Με εντάσεις επί της διαδικασίας, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις ημέρες των συνεδριάσεων της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε ότι «εμείς θέλουμε να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση με τα κόμματα, οι χρόνοι επεξεργασίας του νομοσχεδίου είναι μια απόφαση που δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά απόφαση που λαμβάνει η Επιτροπή». Υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «ήταν για πολλές εβδομάδες στη δημόσια διαβούλευση και αυτή δεν άλλαξε τη φιλοσοφία του. Δεν προστέθηκαν μετά νέα ουσιαστικά άρθρα, αλλά αυτό που έγινε ήταν να "σπάσουν" ορισμένα άρθρα από τα αρχικά σε μικρότερα».

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι «όπως σας έχω προϊδεάσει θα κατατεθεί ένα ακόμα νομοσχεδίου που θα αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου», το οποίο όπως είπε θα έρθει για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή πριν την συζήτηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση παρά την κρίση της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνει, προχωρά παράλληλα και το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα».

Ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Σταύρος Καλογιάννης απέρριψαν τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου έχει χαρακτήρα «επείγοντος» καθώς αύριο, Παρασκευή στις 10 η ώρα θα γίνει η ακρόαση των φορέων. Την Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, στη μία το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί τελικά η επί των άρθρων συζήτηση, από αύριο το απόγευμα που αρχικά είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής και την Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών.





Μετά τις διαδικαστικές ενστάσεις ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις επί της αρχής του σχεδίου νόμου των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων.