«Τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού είναι λελογισμένα και ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας», υπογράμμισε μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενώ εξήγησε πως «τα μέτρα αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες και τη μάσκα παντού στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές».

Ο κ. Κικίλιας απαντώντας στο ερώτημα γιατί τα νέα μέτρα δεν εφαρμόζονται οριζόντια σε όλη τη χώρα, απάντησε ότι «η κυβέρνηση έχει να προσμετρήσει την κοινωνία και τους ανθρώπους που αγωνιούν και παράλληλα να προστατεύσει τις ζωές των ανθρώπων», διευκρινίζοντας ότι «σε χώρες που εφαρμόστηκαν πολλά μέτρα ενώ αυτά που ίσχυαν ήδη δεν εφαρμόζονταν, δεν υπήρξε αποτέλεσμα και πως αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει μια ομαδική προσπάθεια καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δυσκολεύουν».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε τους επόμενους μήνες πολύ δύσκολους και γι αυτό -όπως είπε- απαιτείται «μια σημαντική προσπάθεια από όλους έως ότου η επιστήμη βοηθήσει την κατάσταση με ένα εμβόλιο "που δεν είναι μακριά"».

Έχουμε και άλλα όπλα πριν το lockdown

Για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «δεν είναι το επόμενο βήμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Μάλιστα, ο υπουργός επισήμανε πως «υπάρχουν αρκετά ακόμη όπλα στη φαρέτρα της πολιτείας και με οδηγό τον υγειονομικό χάρτη».

Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα τοπικά lockdown «δεν είναι κάτι που βγαίνει από το τραπέζι». Αντίθετα, είπε, πως πρόκειται για ένα μέτρο «που δεν προαναγγέλλεται» καλώντας τους πολίτες για ακόμη μία φορά «να φορούν μάσκα, να τηρούν τους κανόνες και να προστατεύουν τις ευπαθείς ομάδες».

Ακόμη υπογράμμισε πως με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει από κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρίες που «τρέχουν» εμβόλια για τον κοροναϊό και βρίσκονται στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών, «καλά νέα θα μπορούσαν να υπάρχουν στο τέλος της χρονιάς ή στην αρχή της επόμενης».

Τέλος επισήμανε ότι «οι πρώτες δόσεις εμβολίων θα παραδοθούν την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς υπάρχει συμφωνία να μοιραστούν τα εμβόλια βάση αλγορίθμου ανάλογα με τον αριθμό κατοίκων ανά χώρα», ενώ διευκρίνισε πως «πρώτοι θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί».