Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε σήμερα στις 10 το πρωί κλείνει το κεφάλαιο της Χρυσής Αυγής με την καταδίκη του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, του γενικού γραμματέα Ν. Μιχαλολιάκου , Ηλ. Κασιδιάρη και άλλων υψηλόβαθμων μελών.

Την προηγούμενη εβδομάδα καταδικάστηκε ομόφωνα εγκληματική οργάνωση, χτες βγήκε η απόφαση των ποινών και από εδώ και στο εξής αναμένουμε πιθανές αποφάσεις αναστολής των κατηγορουμένων. Ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος που έχει καταδικαστεί σε επτά χρόνια.

Ο Μπαρμπαρούσης έφερε μάλιστα ως μάρτυρα τον πατέρα του ο οποίος είναι υποβασταζόμενος προκειμένου να καταθέσει στο αίτημα του για να έχει η έφεση του αναστέλλουσα δύναμη. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο δικηγόρος του ζήτησε να του χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την έφεση ζήτησε ο δικηγόρος του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση.

Ο δικηγόρος του είπε πως οι γονείς του καταδικασθέντα βουλευτή δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τον γιο τους και έχουν ανάγκη τη βοήθειά του.

Στην κατάθεσή του ο πατέρας του Κων. Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα χωράφια, τα καλλιεργεί βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας. Έχει χωρίσει και τα τρία παιδιά του είναι με τη μητέρα, ηλικίας 10, 9 και 8. Βοηθάμε και εμείς καμιά κότα κανένα αυγό η γιαγιά….».

Πρόεδρος: Αν εκτίσει την ποινή του τι θα αλλάξει

Μάρτυρας: Εγώ είμαι τελειωμένος, απέχω από το Αγρίνιο 40 χιλιόμετρα

Πρόεδρος: Όταν ήρθε στην Αθήνα σαν βουλευτής, εσάς ποιος σας κοίταγε;

Μάρτυρας: Το 2017 δεν είχα πρόβλημα ….Εχώ πρόβλημα και η γυναίκα μου προβλήματα υγείας, είναι 63 ετών

Μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας αποχώρησε από το δικαστήριο με τη βοήθεια του γιου του Κων. Μπαρμπαρούση

Ο Κων. Μπαρμπαρούσης μάλιστα ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και εκείνη τιυ απάντησε: Ε τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι λόγω του ύψους της ποινής, αλλά και της βαρύτητας του κακουργήματος για το οποίο καταδικάστηκαν, πολύ δύσκολα ο Ν. Μιχαλολιάκος και οι Γ. Λαγός, Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Γ. Γερμενής και Χρ. Παππάς θα μπορέσουν να πείσουν το δικαστήριο να δώσει στην έφεσή τους ανασταλτικό χαρακτήρα και να γλιτώσουν τη φυλακή.


Φυλάκιση με αναστολή θα διεκδικήσουν 53 από τους καταδικασθέντες

Οι 53 καταδικασθέντες από όλες τις υποθέσεις που εξέτασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων (δολοφονία Π. Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων ψαράδων, επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ, συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης) θα διεκδικήσουν αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, προβάλλοντας ως επιχειρήματα -μεταξύ άλλων- ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ή ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή άλλα οικογενειακά θέματα. Μάλιστα, πολλοί από τους καταδικασθέντες θα προτείνουν και μάρτυρες να καταθέσουν στη δίκη, προκειμένου να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους.

Πάντως, ήδη τρεις καταδικασθέντες μόνο για πλημμελήματα έχουν εκ του νόμου τριετή αναστολή στις ποινές τους, ενώ για έναν ακόμα η ποινή του είναι εξαγοράσιμη και έτσι κανείς τους δεν θα οδηγηθεί στη φυλακή.

Η ΕΛ.ΑΣ αναμένει τις τελικές αποφάσεις της δίκης της Χρυσής Αυγής ώστε να προχωρήσει σε πιθανές συλλήψεις που θα οδηγήσουν τους καταδικασθέντες στις φυλακές. Έχουν ήδη σχηματιστεί 25 task forces προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι συλλήψεις.Στη συγκεκριμένη επιχείρηση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 80 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και 10 μέλη της ΕΚΑΜ. Πρόκειται για μεικτά κλιμάκια των τεσσάρων αστυνομικών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και «σπασμένες» ομάδες της ΕΚΑΜ.

Η διαδικασία σύλληψης των μελών της Χρυσής Αυγής

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Αυτός με τη σειρά του θα διαβιβάσει τα έγγραφα εκτέλεσης φυλάκισης για τους καταδικασμένους προς την αστυνομία, προκειμένου να προχωρήσει σε κατ’ οίκον έρευνες εντοπισμού και στη σύλληψή τους.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι κάποιοι καταδικασθέντες θα προτιμήσουν να παραδοθούν αυτοβούλως και κάποιοι άλλοι θα προσπαθήσουν να κάνουν τηλεοπτικό σόου με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές. Από τη στιγμή της σύλληψης ή της παράδοσής τους, θα μεταφερθούν στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός.
Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν και ποιες αποκλείστηκαν

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, που του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού ή Άμφισσας.

Ολοι οι υπόλοιποι θα οδηγηθούν στις φυλακές Λάρισας, Βόλου, Μαλανδρίνου, Αγ. Στεφάνου Πάτρας, Τρίπολης, Κομοτηνής, Νιγρίτας Σερρών, Κέρκυρας, Τρικάλων, Αλικαρνασσού, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης.

Ολοι οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν σε φυλακές εκτός Αττικής, καθώς από τη λίστα αποκλείστηκαν οι φυλακές Κορυδαλλού, ενώ, όπως τονίζει ο ΣΚΑΪ, δεν συμπεριλήφθηκαν αγροτικές φυλακές και φυλακές για οικονομικά εγκλήματα λόγω χαλαρών συνθηκών κράτησης. Σε περίπτωση που κάποιοι εκ των καταδικασθέντων μεταφερθούν σε ίδια φυλακή, θα τοποθετηθούν σε διαφορετικές πτέρυγες.

Το σχέδιο κράτησης των καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής

Έχει ήδη καταρτιστεί και το σχέδιο κράτησης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, στις φυλακές που θα οδηγηθούν. Σημειώνεται πως αυτό περιέχει : Έρευνα κελιών 2 φορές την ημέρα,24ωρη φυσική επιτήρηση και κάμερες ,έλεγχος επικοινωνιών και επισκεπτηρίων, ιδιωτικός προαυλισμός και άσκηση χωρίς άδεια