Για υποκρισία καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Νίκος Κωνσταντόπουλος τόσο τον κ. Σταύρο Κοντονή, όσο και τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλουμετά τις δηλώσεις του πρώτου που άφησε να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα το 2019 ευθύνονται για τις μειωμένες ποινές στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ξέσπασε εναντίον των δύο πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι: «Νομίζω ότι είναι ασκήσεις υποκρισίας και αυτά που λέει ο κ. Κοντονής και αυτά που λέει ο κ. Παρασκευόπουλος».  Παράλληλα, άφησε αιχμές για την εικόνα μας προβληματικής δικαιοσύνης που δημιουργήθηκε επί των ημερών των δύο πρώην υπουργών.

 «Και ο κ. Παρασκευόπουλος και ο κ. Κοντονής και ο κ. Καλογήρου αν θέλουν πραγματικά να είναι ειλικρινής και αξιόπιστοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις γιατί επί των μερών τους (των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) διαμορφώθηκε στο εσωτερικό της δικαιοσύνης μια από τις πιο προβληματικές , μια από τις πιο κακές περιόδους για την ίδια τη δικαιοσύνη», ανέφερε και τόνισε:  « Η περίοδος της υπουργίας τους ταυτίζεται με μια από τις πιο άσχημες περιόδους στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Όχι μόνο από πλευράς παρεμβάσεων των κυβερνήσεων και των υπουργών στις θεσμικές λειτουργίες αλλά και από πλευράς διαμόρφωσης ενός κλίματος το οποίο σε καμία περίπτωση δεν ενίσχυε αυτό που λέμε ανεξαρτησία της δικαιοσύνης , αμεροληψία της δικαιοσύνης. Στο πολιτικό επίπεδο οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις».  

«Υστερόβουλη η κρίση του Κοντονή»

Ο κ. Κωνσταντόπουλος αμφισβήτησε την κρίση του κ. Κοντονή, την οποία χαρακτήρισε αναξιόπιστη και υστερόβουλη, σημειώνοντας: «Δεν είναι αξιόπιστη η κρίση του κ. Κοντονή, είναι υστερόβουλη αυτή η κρίση του κ. Κοντονή  προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα , το γιατί τώρα  διαφοροποιείται ενώ πριν χειροκροτούσε. 

«Να δώσουν εξηγήσεις»

Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος, ζητά από τους κ. Παρασκευόπουλο και Κοντονή να δώσουν εξηγήσεις γιατί έφεραν εσπευσμένα την νομοθετική ρύθμιση για τους Κώδικες στη Βουλή, και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.

«Οι κώδικες δεν έγιναν για να εξυπηρετηθεί η Χρυσή Αυγή.  Ήταν μια αναγκαία μεταρρύθμιση θεσμική νομοθετική , είχε αρχίσει εδώ και 10ετίες , είχε καθυστερήσει… Οι κώδικες ήρθαν εσπευσμένα και κατατέθηκαν στη Βουλή στην προεκλογική περίοδο για να πιστωθούν ως έργο θεσμικής μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα στο τότε υπουργό , στον κ. Κοντονή.  Εκεί να δώσουν εξηγήσεις. Γιατί έφεραν τους κώδικες έτσι όπως τους έφεραν στην προεκλογική περίοδο.

 Για λόγους ουσίας του δικαίου και για λόγους εγγυήσεων και κατακτήσεων η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ως συνέπεια ποινικής καταδίκης δεν είναι από εκείνες τις ρυθμίσεις που θεωρούνται ότι διαμορφώνουν ορθολογικό πολιτικό βίο ή εξισορροπούν κοινωνικά και θεσμικά τα ζητήματα που δημιουργεί μια καταδίκη. Άλλο είναι το πρόβλημα, στο Σύνταγμά μας μπορώ να κατέβω ως υποψήφιος βουλευτής χωρίς να έχω ποινικό μητρώο. Δεν μου ζητάει κανένας ποινικό μητρώο. Επίσης δεν υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες κατοχυρώνουν εν των υστέρων , εκ τους αποτελέσματος δηλαδή αν κάτι συμβεί, κατοχυρώνουν τις οποιεσδήποτε στερήσεις», σημειώνει και καταλήγει: «Οι πολιτικές στερήσεις συνεπεία ποινικών καταδικών δεν είναι από εκείνα τα μέτρα που χαρακτηρίζουν μια δημοκρατική νομοθεσία».

 Τέλος, ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε: «Η συνταγματική δημοκρατική νομιμότητα όταν βρίσκεται απέναντι σε εγκληματικές αμφισβητήσεις πρέπει να απαντά με όλες τις εγγυήσεις  αυτού του νομικού και του  δημοκρατικού μας πολιτισμού. Η δικαιοσύνη βεβαίως έχει υποστεί πολλές αρνητικές εμπειρίες από παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά δεν έπαψε ποτέ  στο εσωτερικό της δικαιοσύνης να υπάρχουν δικαστές με θάρρος, αμερόληπτοι».