Ξεκάθαρο «καµπανάκι» ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που έχει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση τους επόµενους, κρίσιµους µήνες, χτύπησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε µερίδα κορυφαίων υπουργών και υφυπουργών στη διάρκεια του τελευταίου Υπουργικού Συµβουλίου. Η βασική αιτία για την οποία ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εκποµπή του συγκεκριµένου µηνύµατος είναι οι ενδοκυβερνητικές κόντρες που ξεκίνησαν να παρατηρούνται εσχάτως µετά την καταγραφή των πρώτων αστοχιών στο µέτωπο των µέτρων κατά της πανδηµίας, καθώς και µε φόντο την επεισοδιακή έναρξη της σχολικής χρονιάς. «Το να υπάρχουν κάποιες µεµονωµένες αρρυθµίες σε µια τόσο µεγάλη προσπάθεια που, κατά κοινή οµολογία, έχει χαρακτηριστεί ως επιτυχηµένη από τη µεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, όπως αποτυπώνεται και στις δηµοσκοπήσεις, είναι φυσικό. Το µεγάλο λάθος, που συνιστά κόκκινη γραµµή για το Μαξίµου και προσωπικά για τον Μητσοτάκη, είναι να διακατέχει τους κεντρικούς παίκτες του όλου εγχειρήµατος αδικαιολόγητος φόβος για το πιθανό πολιτικό κόστος», εξηγούν στα «Π» καθηµερινοί συνοµιλητές του πρω θυπουργικού περιβάλλοντος, δίνοντας το στίγµα των παραινέσεων του επικεφαλής της κυβέρνησης πριν από µερικές ηµέρες.

Το επίκεντρο του προβλήµατος, όσον αφορά το άγχος που επιδεικνύουν ορισµένοι υπουργοί για την απαλλαγή από τις ευθύνες που τους αποδίδει µερίδα του Τύπου, η αντιπολίτευση αλλά και πυρήνες εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τα κυβερνητικά κακώς κείµενα, εστιάστηκε τις προηγούµενες εβδοµάδες κυρίως στο κοµµάτι της Παιδείας, όπου το θέµα µε τις υπερµεγέθεις µάσκες των µαθητών, οι διαστάσεις που πήραν οι καταλήψεις, καθώς και τα κενά δασκάλων και καθηγητών, που ταλανίζουν κάθε φθινόπωρο την εκάστοτε κυβέρνηση, προσέδιδαν αρνητικό πρόσηµο στο κυβερνητικό ρεπορτάζ. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναµενόµενο, λειτούργησε άκρως επιβαρυντικά για τα εµπλεκόµενα χαρτοφυλάκια, αφού θόλωνε την εικόνα της επιτυχούς διαχείρισης της ελληνοτουρκικής κρίσης, την οποία ήθελε να προβάλει το Μέγαρο Μαξίµου, καθώς και της καλλιέργειας των προσδοκιών για ακόµα µία νίκη απέναντι στον κορονοϊό και τις οικονοµικές του συνέπειες. Η δυσαρέσκεια, µάλιστα, του πρωθυπουργού και των συνεργατών του έγινε ακόµα µεγαλύτερη όταν διαπιστώθηκε πως, πέραν της προσπάθειας απεµπλοκής από το κάδρο των ευθυνών, υπήρξε ταυ τόχρονα και µια διακριτική διαδικασία επίρριψής τους σε άλλες κατευθύνσεις.

«ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ
Σε ό,τι έχει να κάνει µε τις µάσκες, σε πρώτη φάση, το υπουργείο Παιδείας υπέδειξε, ως... αρχική πηγή του κακού, προς την κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας, και κυρίως προς την Εθνική Επιτροπή ∆ηµόσιας Υγείας υπό τον κ. Πρεζεράκο. Την ίδια στιγµή, συµπεριέλαβε στο εν λόγω «γαϊτανάκι» µέσω στοχευµένων διαρροών και το υπουργείο Εσωτερικών, εξαιτίας της συµµετοχής της ΚΕ∆Ε στη διαδικασία διανοµής του υλικού.

Από την πλευρά τους, συνοµιλητές του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, ξεκαθάριζαν εξ αρχής ότι το όλο πρόβληµα είχε να κάνει µε τις οδηγίες που δόθηκαν από την Επιτροπή Πρεζεράκου και το υπουργείο Υγείας, το οποίο απέστειλε, σύµφωνα µε την εκδοχή αυτή, τις προδιαγραφές απευθείας στην ΚΕ∆Ε., χωρίς την µεσολάβηση κάποιου πολιτικού παράγοντα του υπουργείου. Κορυφαία, βέβαια, στιγµή αυτής της παρασκηνιακής επικοινωνιακής διελκυστίνδας µεταξύ των τριών χαρτοφυλακίων ήταν το non paper που εξέδωσαν συνεργάτες του Τάκη Θεοδωρικάκου, µέσω του οποίου επιχειρήθηκε, σύµφωνα µε τους εν λόγω κύκλους, να δοθεί µια απάντηση στη... «σιωπή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας» και, βεβαίως, η πλήρης απεµπλοκή του ιδίου από την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, επισηµαινόταν πως υπηρεσιακή γραµµατέας του υπουργείου Εσωτερικών παρέλαβε από το γραφείο του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαµάνη, το δείγµα της µάσκας και ακολούθως το απέστειλε απευθείας στην ΚΕ∆Ε, χωρίς να ενηµερωθεί ο αρµόδιος υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Σκηνικό εσωτερικής κόντρας προέκυψε µε αφορµή και τα κενά στα σχολεία, που ανεπισήµως συνεργάτες της Νίκης Κεραµέως απέδιδαν τόσο στη... διαχρονικότητά τους την περίοδο της έναρξης κάθε σχολικής περιόδου όσο και στα νέα δεδοµένα που έχουν διαµορφωθεί λόγω της πανδηµίας, τα οποία επέφεραν µία διστακτικότητα στην πλευρά του οικονοµικού επιτελείου και προσωπικά του Χρήστου Σταϊκούρα, όσον αφορά την αποδέσµευση του σχετικού κονδυλίου, εν µέσω της δυσχερούς οικονοµικής συγκυρίας.

ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η µοναδική περίπτωση που ο υπουργός Οικονοµικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έγινε πρωταγωνιστής ενδοκυβερνητικής αναστάτωσης. Ο ίδιος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα πριν από λίγο καιρό, όταν, σε αντίθεση µε τη ρητορική που αναπτύσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστηµα για την αποφυγή του lockdown, που θα έχει δραµατικές συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζοµένους, είχε δηλώσει ότι η ελληνική οικονοµία θα άντεχε αυτήν τη δυσάρεστη προοπτική. Οπως είχαν γράψει τα «Π» εκείνο το διάστηµα η τοποθέτηση αυτή είχε γίνει εν αγνοία του Μεγάρου Μαξίµου, που στη συνέχεια έσπευσε να στείλει τα κατάλληλα µηνύµατα στην Οδό Νίκης, ζητώντας απόλυτη συνεννόηση σε τέτοιου είδους σηµαντικές περιστάσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονοµικών ήλθε προ ηµερών σε ευθεία αντιπαράθεση και µε τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, ο οποίος συγκρούσθηκε ανοικτά µε τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σπανό, και τον δήµαρχο Λαµιέων, Ευθύµιο Καραΐσκο, για την έκταση της δοµής φιλοξενίας στις Θερµοπύλες. Στηρίζοντας τα αυτοδιοικητικά στελέχη της εκλογικής του περιφέρειας, ο Χρήστος Σταϊκούρας προχώρησε στη διάρκεια του Υπουργικού Συµβουλίου σε πρωτοφανές «άδειασµα» του συνοδοιπόρου του στην κυβέρνηση, προβαίνοντας, µάλιστα, και σε ανακοίνωση για την τοποθέτησή του αυτή.