Παρά τα γεγονός ότι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών εξελίχθηκε σε πρόταση μομφής εναντίον του Ευκλείδη Τσακαλώτου καθώς υπέστη σκληρή κριτική για την πολιτική που είχε ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται ικανοποιημένα από τα αποτελέσματα της τριήμερης συζήτησης στην Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η πρώτη κατοικία βγαίνει στο σφυρί με ψήφο Μητσοτάκη και 157 βουλευτών της ΝΔ λέγοντας χαρακτηριστικά
« Νταλγκάς σας εν μέσω πανδημίας πώς θα πτωχεύουν οι Έλληνες και θα παίρνουν οι τράπεζες την πρώτη κατοικία» .

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγώντας γιατί η κίνηση της πρότασης δυσπιστίας στο πρόσωπο του Χρήστου Σταικούρα ήταν σωστή ανέφεραν ότι «διαψεύσθηκε η λαθροχειρία της ΝΔ για την πρώτη κατοικία καθώς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λαϊκής πρώτης κατοικίας, αφού υπήρχε πάντα πλαίσιο προστασίας της. Όσο για τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί πλειστηριασμών, επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν σε 4,5 χρόνια όσοι πλειστηριασμοί έχουν γίνει σε 15 μήνες από τη ΝΔ, με τη διαφορά ότι επί ΣΥΡΙΖΑ κανένας δεν αφορούσε πρώτη κατοικία, η οποία πλέον παύει να προστατεύεται. Μέχρι το τέλος του 2020 η ΝΔ έχει προγραμματισμένους 79.000 πλειστηριασμούς ανέφεραν χαρακτηριστικά.»

Αναφερόμενα στην ουσία του νέου πτωχευτικού τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαιναν ότι « Η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργείται οριζόντια για όλους, ακόμη και για τους πιο φτωχούς. Δεν θα υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, παρά μόνο για τις τράπεζες. Για τους πιο φτωχούς μάλιστα που θα χάνουν το σπίτι τους, αφού θα έχουν πτωχεύσει, θα υποχρεούνται να πληρώνουν ενοίκιο για το σπίτι τους για 12 χρόνια και να πληρώνουν τελικά διπλάσια και τριπλάσια ποσά από το αρχικό δάνειο που είχαν λάβει.»

Τέλος δεν άφησαν ασχολίαστο το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εθνικιστική θέση την επέκταση των 12 μιλίων . « Επιβεβαιώθηκε πλήρως το έλλειμμα στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που κλείνει σχεδόν δύο μήνες παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εξωτερικών και πολλοί βουλευτές της ΝΔ άδειασαν εμφατικά τον Υπουργό Επικρατείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για το αναφαίρετο και μονομερές εθνικό δικαίωμα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει σήμερα κιόλας να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια αρχικά νοτίως της Κρήτης ανέφεραν .»