Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και τη λειτουργία των ΟΤΑ, κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη.

Στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί μεθαύριο στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 47, το οποίο παρείχε την κατ’εξαίρεση δυνατότητα στα δημοτικά συμβούλια να αποφασίζουν την εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών από τα χρηματικά υπόλοιπα που προέρχονται από το ειδικό τέλος των ΑΠΕ, καθώς και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021.

Ο κ. Λιβάνιος, επέφερε επίσης βελτιωτικές αλλαγές στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου, με τις οποίες οι δήμοι μπορούν να επιχορηγούνται από τα χρηματικά διαθέσιμα που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 80 εκατ ευρώ (από 40 που αρχικά προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου) για την εξόφληση υποχρεώσεών τους που προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους για αξιώσεις από προμήθειες αγαθών, υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργων που καθίστανται τελεσίδικες έως τις 31/10/2020, δίνοντας και ένα επιπλέον περιθώριο 15 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου.

Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία, με την οποία ορίζεται ότι το σύνολο των επιμελητηρίων της χώρας υπάγονται στην κείμενη νομοθεσία της κινητικότητας. Διευκρινίζεται η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού καθαρισμού σε σχολικές μονάδες, ΔΙΕΚ και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Συμπληρώνονται διατάξεις στον Δημοσιονομικό Κώδικα αναφορικά με την περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων που έχουν υποστεί βλάβη υγείας από επιθέσεις εις βάρος τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, δυνατότητας αναρρωτικής άδειας σε δόκιμους υπαλλήλους.

Επεκτείνεται η εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με την προστασία της μητρότητας και σε εργαζόμενες με σχέση εργασίας ΙΔΑΧ σε ΝΠΠΔΔ και στη Γενική Κυβέρνηση.

Επανακαθορίζεται η διαδικασία αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις με τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για την εξέταση εκκρεμών εκθέσεων αξιολόγησης προηγούμενων ετών (2016-2019). Ρυθμίζονται εκ νέου θέματα αντικατάστασης- αναπλήρωσης υποψηφίων από τους πίνακες επιτυχόντων στο ΑΣΕΠ μετά από σχετικά αιτήματα των φορέων τους, ενώ εισάγονται και ρυθμίσεις για την εξέταση αιτημάτων που αφορούν σε παλαιές προκηρύξεις.

Με διατάξεις της τροπολογίας, επίσης, επεκτείνεται και για τα έτη 2021 και 2022 η απογευματινή υπερωριακή εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, πέραν του 5ημέρου καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων ορίων για τους υπαλλήλους της γραμματείας και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του ΑΣΕΠ, όπως και του προσωπικού γραμματειακής, διοικητικής και τεχνικής υποστήριξης της επιτροπής Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου και του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων.

Τέλος, με διάταξη της τροπολογία αυτής, εξαιρούνται από τη διαδικασία κινητικότητας μέχρι την πλήρωση των κενών του κατά άνω του 90% των δήμων που δημιούργησε ο ν. 4440/2016.

«Δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση»

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Θεόδωρος Λιβάνιος ανέφερε πως μέχρι τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής, μελετά και τις τροπολογίες που έχουν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, απάντησε πως αυτό θα αντιμετωπιστεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και ότι δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αλλά μπορεί να γίνει με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Απαντώντας σε σειρά παρατηρήσεων της αντιπολίτευσης, ο κ. Λιβάνιος υπενθύμισε πως η κυβέρνηση αυτή, στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για το 90% των προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού έχει υιοθετήσει τον κανόνα 1/1 και κάλεσε τα κόμματα να κοιτάξουν αναλυτικά τις θέσεις ανά δήμο, για να διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση, μετά από μία μεγάλη περίοδο όπου είχαν σταματήσει οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, έδωσε έμφαση στο κομμάτι των εξειδικευμένων μηχανικών για να τρέξουν τις μελέτες.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων, επανέλαβε ότι δεν αλλάζουν αυτές που ήδη τους έχουν απονεμηθεί, ενώ δήλωσε πως αποτελεί «δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει νέο εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση, ώστε ο συνδυασμός που προτιμάται από την πλειοψηφία των πολιτών να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το πρόγραμμα, για το οποίο εκλέχτηκε».

Ακόμη, έκανε εκτενείς αναφορές στα ποσά των επιχορηγήσεων που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σε δήμους και περιφέρειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού.

Σχετικά με τις ενστάσεις της Ελληνικής Λύσης, γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να ματαιωθούν οι παρελάσεις της 28η Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «το θέμα δεν είναι εάν μπορεί οι μαθητές να παρελάσουν σε απόσταση ή να πετάξουν τα αεροσκάφη, αλλά ο κόσμος που θα πάει να δει το παιδί του στην παρέλαση, ο συνωστισμός που μοιραία θα δημιουργηθεί στα άκρα των πεζοδρομίων και ο κίνδυνος να υπάρξει μια έκρηξη κρουσμάτων».

Οι εισηγητές και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης διατήρησαν και μετά τις βελτιώσεις και τροποποιήσεις που έγιναν, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις τους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.