Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις ως προέδρου και αντιπροέδρου των ΗΠΑ, αντίστοιχα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το εκλογικό αποτέλεσμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λέγοντας (μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ-Σίσι) πως «σε ό,τι αφορά τις διμερείς ελληνοαμερικανικές σχέσεις προσδοκώ ότι, αν κι αυτές είναι ήδη πολύ ισχυρές, στο εξής θα γίνουν ακόμα ισχυρότερες σε όλα τα επίπεδα». Τα σημεία επαφής της κυβέρνησης με τα επιτελεία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις είναι πολλά και σίγουρα παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον κ. Μπάιντεν στις αρχές Ιουνίου 2017 στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς και είχαν συζητήσει για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, εξάλλου, έχει διατελέσει επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και γνωρίζει πολύ καλά τα τεκταινόμενα στη «γειτονιά» μας. «Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών συλλογικής ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή μας. Μια περιοχή, εξάλλου, την οποία γνωρίζει καλά, καθώς την παρακολουθεί εδώ και δεκαετίες».

Παράλληλα, ο διάδοχος του Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί προσωπικούς δεσμούς φιλίας με τον Ελληνοαμερικανό Πολ Σαρμπάνη, με τον οποίο υπηρέτησαν μαζί στη Γερουσία για το Δημοκρατικό Κόμμα από τη δεκαετία του ’70, εκπροσωπώντας γειτονικές πολιτείες (Ντέλαγουερ και Μέριλαντ, αντίστοιχα).

Ο γιος του, Τζον Σαρμπάνης, επανεξελέγη στο Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς. Καλή προσωπική σχέση με τον κ. Μπάιντεν έχει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που ως υπουργός Δικαιοσύνης το 2009 είχε συνομιλήσει με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της θεώρησης βίζας (visa waiver programme) για τους Ελληνες πολίτες που ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ίδια εκείνη συνάντηση στην Πειραιώς, το 2017, είχαν γνωριστεί ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Θανάσης Μπακόλας με τον σύμβουλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κ. Μπάιντεν, Μάικλ Κάρπεντερ, οι οποίοι έκτοτε διατηρούν τακτική επαφή. «Οταν δει η Τουρκία ότι είμαστε όλοι (σ.σ.: Ε.Ε. και ΗΠΑ) ενωμένοι, θα σκεφτεί να προχωρήσει σε νέες απειλές και προκλητικές κινήσεις», είπε τις προάλλες ο κ. Κάρπεντερ, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΕΣ

Σημαντικούς διαύλους επικοινωνίας με το επιτελείο του κ. Μπάιντεν έχει ανοίξει και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που μέχρι πρότινος ήταν διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ προσωπικές επαφές στην αμερικανική πρωτεύουσα, και δη στους Δημοκρατικούς, έχει ο βουλευτής της Ν.Δ. και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης. Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν και με την Κάμαλα Χάρις, μέσω διαφόρων προσώπων. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η προσωπική της φίλη Ελένη Κουναλάκη, αναπληρώτρια κυβερνήτρια της Καλιφόρνια και κόρη του γνωστού Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Αγγελου Τσακόπουλου. Μάλιστα, ο κ. Τσακόπουλος, η κόρη του και ο σύζυγός της, Μάρκος, είχαν χρηματοδοτήσει και στηρίξει ενεργά την έδρα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει «χτίσει» σχέσεις εμπιστοσύνης με τρία ακόμα πρόσωπα από το περιβάλλον του Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για τον Αντονι Μπίλκεν, υφυπουργό Εξωτερικών επί Ομπάμα και σύμβουλο του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, τον Νίκολας Μπερνς, καθηγητή στο Χάρβαρντ, παλιού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα (1997-2001) και επίσης συμβούλου του κ. Μπάιντεν επί των Εξωτερικών. Δεν περνούν απαρατήρητες, βέβαια, και οι σκληρές αιχμές που έχει αφήσει κατά του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας ο κ. Μπερνς, που πιθανολογείται ότι θα αναλάβει κάποιο υψηλό αξίωμα στο «οικοδόμημα» της Ουάσινγκτον. Τέλος, με τον γνωστό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος έχει υποστηρίξει πολλάκις τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ουάσινγκτον.
Πέραν των προσώπων, συνεργάτες του Ελληνα πρωθυπουργού δείχνουν και προς μια άλλη κατεύθυνση που προδιαγράφει το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων: Η μεγάλη επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft, μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, στην Αθήνα είναι τροχιοδεικτική και άλλων σημαντικών επενδύσεων από τις ΗΠΑ, κάτι που σταδιακά θα δώσει νέο χαρακτήρα στο ειδικό βάρος που έχει η χώρα μας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τα πρόσωπα και οι επαφές
  • Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει καλή προσωπική σχέση με τον κ. Μπάιντεν
  • Η προσωπική φίλη της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κ. Χάρις, Ελένη Κουναλάκη και η οικογένεια Τσακόπουλου έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη
  • Ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Θανάσης Μπακόλας έχει τακτική επικοινωνία με τον σύμβουλο του κ. Μπάιντεν Μάικλ Κάρπεντερ
  • Ισχυρές επαφές στους κόλπους των Δημοκρατικων έχει ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Καιρίδης
  • Οι Άντονι Μπίλκεν, Νίκολας Μπερνς και Ρόμπερτ Μενέντεζ έχουν ισχυρές ελληνικές αναφορές