Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να πιέζει όλο και περισσότερο την κυβέρνηση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πόσο αναγκαίο είναι να γίνει μια τέτοια κίνηση την συγκεκριμένη στιγμή που η χώρα δέχεται ισχυρές προκλήσεις από τους γείτονες μας.

Ο τομέαρχης Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ειδικά τα 12 μίλια, που είναι ένα δυνητικό δικαίωμα, είναι λογικό να ασκηθεί, με συμφωνημένο τρόπο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες. Όχι, ως ανταπάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Γιατί τότε, ποια θα’ναι η επόμενη μέρα; Χρειάζονται συνεννοήσεις με τον διεθνή παράγοντα, καθώς η χώρα μας οφείλει να αναζητεί πολυδιάστατα ερείσματα». Αλλά και ο Νίκος Μπίστης σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση στον Πειραιά κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος.

Παρά τις ενστάσεις πάντως κάποιων στελεχών του οι δημοσκοπήσεις που κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι η θέση του Αλέξη Τσίπρα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια βρίσκει απήχηση σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό που παραδοσιακά είχε μέχρι σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ χθες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
αλλά και την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων . Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε τη σημασία που έχει ο τερματισμός της τουρκικής επιθετικότητας για την προώθηση των διερευνητικών και την επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Λαβρωφ αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών που πήρε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για διμερείς σχέσεις ειδικά στο πλαίσιο αφιερωματικού Έτους Ελλάδας Ρωσίας 2016 και για διμερή μεικτή οικονομική επιτροπή.