«Νίκη των ανθρώπων που αντιστέκονται στον φασισμό η δίκη της Χρυσής Αυγής» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η κ. Κωνσταντοπούλου επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό σύστημα και τη Δικαιοσύνη για τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη ανέφερε πως υπήρξε «ένα πολιτικό σύστημα που καιροσκόπησε πάνω στη δράση του μορφώματος» ενώ σημείωσε πως «η δικαιοσύνη δεν δίκαζε τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής».

Παράλληλα δήλωσε πως «όλη αυτή η ενορχήστρωση μιας δίκης εφ όλης της ύλης σε μία δολοφονία ήταν ακραία καθώς υπονόμευσε την δολοφονία».

Τέλος η ίδια μίλησε για τεράστιες ευθύνες των υπουργών Δικαιοσύνης καθώς -όπως είπε- «κανείς δεν έχει βάλει υπογραφή για τις αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στην ιστορική απόφαση της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «υπάρχει σαφώς μια απόφαση η οποία αποτελεί νίκη εκείνων των ανθρώπων και εκείνων των δυνάμεων που αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στον ολοκληρωτισμό και στο φασισμό».

«Για τη δράση της Χρυσής Αυγής και για την ατιμωρησία της δράσης της για δεκαετίες υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες και στο πολιτικό σύστημα και στη Δικαιοσύνη, και αυτές τις ευθύνες καλό είναι να μη τις ξεχνάμε αν δεν θέλουμε να δούμε μια ανατροπή της σημερινής συνθήκης και μια παλινόρθωση. Εννοώ ότι από τη μια πλευρά υπήρξε ένα πολιτικό σύστημα που κερδοσκόπησε και καιροσκόπησε πάνω σε αυτή τη δράση και πάνω σε αυτό το μόρφωμα και εννοώ την κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξουσία τις πρώτες μέρες της κοινοβουλευτικής δράσης της Χρυσής Αυγής, την κυβέρνηση Παπαδήμου και εν συνεχεία την κυβέρνηση Σαμαρά, εννοώ βεβαίως και την κυβέρνηση Τσίπρα που στη συνέχεια πόνταρε πάνω στη Χρυσή Αυγή για να χτίσει έναν αντίπαλο που τη συνέφερε για να εμφανίζεται από την πλευρά της ως δήθεν δημοκρατική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει τεράστια ευθύνη του πολιτικού συστήματος σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και καλό είναι εκείνοι που έχουν αυτή την ευθύνη να μην εμφανίζονται σήμερα να επιχαίρουν ότι δήθεν νίκησαν πολιτικά γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσουν λογαριασμό. Από την άλλη υπάρχει μια τεράστια ευθύνη της Δικαιοσύνης γιατί η Χρυσή Αυγή δεν δημιουργήθηκε το 2012, δρούσε στα σοκάκια και στα σκοτάδια επί δεκαετίες. Η ευθύνη της Δικαιοσύνης ότι τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής δεν δικάζονταν και δεν διαλευκάνονταν για δεκαετιες είναι μεγάλη. Είναι τεράστια επίσης η ευθύνη για το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος ξανά κα ξανά έδωσε την άδεια να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή στις εκλογές γνωρίζοντας την εγκληματική συμπεριφορά της πράγμα που οδήγησε στο έκτρωμα από τη μια πλευρά να υπάρχουν αυτά τα εγκλήματα και αυτή η δράση, από την άλλη όμως πλευρά να προσλάβει η Χρυσή Αυγή τον χαρακτήρα και τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος με την ψήφο ελλήνων πολιτών», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν ανήκω σε αυτούς που θα ρίξουν ανάθεμα σε όποιον ψήφισε αυτό το μόρφωμα διότι αντιλαμβάνομαι πολύ καλά τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί κάτι τέτοιο να έγινε, από την άλλη πλευρά όμως θα έλεγα ότι και σήμερα αυτό που βλέπουμε είναι κάποιοι να κερδοσκοπούν πάνω στη σύγχυση και πάνω στην ταύτιση ανόμοιων πραγμάτων. Δεν μπορεί δηλαδή ακόμη και σήμερα οι πρωθυπουργικές δηλώσεις να είναι περί του λαϊκισμού και περί της δημαγωγίας, θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Ο ναζισμός και ο ολοκληρωτισμός είναι κάτι άλλο από το λαϊκισμό. Αν ακόμα και σήμερα από τα χείλη του πρωθυπουργού εκείνο το οποίο εκστομίζεται είναι ότι για τη Χρυσή Αυγή ευθύνονται δυνάμεις λαϊκισμού και δημαγωγίας, ή όταν επιχειρείται σταθερά από μεν την κυβέρνηση να ειπωθεί ότι για τη Χρυσή Αυγή ευθύνεται το κίνημα κατά των μνημονίων, από δε τον ΣΥΡΙΖΑ να ειπωθεί ότι δήθεν η καταδίκη της Χρυσής Αυγής είναι προϊόν της δράσης της δικής του κυβέρνησης ε, αντιλαμβανόμαστε ότι το μήνυμα προς την κοινωνία των σημερινών δυνάμεων που κυριαρχούν στο πολιτικό στερέωμα είναι πάρα πολύ θολό και επικίνδυνο», υπογράμμισε η ίδια.

«Όλη αυτή η ενορχήστρωση μιας δίκης εφ’ όλης της ύλης πάνω σε μια δολοφονία, η οποία ήταν εξόφθαλμη και ακραία, φυσικά υπονόμευσε την απονομή της Δικαιοσύνης για τη δολοφονία. Ήταν απολύτως προβλέψιμο δηλαδή όταν δημιουργήθηκε μια τέτοια δικογραφία πάνω στη δολοφονία του Π.Φύσσα, ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι θα μιλούσαμε για μια ανάκριση που θα διαρκούσε πέραν των συνταγματικών ορίων της προσωρινής κράτησης άρα θα είχαμε άρση των προσωρινών κρατήσεων. Ήταν απολύτως προβλέψιμο ότι θα είχαμε μια δίκη που θα διαρκούσε χρόνια, και για τη διάρκεια αυτής της δίκης και την καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης για τη δολοφονία του Π. Φύσσα έχουν σαφώς ευθύνη όλοι όσοι το 2013 συνέλαβαν αυτού του τύπου τη διαδικασία και δεν ήταν μόνο φυσικά δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ήτανε εξόχως πολιτικά και κυβερνητικά και αντιπολιτευτικά πρόσωπα», επισήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Όσον αφορά τη στάση που είχαν τα κόμματα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για μένα ήταν μια στάση ιδιοτελής που πόνταρε ακριβώς πάνω στη διαιώνιση αυτής της δίκης. Δεν είναι μόνο οι δηλώσεις Πολάκη είναι συνολικά η στάση και της κυβέρνησης Σαμαρά που από τη μια πλευρά, σας θυμίζω, ότι συνομιλούσε επισήμως με τη Χρυσή Αυγή δια του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, του κ. Μπαλτάκου. Από την άλλη πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα που ουσιαστικά έχοντας σαν τελευταίο αποκούμπι τη Χρυσή Αυγή για να δείξει ότι είναι δημοκρατική δήθεν την ώρα που καταρράκωνε κάθε έννοια δημοκρατίας, πόνταρε επίσης πάνω στην κοινοβουλευτική ακραία συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής την οποία επιδίωκε, δυστυχώς, και φυσικά μιλάω και για τη σημερινή κυβέρνηση που εκ των υστέρων κάνει αυτές τις δηλώσεις που κάνει, σε όλη όμως τη διαχρονική πορεία των πραγμάτων νομίζω ότι το κοινό απόσταγμα είναι ότι η δίκη αυτή και η υπόθεση αυτή δεν απασχόλησε στην πραγματική της διάσταση και στον πυρήνα της για αυτά που σήμαινε η καταδίκη που πια υπάρχει αλλά απασχόλησε σε μόνο ως πολιτικό εργαλείο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενη στην παραίτηση Κοντονή, δήλωσε: «Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους υπουργούς Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ όπως συνολικότερα στους υπουργούς Δικαιοσύνης της Ελλάδας γιατί κακά τα ψέματα καλές είναι οι καταδίκες του ολοκληρωτισμού και του ναζισμού αλλά έχουν περάσει 16 υπουργοί Δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα και κανείς τους δεν έχει βάλει υπογραφή για να καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θύματα του Διστόμου. Έχουν περάσει 75 χρόνια από τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου και κανένας έλληνας υπουργός Εξωτερικών και Πρωθυπουργός δεν έχει σοβαρά διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές. Έχουμε μια Γερμανία η οποία ποντάρει πάνω στην αμφισβήτηση της υποχρέωσης της να αποζημιώσει τα θύματα του ναζισμού και του ολοκληρωτισμού και έχουμε ελληνικές κυβερνήσεις που διευκολύνουν τη Γερμανία. Καλά λοιπόν είναι τα λόγια και οι εύκολες καταδίκες όμως η στάση και των ελληνικών κυβερνήσεων ουσιαστικά δεν καλλιέργησε ούτε το φρόνημα του αντι-φασισμού, ούτε τις διεκδικήσεις της αποζημίωσης των θυμάτων».