Στον απόηχο του ορυμαγδού που άφησε πίσω της η θορυβώδης παραίτηση του Σταύρου Κοντονή, και η διαγραφή του από τον ΣΥΡΙΖΑ απασφαλίζουν ένα-ένα τα μέτωπα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών να συνεχίζονται.

Κοντονής, Παρασκευόπουλος, ομάδες, νέοι, παλαιοί, αλλά όχι πια αγαπημένοι πρώην σύντροφοι, παρατάσσονται ξανά απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και προκαλούν νέους πονοκεφάλους ξυπνώντας παλιούς εφιάλτες. 

 Στη λίστα με τους «εχθρούς» ο Κοντονής και στο βάθος… Novartis

 Και αίφνης ο Κοντονής έγινε «εχθρός» όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της Αριστεράς ολάκερης αφού αναγορεύτηκε σε «πράκτορα της ΝΔ» που εξυπηρετεί συμφέροντά της.

Ο Κοντονής περνάει πια στη λίστα με τους Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου, Αλαβάνο, Βαρουφάκη και όσους έχουν ασκήσει αρνητική κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ή απλά διαφώνησαν μαζί του. Οι προηγούμενοι διαφωνούντες ωστόσο εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους όσο ο Αλέξης βρίσκονταν παντοδύναμος στο Μαξίμου. Τώρα, πεσμένος και πιεσμένος από απανωτές βαριές εκλογικές ήττες, χωρίς την εξουσία στα χέρια του η περίπτωση Κοντονή είναι διαφορετική. Γι’ αυτό και ο «μπαμπούλας» της διαγραφής εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κουμουνδούρου.

Ο Σταύρος Κοντονής όμως δεν είναι ένα μικροστέλεχος αλλά ένας πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν από τα χέρια του υποθέσεις όπως αυτή της Novartis και δεν είναι η πρώτη φορά που διαφοροοποιήθηκε είτε από την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε από την τότε κυβέρνησης.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ είχε κι αυτός, όπως και ο κ. Παρασκευόπουλος, όπως και ο κ. Καλογήρου τον περίφημο κ. Μίμη Παπαγγελόπουλο.

Στο πρόσφατο παρελθόν όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος αποκαλύπτονταν ως ο Ρασπούτιν του «αριστερού μαγαζιού» του Μαξίμου επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Κοντονής είτε αρχικά με την σιωπή του, είτε με αποστάσεις, αλλά και με βαρβάτα αδειάσματα, έδειξε ότι δεν ανήκει και δεν θέλει να μπει στο «κάδρο» των κατηγοριών και του παραδικαστικού. Σε αντίθεση ωστόσο με τον Αλέξη Τσίπρα που με αυτοθυσία και για ανεξήγητους λόγους παρείχε απόλυτη κάλυψη στον κ. Παπαγγελόπουλο. 

Αιχμές Λαφαζάνη

Από τα παλιά έρχεται να ανοίξει νέες πληγές ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας για  σκοτεινά παιχνίδια και μεθοδεύσεις πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Λαφαζάνης σε άρθρο του στο liberal.gr τονίζοντας μάλιστα οτι «οι μακιαβελικές πολιτικές, οι τακτικίστικες κωλοτούμπες και οι κάτω από το τραπέζι συμφωνίες και διεργασίες, των οποίων βασικός αρχιτέκτοντας είναι ο Αλ.Τσίπρας, αποτέλεσαν για τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, στρατηγική η οποία βυθίστηκε στο DNA του».

 Η παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι δηλώσεις με τις οποίες την συνόδευσε έσκασαν ως πολιτική βόμβα στα ήδη σαθρά θεμέλια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων  ο κ. Λαφαζάνης.

Πασοκογενείς

Η αντιπαράθεση ωστόσο, δεν αφορούσε μόνο το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κόντρα για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, ο οποίος έριξε την Χρυσή Αυγή στα μαλακά, παρά τις προειδοποιήσεις στελεχών του, μεταφέρθηκε στη Βουλή.

Εκεί, ο Γιάννης Ραγκούσης, κατέθεσε τροπολογία προκειμένου η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να «απασφαλίσει» την βόμβα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ένα λάθος, όμως η παραδοχή δεν ήταν το μόνο ζητούμενο από τον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, αλλά το κίνητρο που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσει επί των ημερών της διακυβέρνησής του, έναν νόμο που να μειώνει τις ποινές σε όποιον κατηγορηθεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

 Για τους πασοκογενείς όμως του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ήττα δεν είναι κάτι που θέλουν να μοιραστούν και να φορτωθούν. Πέρα από τον Ραγκούση, ωστόσο, οι υπόλοιποι δεν πήραν θέση στα κανάλια και στα πάνελ. 

Το μέτωπο του προέδρου

Σήμερα, μια ημέρα μετά την προφορική διαγραφή του Σταύρου Κοντονή, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε και πάλι τα πυρά από τους πρώην συντρόφους του, κι εκείνος με την σειρά του μίλησε για τακτικές και εκφράσεις  πασοκικής έμπνευσης, αποδεχόμενος την διαγραφή του για την οποία όπως αποκάλυψε δεν έχει ενημερωθεί ποτέ.

Ο τρόπος που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε τις αποκαλύψεις του Σταύρου Κοντονή, δεν είναι ο συνηθισμένος του … πλουραλισμού των απόψεων στην αριστερά, που πάντα επικαλούνταν ο Τσίπρας.

Αντίθετα αυτή τη φορά επέλεξαν την « σταλινική μέθοδο», με κατηγορίες  προς τον κ. Κοντονή ότι εξυπηρετεί το στρατόπεδο των «αντιπάλων» και ίσως… οδηγηθούν όπως ο Στάλιν, καθόλου περίεργο πια, και στην διαγραφή φωτογραφιών του Κοντονή, από το πολιτικό άλμπουμ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «σταλινική τακτική» για τους παλαιούς αριστερούς ήταν ένα βαρύ χτύπημα και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ζητήσουν την διαγραφή του κ. Κοντονή μετά από την συγκεκριμένη δήλωση. Κατ’ άλλους ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε να κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρα θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους. «Το να λες ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ με τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, “σταλινική αριστερά”, είναι κάτι πάρα πολύ βαρύ. Άρα μιλάμε για μια εκρηκτική, ολέθρια σχέση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Από τα στελέχη που επιστρατεύτηκαν για να δώσουν απαντήσεις στις καταγγελίες Κοντονή ήταν και ο τρίτος πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καλογήρου, ο οποίος  δήλωσε ότι «ο κ. Κοντονής λέει ανακρίβειες και είναι εσφαλμένη η προσέγγισή του».

Στα μαλακά ο Παρασκευόπουλος και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα  με τον κ. Καλογήρου ο κ. Παρασκευόπουλος χθες συμφώνησε με τον κ. Κοντονή. Αργότερα αναδιατύπωσε την δήλωσή του ωστόσο, σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε και σήμερα την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα.

Η στάση του κ. Παρασκευόπουλου ωστόσο φαίνεται παραμένει στο μικροσκόπιο πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ ότι ο κ. Παρασκευόπουλος σε σχέση με τον κ. Κοντονή, έπεσε στα… μαλακά.

Ίσως ρόλο σ’ αυτό  να έπαιξαν οι παραπάνω διευκρινίσεις  και να μην υπάρχει θέμα διαγραφείς αλλά ούτε καν η ενεργοποίηση των διαδικασιών, δηλαδή η κλήση σε «απολογία». Άλλωστε την απολογία την έκανε σχεδόν μόνος του.

Το ερώτημα όμως που πλέον τίθεται είναι αν υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής και της νεολαίας του κόμματος, καθώς πρώτη αυτή είχε καταγγείλει πως «είναι απαράδεκτο ο νέος Ποινικός Κώδικας να ανοίγει παράθυρα ευνοϊκότερης μεταχείρισης για τα ηγετικά στελέχη της νεοναζιστικής συμμορίας». 

Το μέτωπο Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανοίγει και πάλι το μέτωπο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, διαμαρτυρόμενος για τα βρόμικα χτυπήματα που δέχεται από το μιντιακό σύστημα Τσίπρα.

  Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος  εξέφρασε την οργή του για δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου τα οποία χαρακτηρίζει «απολύτως αναληθή και συκοφαντικά».

 Μάλιστα, ο  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι προχωράει σε εξώδικη διαμαρτυρία με φόντο πρόσφατο δημοσίευμα που τον εμφανίζει να έχει γευματίσει «με ισχυρό επιχειρηματικό και εκδοτικό παράγοντα με σκοπό την καθαίρεση του Αλέξη Τσίπρα ή και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την προετοιμασία δημιουργίας νέου κόμματος».

  Με αυτά τα δεδομένα, «θα υποβάλω εξώδικη διαμαρτυρία απαιτώντας την άμεση ανάκληση του άρθρου αλλά και έγγραφη συγνώμη και διόρθωση», γνωστοποιεί σε ανάρτησή του ο κ. Τσακαλώτος.

Το μέτωπο από την πλευρά του Τσακαλώτου που δεν έκλεισε ποτέ εξακολουθεί να αποτελεί «απειλή» για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο τουλάχιστον θα νοιώθει ότι αμφισβητείται ή ότι απειλείται η θέση του ως αρχηγός.