«Δεν υπάρχει ζήτημα casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κρήτη» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως «πρέπει να γίνει επέκταση στο Καστελόριζο στα 12 μίλια», ενώ δήλωσε πως «η Τουρκία αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ και όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου».

Ακόμη ανέφερε πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουν πόλεμο», ενώ ξεκαθάρισε πως «τα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κόμματα στην Ελλάδα».

Τέλος, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός πρέπει να εμείνει στη λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η επέκταση στα 12 μίλια θα έχει ως συνέπεια την ενεργοποίηση της απειλής της Τουρκίας για casus belli, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Δεν υπάρχει ζήτημα casus belli στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη, το ζήτημα του casus belli έχει να κάνει με τα νησιά του Αιγαίου. Αναφερόμαστε σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή και η Ελλάδα επιτέλους πρέπει να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα».

Στην ερώτηση για το αν είναι και στο Καστελόριζο μέσα, απάντησε: «Βεβαίως και σε αυτό πρέπει να ζητήσει την υποστήριξη της Ευρώπης γιατί αυτό δεν είναι πρόκληση, είναι επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι παλαιά ρητορική το ζήτημα της προκλητικότητας, δεν βάζει όρια, δεν σταματάει και αμφισβητεί ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα όχι μόνο της Ελλάδας και της Κύπρου. Δηλαδή οι ευρωπαίοι επιτρέπουν στην Τουρκία να αμφισβητεί ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα; Που πρέπει να φτάσουμε στα 5,9 μίλια;»

«Η προετοιμασία της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου αναφορικά με τον περιορισμό της τουρκικής επιθετικότητας και της όξυνσης δεν είναι η πρέπουσα», ανέφερε χαραρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν θέλουνε πόλεμο, η Ελλάδα και η Ευρώπη θέλουνε την ειρήνη όταν όμως δεν προετοιμάζεις και δεν αξιοποιείς τα όπλα ειρήνης που είναι οι κυρώσεις, η πολιτική διπλωματία, η γεωστρατηγική πίεση, η οικονομική πίεση τότε αυξάνεις πάρα πολύ τα γεωπολιτικά και τα γεωστρατηγικά ρίσκα για ένα θερμό επεισόδιο. Η αδράνεια και η παρελκυστική τακτική δεν ευνοούν την ειρήνη, ευνοούν τα θερμά επεισόδια. Η πρόταση αυτή βάζει τους κανόνες στην περιοχή και βάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαλόγου στην περιοχή», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Η Ευρώπη ετοιμάζει κυρώσεις για την Λευκορωσία, ετοιμάζει κυρώσεις για την Ρωσία και την υπόθεση Ναβάλνι και αναρωτιέμαι είναι πιο μεγάλη και πιο σημαντική γεωστρατηγικά και οικονομικά;», σημείωσε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης δεν πρέπει να φύγει από την αίθουσα των συσκέψεων αν δεν υπάρχει καταρτισμένη λίστα με κυρώσεις κρατών, προσώπων, εταιρειών να τελειώνει το καλαμπούρι. Αυτός είναι ο δρόμος της ειρήνης, αυτός είναι ο δρόμος του διεθνούς δικαίου, αυτός είναι ο δρόμος της ασφάλειας. Το ερώτημα σε αυτή τη συζήτηση είναι αν υπάρχει πραγματικά Ευρώπη. Δεν λεει κανείς να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά λέμε ότι θέλουμε να υπάρχει Ευρώπη, επιτέλους να υπάρχει συνεννόηση, επιτέλους να υπάρχουν συμμαχίες. Δεν είναι κομματικά αυτά τα θέματα, είναι θέματα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν πρέπει τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν ουσιαστική συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, απάντησε: «Εμείς ζητήσαμε εγκαίρως, και το ΚΙΝΑΛ, συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να έχει την πολιτική πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός να οριοθετήσει το πεδίο της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης και ενιαίας εκπομπής και εκφοράς λόγου προς τα έξω. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό τουλάχιστον το ζήτημα φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων δεν ήθελε τη συζήτηση, δεν ήθελε τη συνεννόηση, δεν ήθελε τη συναίνεση παίρνουμε εμείς την πολιτική πρωτοβουλία να βάλουμε στην ατζέντα της εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης. Κατά τη γνώμη μας η πρόταση την οποία κάνουμε είναι μια πρόταση η οποία μπορεί να υποστηριχτεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις».