Από τον Νόµο Πεπονή στον «νόµο Θεοδωρικάκου»: 26 χρόνια µετά την ψήφιση του εµβληµατικού νόµου για την ίδρυση του ΑΣΕΠ από τον τότε υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιο Πεπονή, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, φέρνει στη Βουλή το προσεχές διάστηµα ένα νοµοσχέδιο που αλλάζει ριζικά τη φιλοσοφία και τη διαδικασία πρόσληψης εργαζοµένων στο ∆ηµόσιο. Ηδη ο κ. Θεοδωρικάκος έχει ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις µε τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, µε στόχο να ενσωµατώσει τα εποικοδοµητικά σχόλια και τις παρατηρήσεις τους στο νοµοσχέδιο και να «χτίσει» τη µεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, η επιστολή που έχει λάβει στο γραφείο του από τον τοµεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη, δείχνει ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση ανταποκρίνεται θετικά στην πρωτοβουλία αυτή, ζητά µια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης, µε πλατιά συµµετοχή των κοινωνικών φορέων, και επιδεικνύει διάθεση συναίνεσης στη µεταρρυθµιστική αυτή προσπάθεια.

Βασική επιδίωξη της µεταρρύθµισης του ΑΣΕΠ είναι να προσλαµβάνεται στο εξής «ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη θέση». Οι γραπτές δοκιµασίες για την είσοδο στο ∆ηµόσιο θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, για το σύνολο των µόνιµων θέσεων, στα πρότυπα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τάκης Θεοδωρικάκος στα «Π», «επιταχύνουµε την προώθηση της µεταρρυθµιστικής ατζέντας. Το υπουργείο Εσωτερικών προχωρά στο επόµενο µεγάλο βήµα, που είναι η αναβάθµιση, η ψηφιοποίηση, ο εκσυγχρονισµός του ΑΣΕΠ και η υλοποίηση της αξιοκρατίας στον δηµόσιο τοµέα. Θα υπάρξει προγραµµατισµός προσλήψεων και άµεση υλοποίησή τους. Οι πιο άξιοι θα στελεχώσουν τις θέσεις µε τα αντίστοιχα προσόντα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τονίζει στην ίδια δήλωση ότι «η εµπιστοσύνη στη σχέση πολίτη και κράτους κερδίζεται µέσα από γενναίες µεταρρυθµιστικές τοµές, τις οποίες είµαστε αποφασισµένοι να συνεχίσουµε. Η επιτυχία, η διάρκεια και το εύρος τους εξαρτώνται σε µεγάλο βαθµό από τις συναινέσεις και τις συγκλίσεις που θα καταφέρουµε. Γι’ αυτό εγκαινιάσαµε έναν ειλικρινή διάλογο ουσίας, θέσεων και προτάσεων µε όλο το πολιτικό φάσµα. Στόχος µας είναι να διαµορφώσουµε όλοι µαζί το νέο πλαίσιο υπηρεσιών προς τον Ελληνα πολίτη, µε µεγαλύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία, σεβασµό και περισσότερες ευκαιρίες στη νέα γενιά». Το Υπουργικό Συµβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις προσλήψεις για το 2021, που θα γίνουν για τελευταία φορά µε τον «παραδοσιακό» τρόπο και θα είναι 8.620 µε την αναλογία 1:1 (µία πρόσληψη µόνιµου υπαλλήλου για κάθε µία αποχώρηση), 954 έκτακτες προσλήψεις για την αντιµετώπιση της κρίσης λόγω της πανδηµίας, αλλά και για τη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, καθώς και 2.618 προσλήψεις εποχικού προσωπικού. Παράλληλα, το 2021 θα ξεκινήσει να εφαρµόζεται για πρώτη φορά η διαδικασία που θα ισχύει κάθε χρόνο πλέον για τις προσλήψεις µόνιµου προσωπικού στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ετσι, τον Μάιο προβλέπεται να γίνει η ηλεκτρονική υποβολή αιτηµάτων για προσλήψεις από όλους τους φορείς του ∆ηµοσίου (υπουργεία, δήµους, περιφέρειες κ.λπ.). Ακολουθεί η επεξεργασία των αιτηµάτων από το υπουργείο Εσωτερικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις.
Μετά τις δεδοµένες προσλήψεις, όπως είναι π.χ. όσοι αποφοιτούν από την Εθνική Σχολή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης ή από τις Σχολές της Αστυνοµίας, ακολουθούν οι προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγµα οι προσλήψεις στις Ενοπλες ∆υνάµεις τα επόµενα χρόνια, που έχει εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, µε ένα σύστηµα που εξελίσσεται διαρκώς τεχνολογικά, µε τη χρήση συγκεκριµένων αλγορίθµων, το υπουργείο Εσωτερικών µελετά ποια από τα αιτήµατα για προσλήψεις µπορούν να ικανοποιηθούν µέσω της κινητικότητας, µέσα δηλαδή από τη µετακίνηση ενός δηµόσιου υπαλλήλου από άλλη υπηρεσία. Προσεχώς, µάλιστα, εξετάζεται το σύστηµα αυτό να βελτιωθεί µε τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοηµοσύνης (ΑΙ).

Αυτή η φάση εκτιµάται ότι απαιτεί περί τους τρεις µήνες για να ολοκληρωθεί και έτσι τον Σεπτέµβριο συνεδριάζει το Υπουργικό Συµβούλιο για την έγκριση του ετήσιου προγραµµατισµού προσλήψεων. Τον Ιανουάριο της επόµενης χρονιάς εκδίδεται από το ΑΣΕΠ η προκήρυξη για τον διαγωνισµό, ο οποίος θα είναι γραπτός και ηλεκτρονικός και θα «τεστάρει» τα γνωστικά πεδία, τις δεξιότητες και την προσωπικότητα των υποψηφίων.

Η τελευταία αυτή εξέταση θα γίνεται µε την αξιοποίηση καθηγητών από τα πανεπιστηµιακά τµήµατα Ψυχολογίας της χώρας, µε το ΥΠ.ΕΣ. να έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηµατοδότηση για το στάδιο αυτό µέσω της Γενικής Γραµµατείας Ερευνας και Τεχνολογίας. Οι δε ερωτήσεις που αφορούν στα γνωστικά πεδία προκύπτουν κατόπιν κλήρωσης µε ειδικό λογισµικό από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαρτίζουν την Τράπεζα Θεµάτων, την ευθύνη της οποίας έχει το ΑΣΕΠ.
Για θέσεις µε εξειδικευµένα προσόντα, οι υποψήφιοι θα περνούν επίσης από ειδικό γνωστικό τεστ ή πρακτική δοκιµασία ή συνέντευξη.

Αλλη µία αλλαγή που φέρνει το νέο σύστηµα είναι ότι το µεταπτυχιακό ή το διδακτορικό θα προσφέρει έξτρα µοριοδότηση µόνο αν έχει γίνει σε αντικείµενο συναφές µε τη θέση που έχει προκηρυχθεί.

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται τον Απρίλιο, µε την τελική κατάταξη των υποψηφίων και τη δηµοσίευση του πίνακα διοριστέων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι κανένας φορέας του ∆ηµοσίου δεν θα µπορεί να προβεί σε πρόσληψη νέου υπαλλήλου αν, πρώτον, δεν διαθέτει ψηφιακό οργανόγραµµα και, δεύτερον, δεν έχει καταθέσει σαφές περίγραµµα της θέσης που θα προκηρυχθεί για να καλυφθεί µε νέα πρόσληψη.

Ολα τα παραπάνω, φυσικά, είναι ζητήµατα που θα τεθούν σε δηµόσια διαβούλευση και ενδέχεται ανά πάσα στιγµή µέχρι την κατάθεση του νοµοσχεδίου στη Βουλή να υποβληθούν σε αλλαγές και τροποποιήσεις.


theodorikakos
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ο εκσυγχρονισµός και η ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ και ο νέος τρόπος προσλήψεων στο ∆ηµόσιο είναι µία από τις πέντε µείζονες µεταρρυθµίσεις τις οποίες προετοιµάζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος µε το επιτελείο του το τελευταίο διάστηµα. Οι άλλες τέσσερις, που θα υλοποιηθούν τους επόµενους µήνες, είναι οι εξής:

• Η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, µε µεταφορά σηµαντικών αρµοδιοτήτων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στην περιφερειακή και τοπική. Με βάση το πόρισµα της επιτροπής του συνταγµατολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη, θα επιχειρηθεί το πλήρες ξεκαθάρισµα αρµοδιοτήτων ανάµεσα στο κεντρικό κράτος, τις περιφέρειες και τους δήµους, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Ο νέος Ενιαίος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης.
• Ο νέος εκλογικός νόµος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, µε στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιµότητας στους δήµους και στις περιφέρειες.
• Τηλεργασία στο ∆ηµόσιο, µε τη θεσµοθέτηση του νέου αυτού τρόπου εργασίας, ώστε να καθορίζονται τα δικαιώµατα και οι υποχρεώσεις των εργαζοµένων.


Δημοσιεύθηκε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην εφημερίδα Παραπολιτικά