Mετά από πρόσκληση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας , Χάικο Μάας οι υπ. εξωτερικών Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο προκειμένου να αμβλυνθεί η ένταση μεταξύ Σόφιας - Σκοπίων, καθώς η Βουλγαρία απείλησε με βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας.


Αντίδραση Βουλγαρίας για τις ιστορικές και γλωσσικές διαφορές των δύο χωρών


Ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι πραγματοποιούν επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθούν απόψε με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα. Η συνάντηση αυτή, απότοκο της αντίδρασης της Βουλγαρίας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γειτονικής χώρας, δεν είχε αναγγελθεί νωρίτερα. Από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποιήθηκε ότι οι κ.κ. Ντιμιτρόφ και Οσμάνι μετέβησαν στο Βερολίνο μετά από πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύοντα του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, Χάικο Μάας και του υφ.Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιου για θέματα Ευρώπης, Μίχαελ Ροτ.


Συνομιλία στο Βερολίνο για προσέγγιση των δύο χωρών 


«Οι συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπων προσέγγισης των θέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, που θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της ΕΕ στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας» ανέφεραν από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, MIA.


Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση με τη Βόρεια Μακεδονία στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία.


Στα τέλη Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ το επόμενο βήμα που αφορά την ενταξιακή πορεία της τελευταίας αναμένεται να γίνει στις 10 Νοεμβρίου, στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τον καθορισμό του πλαισίου των διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία.