Την πεποίθησή του ότι το Oruc Reis θα περάσει τη γραμμή των 12 ναυτικών μιλίων, εξέφρασε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δίκαιου ασφάλειας του King’s Collage London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μάνος Καραγιάννης.

Ειδικότερα, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι: «Θεωρώ περίπου βέβαιο ότι το τουρκικό ερευνητικό θα περάσει την γραμμή των 12 ναυτικών μιλίων γιατί έχει ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό δεν συνιστά κόκκινη γραμμή, επομένως οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν». Παράλληλα ο καθηγητής υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε συνέχεια να παραθέτουμε νομικά επιχειρήματα να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε τις αλλαγές που διαμορφώνονται στο πεδίο. Η είσοδος λοιπόν του Τουρκικού ερευνητικού θα αμφισβητήσει στην πράξη το δικαίωμα που έχει η Ελλάδα να κάνει επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια».

 Η αντίδραση της Ελλάδος

Αναφορικά με την θέση της χώρα και ποια πρέπει να είναι η αντίδρασή της ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως: «Το δίλλημα δεν είναι ειρήνη ή πόλεμος, δεν είναι άσπρο ή μαύρο , υπάρχουν διάφοροι τρόποι επιχειρησιακοί για να σταματήσει την πορεία του αυτό το πλοίο ή να περάσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας.

Σε διπλωματικό επίπεδο θα μπορούσε να εμείνει στη θέση τους ότι η Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να αναλάβει κάποιες περιφερειακές πρωτοβουλίες με άλλες χώρες όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος , να το θέσει το θέμα με μεγαλύτερη επιμονή. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος.

Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, οι Τούρκοι θα μπορέσουν να ακυρώσουν στην πράξη το δικαίωμα που έχει η χώρα μας να κάνει επέκταση χωρικών υδάτων και αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει ότι με αυτό τον τόπο η Τουρκία σιγά σιγά προωθεί τους σκοπούς της στο Αιγαίο , αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και πολύ σύντομα έτσι όπως πάμε θα αμφισβητεί και την ελληνική κυριαρχία. Το κάνει στην πραγματικότητα με τις υπερπτήσεις, με τους χάρτες που βγάζει και δείχνει το μισό Αιγαίο στα χέρια των Τούρκων.

 Για το πρωτοσέλιδο των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Αναφορικά με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Παραπολιτικά» ο κ. Καραγιάννης ανέφερε: «Υπάρχει μια θέση της Ελλάδας που βασίζεται πάνω σε μια νομική αλήθεια. Η νομική αλήθεια είναι ότι μια παράνομη πράξη δεν αποτελεί έννομα αποτελέσματα αλλά  όμως δημιουργεί τετελεσμένα. Δημιουργεί εντυπώσεις, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει απίστευτα πράγματα και δεν έχει πληρώσει κανένα τίμημα.

 Νοτίου της Κρήτης θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει επέκταση δηλαδή ακόμα και με το τουρκικό Casus belli, αυτή η περιοχή δεν πιάνεται. Το Casus belli αφορά το Αιγαίο. Σας θυμίζω ότι όταν έκανε επέκταση η Ελλάδα στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, υπήρχαν δημοσιεύματα στην Τουρκία που έλεγαν ότι αυτό στην πραγματικότητα είναι μια επιθετική κίνηση και ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να προκληθεί πόλεμος.  Πρέπει και εμείς να αποφασίσουμε τι θέλουμε. Ποια είναι τα όρια των δικών μας κινήσεων και από κει και πέρα θα πάρουμε και εμείς κάποια ρίσκα. Αν κάναμε επέκταση στο Καστελόριζο, πολύ πιθανό να είναι με μια στρατικοποίηση της κρίσης , αν όμως κάνουνε επέκταση στο νομό Ηρακλείου που καλύπτεται από την ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου, δεν νομίζω ότι θα γίνει κάτι . Και θα περάσουμε ένα μήνυμα ότι δεν υποχωρούμε».