Σκληρή επίθεση στα θέματα της οικονομίας εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καθώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση με και το σχέδιο Πισσαρίδη δεν βοηθούν καθόλου στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας .

Στο πλαίσιο αυτό η αντιΠισσαρίδη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης σχολίασαν το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση λέγοντας ότι «Τα σημαντικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα ανθεκτικό, δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο που θα τους περιλαμβάνει όλους».

Επισημαίνουν ακόμα ότι « στον πυρήνα του –σχεδίου- βρίσκονται μέτρα που θα πλήξουν τους εργαζόμενους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργώντας συνθήκες μίας βίαιης αναδιάρθρωσης της αγοράς προς όφελος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Και προσθέτουν:

Στην αγορά εργασίας, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη θεσπίσει τις απλήρωτες υπερωρίες, έρχεται η κατάργηση του 8ώρου, η γενίκευση της απλήρωτης εργασίας, η ακραία ελαστικοποίηση. Οι εργαζόμενοι φτωχοποιούνται και στοχοποιούνται γιατί δεν είναι αρκετά «ευέλικτοι» και οι άνεργοι ως «υπεύθυνοι» για την ανεργία τους.

Επίσης, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που προβλέπεται στο Σχέδιο, θα φέρει νέες περικοπές και ελλείμματα στην κοινωνική ασφάλιση, με χαμένους τους εργαζόμενους και κερδισμένες τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Το Σχέδιο επιδιώκει, ακόμα, την ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών.

Και στην περίπτωση του συστήματος υγείας, παρότι το κεντρικό συμπέρασμα που κατέδειξε η πρωτοφανής κρίση της πανδημίας είναι η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης και καθολικής πρόσβασης στο ΕΣΥ ως απαράβατου όρου για την προστασία της δημόσιας υγείας και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, το μόνο που βρήκαν να πουν είναι η ανάγκη μέτρησης της αποτελεσματικότητάς του.

Ταυτόχρονα, αντί να υποστηρίξουν την προσαρμογή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη νέα πραγματικότητα της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, με προκρούστεια λογική η κυβέρνηση διακηρύσσει ξεκάθαρα ότι αυτές που θα ωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα είναι επί της ουσίας μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.»

Στον αντίποδα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης- μαζί με όλους τους τομεάρχες λένε ότι επεξεργάζονται ένα σχέδιο που είναι «απολύτως εφικτό και εφαρμόσιμο και θα μπορούσε να δώσει τις απαραίτητες λύσεις και στην υγειονομική κρίση, αλλά και στην οικονομική που δημιούργησε η πανδημία και οι χειρισμοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν διαφορετικό «χαρακτήρα» από αυτόν της επιτροπής Πισσαρίδη, με περισσότερες δαπάνες στις δημόσιες δομές και ιδιαίτερα στον υγειονομικό τομέα » λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα .