Η άποψη των πολιτών για τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – και συγκεκριμένα για την επιβολή του δεύτερου lockdown – αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της Alco για το τηλεοπτικό κανάλι OPEN.


Οι πολίτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τη συνολική ικανοποίηση με το κυβερνητικό έργο και το σταθερό προβάδισμα που έχει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.


Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 6 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων. Ακολουθούν τα ευρήματά της.


Βαθμός ικανοποίησης από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού


Όπως φαίνεται, υπάρχει μια αντιστροφή της τάσης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το 52% απάντησε πως δεν είναι ικανοποιημένο, ενώ το 43% που δήλωσε ικανοποιημένο. 

Πήρε εγκαίρως μέτρα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας ή καθυστέρησε;


Στην ερώτηση για το αν η κυβέρνηση πήρε έγκαιρα τα μέτρα, το 65% λέει πως τα μέτρα ήρθαν καθυστερημένα, σε αντίθεση με το 30% που θεωρεί πως πάρθηκαν έγκαιρα.Ήταν αναγκαία η επιβολή lockdown;


Έχει ενδιαφέρον ότι το 22% που θεωρεί «υπερβολική» την επιβολή του lockdown αντιπροσωπεύει κυρίως νεότερους ανθρώπους ηλικιακά και αποτυπώνει την κόπωση της κοινωνίας από μήνες περιοριστικών μέτρων


Βαθμός ικανοποίησης από την απόδοση της κυβέρνησης


Η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την έλλειψη ικανοποίησης για τα μέτρα για τον κοροναϊό. Το 51% βαθμολογεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη με 6 και πάνω.


Ποιον εμπιστεύονται οι Έλληνες περισσότερο ως πρωθυπουργό;


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.

Πρόθεση ψήφου στα έγκυρα


Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 38,1%, και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,7%. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 7,3% το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελληνική Λύση με 3,2% και το ΜέΡΑ25 3,1%.