Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg. Στη συνέντευξή του κάνει εκτενή αναφορά όγια τα φορολογικά κίνητρα που θα θεσπίσει η Ελλάδα για εκείνους που θα επανεγκατασταθούν στη χώρα, για τη σημασία της συμφωνίας με τη Microsoft που είχε ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση απ'τον οίκο Moody's, καθώς και για την προσπάθεια εν μέσω της υγειονομικής λαίλαπας του κοροναϊού να μπορέσει να επέλθει μία μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.


Αναλυτικά η συνέντευξή του:


Η συμφωνία με τη Microsoft κομβική για την αναβάθμιση του οίκου Moody's


Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας, την προσέλκυση των επενδύσεων και τη συμφωνία με τη Microsoft, αναρωτούμενη αν θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες συμφωνίες.

Ο κ. Πατέλης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με τη Microsoft και εξηγεί ότι αυτό συνέβαλε στην απόφαση της Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, καθώς έκρινε ότι η Ελλάδα είναι σε πορεία προσέλκυσης και άλλων επενδύσεων. Εκφράζει την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για αυτήν την αξιολόγηση και αναφέρει ότι υπάρχουν συζητήσεις με άλλους επενδυτές, τους οποίους δεν μπορεί να αποκαλύψει ακόμα.


Ευκαιρίες για επενδύσεις προκύπτουν και από το Brexit:


Ο κ. Πατέλης συνέχισε τονίζοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις τράπεζες του City που σκέφτονται να ανοίξουν γραφείο και στην Ελλάδα ενόψει της έναρξης ισχύος του Brexit το 2021. Πιο γενικότερα, η Ελλάδα πιστεύει ότι ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Brexit, και θα διεκδικήσει ένα μερίδιο της πίτας από τις υπηρεσίες που έχουν έδρα τη Μ. Βρετανία.


Ενιαίος φορολογικός συντελεστής 7% για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα


Συνέχισε με την αναφορά του στην απόφαση φορολογικής ελάφρυνσης κατά 50% του εισοδήματος όσων αποφασίσουν να επανεγκατασταθούν στην Ελλάδα ως έδρα για την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τα επόμενα επτά έτη.


Όπως τόνισε, το μέτρο θα ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους ασχέτως του επαγγέλματος τους ή του ύψους του μισθού τους. Το νέο αυτό φοροκίνητρο θα τεθεί σε ισχύ το 2021 (με ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες) και εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση για την προσέλκυση κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού. Ανάμεσα στα κίνητρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί συγκαταλέγεται το πρόγραμμα non-dom για την προσέλκυση ευκατάστατων κατοίκων από το εξωτερικό ή ο νέος ενιαίος φορολογικός συντελεστής 7% για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα.


Οι πολύ χαμηλές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι αποτέλεσμα και των χαμηλών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μας που δεν υπερβαίνουν το 10% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες που οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες είναι άνω του 20% του ΑΕΠ τους. Στόχος της Ελλάδας είναι να στηρίξει τις θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κακοδιαχείριση των χρημάτων, για αυτό και εφαρμόζονται κάποιες μεσοπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης.


Yγεία και οικονομία μπορούν να ισορροπήσουν για να έλθει η οικονομική ανάπτυξη


Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό και της επιθυμητής οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Πατέλης απαντά ότι δεν θεωρεί ότι η υγεία και η οικονομία είναι αντικρουόμενες έννοιες, «καθώς πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να τεθεί υπό έλεγχο η υγειονομική κρίση το συντομότερο δυνατό, ώστε να επέλθει η οικονομική ανάπτυξη επίσης το συντομότερο δυνατό».


«Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία που έχει οικοδομήσει η χώρα τους τελευταίους μήνες. Η πανδημία έχει πλήξει όλες τις χώρες συμμετρικά. Για εμάς στην Ελλάδα είναι σημαντικό να αποτινάξουμε την εικόνα της κρίσης που μας συνόδευε την προηγούμενη δεκαετία και να αποδείξουμε ότι έχουμε προχωρήσει μπροστά. Η πανδημία έχει ήδη επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε. Χάρη στην τεχνολογία υπάρχουν περιθώρια να επιλέξουμε που θα εργαζόμαστε και που θα ζούμε. Η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει προς όφελος της αυτή τη νέα πραγματικότητα: διαθέτει μοναδική φυσική ομορφιά, βελτιώνει το φορολογικό πλαίσιο της αλλά και τις τεχνολογικές υποδομές της».


Τέλος, ο κ. Πατέλης καλεί τους θεατές να ξεχάσουν το Grexit και το Brexit, καθώς τώρα μιλάμε για Grentry και για την προσέλκυση περαιτέρω επενδύσεων στη χώρα.