Μητσοτάκης: Δεν παίζει με τους κανόνες του παιχνιδιού η Τουρκία - Απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς
Συνάντηση Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου - Στο επίκεντρο κοροναϊός και ελληνοτουρκικά
Για την κατάσταση στο μέτωπο του κοροναϊού και για τα αποτελέσματα της τριμερούς διάσκεψης στην Κύπρο ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά» και πρόσθεσε ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους έλληνες για το «που βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε».
Παράλληλα τόνισε ότι στην τριμερή διάσκεψη στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα τους κανόνες καλής γειτονίας, και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται ότι δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το Νοέμβριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κοροναϊό, και τόνισε ότι «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα» και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.
«Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόφειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Ταραξίας η Τουρκία»
«Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο να γίνει αντιληπτό» τόνισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι οι νέοι έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, και ενδεχομένως αισθάνονται λιγότερο ευάλλωτοι αλλά "αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει είναι ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος για τον εαυτό του να αναδεχθεί κάτι. Δεν μπορεί όμως να αναδεχθεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο" πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην παρουσία της στο Καστελόριζο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πειθαρχία των παιδιών στα μέτρα ασφάλειας και τη μάσκα, και είπε ότι «τα παιδιά έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και την κοινωνική συμπεριφορά».
Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε «ταραξία» την Τουρκία και είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, δυστυχώς όμως μια γειτονική χώρα ακολουθεί το ρόλο του ταραξία.
Πρόσθεσε ότι και η Ευρώπη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, και πρέπει η αρχή της αλληλεγγύης κάποια στιγμή να επικρατήσει.
Ο διάλογος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο
ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου:Η κοινωνική ευθύνη είναι άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης
Κυριάκος Μητσοτάκης:Ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα της συμπεριφοράς πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια κοινωνική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε τα εξής:
«Έχω την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης κατά του κοροναϊού. Όπως βλέπετε είμαστε πια αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει έρθει και στην πατρίδα μας. Εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι παρηγοριά.
Θα έχω την ευκαιρία το απόγευμα να απευθυνθώ στους Έλληνες πολίτες. Να εξηγήσω που βρισκόμαστε και ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να σας ενημερώσω για αυτά και να σας ενημερώσω και για την τριμερή διάσκεψη που είχαμε χθες στη Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου του οποίου αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την επίσημη επίσκεψή του το Νοέμβριο στην πατρίδα μας.
Σε αυτή την τριμερή διάσκεψη επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητά , στους κανόνες καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και ποια είναι η μια χωρα στην ανατολική μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει ώστε να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας το λόγο είπε τα εξής: «Παρακολούθησα τις δηλώσεις χθες. Πράγματι η Ελλάδα όχι απλώς το δηλώνει αλλά και στην πράξη το αποδεικνύει ότι έχει ακολουθήσει σταθερά την οδό της διεθνούς νομιμότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας με ολες τις χωρες της περιοχής και αυτό θα ήταν καλό να ακολουθούν και οι υπόλοιποι γιατί χρειαζόμαστε όλοι για το μέλλον ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα.
Δυστυχώς έχουμε τη μοναδική γειτονική χώρα που ακολουθεί τόσο έντονα το ρόλο του ταραξία και ίσως πρέπει και η Ευρώπη - φυσικά έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, έχει γίνει αντιληπτό όπως λετε - αλλα η αρχή της αλληλεγγύης για τα κράτη μέλη κάποια στιγμή θα πρέπει να επικρατήσει και να δούμε πως θα προχωρήσομε ανάλογα με τις εξελίξεις στα πράγματα.
Αυτή τη στιγμή όμως είναι δυσάρεστη η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή και είναι πολύ καλο που υπάρχουν τριμερείς και πολυμερείς σχέσεις της Ελλάδος με άλλους συμμάχους και χώρες αλλά νομίζω ότι μεγάλο μας πρόβλημα είναι το β' κύμα της πανδημίας.
Ξέρετε όταν αρχίσαν τα σχολεία, αν θυμάστε, είχα βρεθεί στο Καστελόριζο και είδα εκεί με μεγάλη χαρά , ιδίως τα μικρά , με πόση ευκολία -γιατί υπήρχε εκείνος ο διάλογος και η συζήτηση τι θα γίνει με τα παιδιά στα σχολεία- αποδέχθηκαν και συμφιλιώθηκαν με τη μάσκα στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν η μέρα που άνοιγαν τα σχολειά. Τα παιδιά λοιπόν έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζομε κάποια θέματα που ίσως έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και με την κοινωνική συμπεριφορά. Και από ότι παρατηρώ από αποτελέσματα ως τώρα ένα θέμα εμφανίζει η νεότερη γενιά. Είναι τριπλή πρόκληση που απασχολεί τους νεότερους, δηλαδή ότι τα μέτρα έχουν κάποια διάρκεια και θα χρειαστεί να έρθουν και στη συνέχεια, γιατί δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, παντού υπάρχει κρίση και έξαρση της πανδημίας, και προκαλείται δυσαρέσκεια από αυτό. Επίσης οι νέοι έχουν πιο δυναμική ζωή, μεγαλύτερη κινητικότητα και ενδεχομένως να αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει, είναι ότι ακριβώς η ιδιαιτερότητα και η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα λοιπόν δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, δεν αποσκοπούν σε αυτό, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των αλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και πιστεύω ότι φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη. Και αυτό είναι παρα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο να γίνει αντιληπτό. Μακάρι πραγματικά να καταλάβουμε όλοι πόσο έχουμε ευθύνη συλλογικά απέναντι στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί».
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι που αναδεικνύετε αυτή τη διάσταση και μιας και μιλάτε για το ζήτημα των σχολείων, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή έντονη μετάδοση του ιού στα σχολεία και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η εξήγηση την οποία δίνουνε οι ειδικοί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και παγκόσμια , είναι ότι στα σχολεία τηρούνται ευλαβικά και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, τα βασικά μέτρα ασφάλειας με σημαντικότερο τη χρήση της μάσκας παντού.
Μιλήσατε και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά φέρατε και στη συζήτηση την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το Σύνταγμα , έχετε απολυτο δίκιο να λέτε ότι εν προκειμένω η κοινωνική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Διότι η πράξη που αφορά την ατομική ασφάλεια έχει επιπτώσεις τελικά, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε σε άλλους, σε ανθρώπους που αγαπάμε πρωτίστως, στην οικογένεια μας, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς μας αλλά και σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουμε. Γι'αυτό είναι και σωστή αυτή η διάσταση, η έμφαση να μη δίνεται μόνο στην ατομική ευθύνη, στην προστασία του εαυτού μας αλλά στην ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί μην ξεχνάμε ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα και θα μιλήσω για αυτό σήμερα το απόγευμα, γιατί στην ουσία έχουμε λίγους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα απο την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά» και πρόσθεσε ότι το απόγευμα θα απευθυνθεί στους έλληνες για το «που βρισκόμαστε και ποια θα είναι τα πρόσθετα μέτρα που θα λάβουμε».
Παράλληλα τόνισε ότι στην τριμερή διάσκεψη στην Κύπρο, επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα τους κανόνες καλής γειτονίας, και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται ότι δεν θέλει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού. Είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα το Νοέμβριο, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.
Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία σε σχέση με τον κοροναϊό, και τόνισε ότι «δεν έχουμε φαινόμενα έντονης μεταδοσης στα σχολεία, και η εξήγηση είναι ότι τηρούνται ευλαβικά τα βασικά μέτρα ασφάλειας, όπως η μάσκα» και ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την συνεισφορά τους στην τήρηση των μέτρων.
«Φέρατε την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το σύνταγμα έχετε απόλυτο δίκιο ότι η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της αλληλεγγύης. Η πράξη μας έχει επίπτωση σε άλλους αλλά και σε ανθρώπους που αγαπάμε. Η ατομική ευθύνη είναι το υπόφειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την συλλογική αλλελλεγγύη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Ταραξίας η Τουρκία»
«Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη κι αυτό είναι πολύ κρίσιμο να γίνει αντιληπτό» τόνισε η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι οι νέοι έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής, και ενδεχομένως αισθάνονται λιγότερο ευάλλωτοι αλλά "αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει είναι ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κάποιος για τον εαυτό του να αναδεχθεί κάτι. Δεν μπορεί όμως να αναδεχθεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο" πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην παρουσία της στο Καστελόριζο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δήλωσε εντυπωσιασμένη από την πειθαρχία των παιδιών στα μέτρα ασφάλειας και τη μάσκα, και είπε ότι «τα παιδιά έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και την κοινωνική συμπεριφορά».
Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά χαρακτήρισε «ταραξία» την Τουρκία και είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας, δυστυχώς όμως μια γειτονική χώρα ακολουθεί το ρόλο του ταραξία.
Πρόσθεσε ότι και η Ευρώπη έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, και πρέπει η αρχή της αλληλεγγύης κάποια στιγμή να επικρατήσει.
Ο διάλογος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο
ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου:Η κοινωνική ευθύνη είναι άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης
Κυριάκος Μητσοτάκης:Ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα της συμπεριφοράς πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια κοινωνική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε τα εξής:
«Έχω την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης κατά του κοροναϊού. Όπως βλέπετε είμαστε πια αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα το οποίο έχει έρθει και στην πατρίδα μας. Εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι παρηγοριά.
Θα έχω την ευκαιρία το απόγευμα να απευθυνθώ στους Έλληνες πολίτες. Να εξηγήσω που βρισκόμαστε και ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να σας ενημερώσω για αυτά και να σας ενημερώσω και για την τριμερή διάσκεψη που είχαμε χθες στη Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου του οποίου αναμένουμε με ιδιαίτερη προσμονή την επίσημη επίσκεψή του το Νοέμβριο στην πατρίδα μας.
Σε αυτή την τριμερή διάσκεψη επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες που είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητά , στους κανόνες καλής γειτονίας, στο σεβασμό διεθνούς δικαίου και ποια είναι η μια χωρα στην ανατολική μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει ώστε να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνοντας το λόγο είπε τα εξής: «Παρακολούθησα τις δηλώσεις χθες. Πράγματι η Ελλάδα όχι απλώς το δηλώνει αλλά και στην πράξη το αποδεικνύει ότι έχει ακολουθήσει σταθερά την οδό της διεθνούς νομιμότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας με ολες τις χωρες της περιοχής και αυτό θα ήταν καλό να ακολουθούν και οι υπόλοιποι γιατί χρειαζόμαστε όλοι για το μέλλον ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα.
Δυστυχώς έχουμε τη μοναδική γειτονική χώρα που ακολουθεί τόσο έντονα το ρόλο του ταραξία και ίσως πρέπει και η Ευρώπη - φυσικά έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, έχει γίνει αντιληπτό όπως λετε - αλλα η αρχή της αλληλεγγύης για τα κράτη μέλη κάποια στιγμή θα πρέπει να επικρατήσει και να δούμε πως θα προχωρήσομε ανάλογα με τις εξελίξεις στα πράγματα.
Αυτή τη στιγμή όμως είναι δυσάρεστη η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή και είναι πολύ καλο που υπάρχουν τριμερείς και πολυμερείς σχέσεις της Ελλάδος με άλλους συμμάχους και χώρες αλλά νομίζω ότι μεγάλο μας πρόβλημα είναι το β' κύμα της πανδημίας.
Ξέρετε όταν αρχίσαν τα σχολεία, αν θυμάστε, είχα βρεθεί στο Καστελόριζο και είδα εκεί με μεγάλη χαρά , ιδίως τα μικρά , με πόση ευκολία -γιατί υπήρχε εκείνος ο διάλογος και η συζήτηση τι θα γίνει με τα παιδιά στα σχολεία- αποδέχθηκαν και συμφιλιώθηκαν με τη μάσκα στο άνοιγμα των σχολείων, ήταν η μέρα που άνοιγαν τα σχολειά. Τα παιδιά λοιπόν έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζομε κάποια θέματα που ίσως έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και με την κοινωνική συμπεριφορά. Και από ότι παρατηρώ από αποτελέσματα ως τώρα ένα θέμα εμφανίζει η νεότερη γενιά. Είναι τριπλή πρόκληση που απασχολεί τους νεότερους, δηλαδή ότι τα μέτρα έχουν κάποια διάρκεια και θα χρειαστεί να έρθουν και στη συνέχεια, γιατί δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο, παντού υπάρχει κρίση και έξαρση της πανδημίας, και προκαλείται δυσαρέσκεια από αυτό. Επίσης οι νέοι έχουν πιο δυναμική ζωή, μεγαλύτερη κινητικότητα και ενδεχομένως να αισθάνονται λιγότερο ευάλωτοι. Αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει, είναι ότι ακριβώς η ιδιαιτερότητα και η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού είναι το πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ιός χτυπάει συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα λοιπόν δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, δεν αποσκοπούν σε αυτό, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των αλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και πιστεύω ότι φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη. Και αυτό είναι παρα πολύ κρίσιμο και χρήσιμο να γίνει αντιληπτό. Μακάρι πραγματικά να καταλάβουμε όλοι πόσο έχουμε ευθύνη συλλογικά απέναντι στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί».
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο ανέφερε τα εξής: «Χαίρομαι που αναδεικνύετε αυτή τη διάσταση και μιας και μιλάτε για το ζήτημα των σχολείων, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή έντονη μετάδοση του ιού στα σχολεία και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η εξήγηση την οποία δίνουνε οι ειδικοί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλα και παγκόσμια , είναι ότι στα σχολεία τηρούνται ευλαβικά και με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά, τα βασικά μέτρα ασφάλειας με σημαντικότερο τη χρήση της μάσκας παντού.
Μιλήσατε και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά φέρατε και στη συζήτηση την εμπειρία σας ως ανώτατος δικαστής που ερμηνεύει το Σύνταγμα , έχετε απολυτο δίκιο να λέτε ότι εν προκειμένω η κοινωνική ευθύνη είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης. Διότι η πράξη που αφορά την ατομική ασφάλεια έχει επιπτώσεις τελικά, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε σε άλλους, σε ανθρώπους που αγαπάμε πρωτίστως, στην οικογένεια μας, τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς μας αλλά και σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουμε. Γι'αυτό είναι και σωστή αυτή η διάσταση, η έμφαση να μη δίνεται μόνο στην ατομική ευθύνη, στην προστασία του εαυτού μας αλλά στην ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στην οποία θα χτίσουμε μια κοινωνική αλληλεγγύη, γιατί μην ξεχνάμε ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε κάποια πρόσθετα μέτρα και θα μιλήσω για αυτό σήμερα το απόγευμα, γιατί στην ουσία έχουμε λίγους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».