«Εγώ δεν πιστεύω ότι αν βγει ο κ. Μπαίντεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές στην περιοχή. Θεωρώ πως όποιος κι να βγει η κατάσταση θα είναι περίπου παρόμοια γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν επ’ ουδενί α χάσουν την Τουρκία», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο πρώην υπουργός , Δ/ντης Ινστιτούτου Διπλωματίας Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Ανδρέας Ανδριανόπουλος.

Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές και το tweet του Τραμπ ότι «πάνε να μας κλέψουν τη νίκη», ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωσε: «Του θυμίζει όταν ήμασταν παιδιά και παίζαμε και ο ένας γκρίνιαζε ότι τον έχουν αδικήσει και του έχουν κάνει ζαβολιές. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ μεγάλη η προσέλευση και επειδή η αμερικανική νομοθεσία είναι πολύ περίεργη, δηλαδή κάθε πολιτεία έχει δικούς της νόμους και δικούς της κανόνες για το πώς γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων και πότε αυτές βγαίνουν στην επιφάνεια είναι φυσικό να υπάρχουν παρερμηνείες».

«Για παράδειγμα η Πενσυλβανία μπορεί να βγάλει αποτελέσματα μέχρι και την Παρασκευή άρα δεν είναι ποτέ σίγουρο ακριβώς τι γίνεται γιατί θα έχει τις ψήφους αυτών που ψήφισαν εχθές και τις ταχυδρομικές οι οποίες άρχισαν να μετριούνται από χθες το βράδυ και ενδεχομένως μπορεί να φτάσουν μέχρι και την Παρασκευή εφόσον το ψηφοδέλτιο που έρχεται ταχυδρομικά έχει σφραγίδα πριν από χθες. Ενώ άλλες πολιτείες όπως είναι η Φλόριντα πχ μετριούνται όλα μαζί. Άρα δημιουργείται ένα θέμα γιατί μπορεί ένας υποψήφιος να κερδίζει τη χθεσινή εκλογή και όταν φτάσουν οι ταχυδρομικές ψήφοι να αλλάξει το αποτέλεσμα ε, κάποιοι θα πουν «αυτό είναι ζαβολιά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι λίγο δυσερμήνευτο το αποτέλεσμα αν και εγώ από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι αν δεν υπήρχε ο κοροναϊός δεν υπήρχε περίπτωση να μην κερδίσει ο κ. Τράμπ. Γιατί οι Δημοκρατικοί έχουν κάνει δύο θεμελιώδη λάθη, που τα είχαν ξανακάνει και τα έχουν ξαναπληρώσει», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Το ένα είναι ότι έχουν υποψήφιο πρόεδρο από το Βορρά , πράγμα που φαίνεται καθαρά σε αυτές τις εκλογές γιατί όλος ο Νότος έχει κοκκινίσει. Είναι τραγικό λάθος αυτό γιατί από την εποχή του Τζον Κένεντυ Δημοκρατικός πρόεδρος από το Βορρά δεν έχει κερδίσει εκλογές με την εξαίρεση του κ. Ομπάμα που βέβαια αυτό οφείλεται τότε στην κρίση των στεγαστικών δανείων. Και το δεύτερο λάθος που έχουν κάνει είναι ότι οι Δημοκρατικοί έχουν εγκαταλείψει τα μεγάλο πολιτικά θέματα όπως είναι οι ιδεολογίες, οι πολιτικές τάσεις κλπ και έχουν επικεντρωθεί στο δικαιοματισμό και στις μειονότητες και στις επιμέρους ομάδες και έχουν χάσει το μεγάλο ρεύμα των ψηφοφόρων τους, και αυτοί είναι βασικά οι βιομηχανικές πόλεις του Ρασντεμπλκ δηλαδή της αποβιομηχανισμένης βιομηχανικής Αμερικής», εξήγησε ο πρώην υπουργός.

Για το «ρεύμα» του κ. Τράμπ, δήλωσε: «Οι δημοσκοπήσεις κοιτάνε απλά και μόνο αυτούς που τους απαντούν και τι απαντήσεις τους λένε, πολύς κόσμος λόγω του επιθετικού κλίματος όπου υπάρχει κάτι του κ. Τράμπ το κρύβει , δεν λέει ότι θα ψηφίσει τον κ.Τράμπ και τον ψηφίζει. Αυτό έγινε στις προηγούμενες εκλογές, αυτό έγινε και τώρα. Αυτό δείχνει ότι ένας κόσμος δεν θέλει την πολιτική ορθότητα, δεν θέλει όλες αυτές τις επικεντρώσεις σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με επιμέρους θέματα, και θέλει τις μεγάλες πολιτικές γραμμές και αυτό το πληρώνει το Δημοκρατικό κόμμα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει αντισυστημικό ρεύμα στην Αμερική και αν αυτό θα απλωθεί και στην Ευρώπη, απάντησε: «Αυτό είχε φανεί ολοκάθαρα από το 2016 και αυτό είναι αυτό που δίνει τροφή στο λαϊκισμό γιατί οι λαϊκιστές- όπως είναι η πολιτική του κ.Τράμπ λαϊκιστική- επικεντρώνονται ότι αυτοί εκφράζουν τον πραγματικό λαό και όλοι οι άλλοι είναι έκφραση των ελίτ και του πολιτικού κατεστημένου, και βλέπετε ότι αυτό έπιασε τότε γιατί πάρα πολύς κόσμος αισθάνεται ότι είναι έξω από το σύστημα και το σύστημα δεν τον ακούει, δεν του δίνει σημασία. Ξέρετε τι είναι να έχεις χάσει τη δουλειά σου γιατί η βιομηχανία σου έκλεισε λόγω των εξελίξεων των οικονομικών και τα κόμματα να ασχολούνται αν θα έχει τουαλέτες για γυναίκες , άνδρες ή για ανθρώπους οι ποίοι είναι αμφιφυλόφιλοι! Ο άλλος γίνεται θηρίο εναντίον του συστήματος αυτό είναι αυτό που έχουν πάθει οι Δημοκρατικοί και ενδεχομένως αυτό και να επεκταθεί διότι ο κ.Τραμπ όταν γίνει κυβέρνηση θα αισθανθεί ότι έχει δικαιωθεί απόλυτα όταν στρέφονται εναντίον του τα πάντα, όλο το κατεστημένο. Πρέπει το Δημοκρατικό κόμμα και οι οπαδοί της φιλελεύθερης δημοκρατίας να καταλάβουν ότι πρέπει να σκύψουν βαθιά στις πολιτικές ρίζες και να πουν «τι κάναμε στραβά;».

Για την Τουρκία, επισήμανε: «Εγώ δεν πιστεύω ότι αν βγει ο κ. Μπαίντεν θα έχουμε θεαματικές αλλαγές στην περιοχή. Θεωρώ πως όποιος κι να βγει η κατάσταση θα είναι περίπου παρόμοια γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν επ’ ουδενί α χάσουν την Τουρκία. Θα είναι πιο αυστηρός ο κ. Μπαίντεν, θα ακολουθήσει πολύ πιο στενά τη γραμμή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και αυτό μη νομίζετε ότι είναι διατεθειμένο να τα χαλάσει με την Τουρκία».