρά κακουργήματα (π.χ. δωροδοκία κλοπή απιστία συκοφαντική δυσφήμηση καθ’ επανάληψη). Αυτά τα αδικήματα δεν περιλαμβάνουν το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Αυτό θα προστεθεί. Θα υπάρξει καθιέρωση κωλυμάτων αυτής της μορφής με επέκταση του κωλύματος της υποδικίας σε εγκληματική οργάνωση».

Πάντως, ο κ. Τασούλας ανέφερε πως «Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν συνεπάγεται παρεπόμενες ποινές στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων από το καλοκαίρι του 2019 (σ.σ. επι ΣΥΡΙΖΑ) που ψηφίσθηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας. Άρα ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή Κανονισμού με μία ανεκτή ελάχιστη αναδρομικότητα».