Στη συνταγματική νομιμότητα «επανέφερε» τους βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση του μνημονίου κατανόησης στον τομέα της Γεωργίας με το Κουβέιτ. Αν και το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε σε θέματα του χαρτοφυλακίου του, εν τούτοις ο βουλευτής του Μέρα 25 Κλέων Γρηγοριάδης, επέλεξε να δαπανήσει το χρόνο του για να εγκαλέσει την κυβέρνηση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Ο βουλευτής, αν και χρησιμοποίησε έντονο συγκινησιακό φορτίο στην ομιλία του ανακαλώντας το θυμικό των παρευρισκομένων και των τηλεθεατών για τα ιδεώδη της δημοκρατίας και των συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, δεν έπεισε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για το ανιδιοτελές της παρουσίας του κόμματος ΜεΡΑ25 στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο.

«Όποιος επικαλείται το σύνταγμα εκτιμώ ότι το κάνει γιατί σέβεται το σύνταγμα», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης, «παραδίδοντας» αυτονόητα μαθήματα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας πως βάσει των άρθρων του συντάγματος ορίζεται ο τρόπος που κρίνονται οι νόμοι, και αυτός δεν είναι άλλος από τη Βουλή που νομοθετεί και τα συνταγματικά δικαστήρια που κρίνουν την εγκυρότητα των νόμων. «Και ερωτώ» είπε δηκτικά, «έκρινε η βουλή αντισυνταγματικές τις διατάξεις της κυβέρνησης; Όχι είναι η απάντηση, έκριναν τα δικαστήρια αντισυνταγματικές τις διατάξεις όχι» πρόσθεσε.

Με το ίδιο ύφος ο Μάκης Βορίδης απηύθυνε ερώτημα στο σώμα εάν πιστεύει ότι οι βουλευτές είναι ειδικά πλάσματα και εξαιρούνται από τις διαδικασίες του νόμου. «Υπάρχει κάποιος που έχει δικαίωμα στην παραβίαση του νόμου;» διερωτήθηκε, καταλήγοντας στον συνειρμό του.

Θέτοντας το ζήτημα επί των τύπων των ήλων, απευθυνόμενος στους συνομιλητές του αναρωτήθηκε ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν όταν το επιχείρημα τους είναι πως «εμείς διαδηλώσαμε τηρώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο». «Γιατί δεν μπορεί αυτό να το πει ο καταστηματάρχης; Γιατί να μην μπορούν να το πουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι θα κάνουμε όσα μας περιορίζετε να κάνουμε με τήρηση των υγειονομικών μέτρων;» και καταλόγισε ευθύνες στην αντιπολίτευση που επιχειρεί να περάσει ένα στρεβλό μήνυμα πως ο καθένας μπορεί, όποτε κρίνει, να παραβιάζει τους νόμους επικαλούμενος την τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπήρξε αντίλογος από τον βουλευτή του ΜεΡΑ25 που ήγειρε ζήτημα συνταγματικότητας, καθώς είναι πάντα δύσκολη η επανάσταση απέναντι στην κοινή λογική, πολλώ δε μάλλον , στη συνταγματική νομιμότητα.