«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Θέλουμε να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών, αλλά θα είναι κανονικότητα με κανόνες». Αυτές οι τρεις φράσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το τηλεοπτικό του μήνυμα την Πέμπτη προς τους πολίτες απαντούν στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση προχώρησε σε δεύτερο γενικό lockdown στη χώρα από σήμερα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Τις τελευταίες δέκα ημέρες στις τηλεσυσκέψεις που λάμβαναν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή και του επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά», καθώς καταγραφόταν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί.

Αυτό που προβλημάτισε ιδιαίτερα ήταν ότι μέσα σε πέντε ημέρες υπήρξαν σχεδόν 10.000 κρούσματα, όταν από την αρχή της πανδημίας είχαν καταγραφεί κάτι λιγότερο από 50.000. Παράλληλα, στην καθημερινή ενημέρωση της επιστημονικής επιτροπής προς το πρωθυπουργικό μέγαρο υπογραμίσθηκε η σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στον αριθμό των ΜΕΘ που χρησιμοποιούνταν για περιπτώσεις COVID-19. «Η αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία είναι ανησυχητική», ήταν μια φράση που ακούστηκε αρκετές φορές στις συσκέψεις. Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα, όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε τονίσει κάτι που ανέφερε και την Πέμπτη κατά την παρουσίαση των νέων μέτρων. Οτι είναι περισσότερες από 170 οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ανά ημέρα, προκαλώντας αφόρητη πίεση στο ΕΣΥ. «Μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στα νοσοκομεία απ’ ό,τι βγαίνουν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι 1.600 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή από τον ιό που κάνει πνευμονία. «Πρόκειται, μάλιστα, για αριθμό-ρεκόρ στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», πρόσθεσε.

Ενα επιπλέον στοιχείο που ανησύχησε επιστήμονες και κυβέρνηση ήταν ότι σήμερα το 66% στις ΜΕΘ για COVID-19 στην Αττική και το 78% στη Θεσσαλονίκη είναι καλυμμένο. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΣΥ νοσηλεύθηκαν το τελευταίο διάστημα με COVID-19 πενήντα ασθενείς από την ηλικιακή κατηγορία των 34-44 ετών, ενώ πολύ σημαντική υπήρξε επίσης την περασμένη εβδομάδα η αύξηση ει σαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους διασωληνωμένους ασθενείς να φτάνουν τους 191 το πρωί της περασμένης Πέμπτης.

ΤΑ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΟΙ ΗΛΙΚΙΕΣ

Με μέσο όρο διενεργούμενων μοριακών τεστ πάνω από 19.000 σταθερά, μη συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 3.000 rapid tests ανά ημέρα, το πρώτο στοιχείο που σήμανε συναγερμό ήταν ο δείκτης θετικότητας, ο οποίος κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα σταθερά πάνω από το 9%. Το ακόμα πιο θλιβερό στοιχείο είναι ότι τις τελευταίες ημέρες επίσης έχασαν τη ζωή τους τέσσερις ασθενείς με COVID-19 από την ηλικιακή κατηγορία των 55-64 ετών, καθώς και άλλοι τέσσερις ασθενείς από την ηλικιακή κατηγορία των 45-54 ετών. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μάλιστα, παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες μεγάλη αύξηση της θνησιμότητας στις βασικές χώρες της Ευρώπης, μετατρέποντας τη σοβούσα υγειονομική κρίση στην πιο μεγάλη υγειονομική κρίση των τελευταίων εκατό ετών.

Εξάλλου, η «φοβερή ταχύτητα» με την οποία εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες η επιδημία του SARS-CοV-2 στη χώρα υποχρέωσε τους Ελληνες ειδικούς επιστήμονες, ιδιαιτέρως τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να ζητήσουν από τους εργαστηριακούς συναδέλφους τους να διενεργήσουν άμεσα σχετική έρευνα, προκειμένου να διακριβώσουν εάν και κατά πόσο έχει επέλθει κάποια αλλαγή στη βιολογική δομή του SARS-CοV-2, στην οποία θα μπορούσε να αποδοθεί η πιο υψηλή μεταδοτικότητά του.

Σημαντική στη λήψη της απόφασης για δεύτερο lockdown ήταν και η ανάγκη να «ανασάνει» οικονομικά η αγορά τα Χριστούγεννα. «Η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο είναι ένας από τους λόγους που επιλέγουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να διατεθεί στους εργαζομένους που θα βγουν σε αναστολή αυξημένη στήριξη 800 ευρώ, καθώς εκτιμήθηκε ότι μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα πέσει τις ημέρες των Χριστουγέννων στην αγορά.

Σχέδιο για κέντρα εμβολιασμού

Οσον αφορά το μέτωπο του εμβολίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρόσβαση στο σύνολο των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού, τα οποία φαίνεται ότι θα λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, και η προμήθεια της χώρας μας με τον αναγκαίο αριθμό δόσεων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και πάντα με βάση τον πληθυσμό της. Επειτα από σχετική απόφαση και εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών καταστρώνει, το τρέχον χρονικό διάστημα, ένα εθνικό σχέδιο δράσης για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του SARS-CοV-2, ενώ έχει καταστεί γνωστό ότι η Ελλάδα θα προμηθευτεί και εμβόλια η χορήγηση των οποίων δεν θα ενδείκνυται να διενεργείται στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά σε ειδικά κέντρα εμβολιασμού, τα οποία θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτόν σε όλη τη χώρα. Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 42 εμβόλια βρίσκονται σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, ενώ δέκα βρίσκονται σε μελέτες της τελικής φάσης 3.