Η συνυπογραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 του κειμένου κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων την ημέρα του Πολυτεχνείου (που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση λόγω έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού) μπορεί να σημαίνει πολλά, αλλά μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα. «Ο χρόνος θα δείξει αν αυτή η κίνηση θα αποτελέσει την αρχή για σοβαρές πολιτικές εξελίξεις», σχολιάζουν στελέχη της Κουμουνδούρου, ή ήταν μόνο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ, για την ώρα, αξιολογούν αυτή την ενέργεια ως ιδιαίτερα θετική, καθώς έπειτα από πολύ καιρό οι άνθρωποι που κάποτε βρίσκονταν κάτω από την ίδια σκέπη του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» εκφράστηκαν με ενιαίο τρόπο, ενώ παράλληλα για πρώτη φορά φάνηκε να σπάει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο μέχρι πρότινος περιλάμβανε τόσο την κεντροδεξιά όσο και την κεντροαριστερά πτέρυγα του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Φτάνουν, ωστόσο, ένα κομμάτι χαρτί και υπογραφές για να αλλάξουν τα πράγματα και να δημιουργηθεί ένα νέο ενιαίο μέτωπο, απέναντι αυτή τη φορά στη Ν.Δ., με φόντο τις επόμενες εκλογές; «Φυσικά και όχι», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αξιολογούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φράση που είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας όταν τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα. «Εχουν ξεπεράσει τα όρια, επομένως χρειάζονται ηχηρή απάντηση», φέρεται να είπε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την επικοινωνία τους.

Καλό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε και την επόμενη ημέρα, όταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τηλεφώνησε αρκετές φορές στον βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για να ενημερωθεί σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Στην Κουμουνδούρου προφανώς ευελπιστούν ότι αυτή η κίνηση θα έχει και συνέχεια, παρά το γεγονός ότι από τον Περισσό απαντούν αρνητικά με κατηγορηματικό τρόπο στο εάν και κατά πόσο μπορεί να έχει μέλλον η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε ένα κοινό μέτωπο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛ., το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 για την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα εργασιακά και το πάγωμα του Πτωχευτικού», έλεγε στα «Π» κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«ΑΝΑΧΩΜΑ»

Στόχος της ηγεσίας του κ. Τσίπρα είναι στις επόμενες εκλογές -όποτε και αν γίνουν αυτέςκατ’ αρχήν τα τρία κόμματα και ίσως κάποιοι βουλευτές από το ΚΙΝ.ΑΛ. να γίνουν «ανάχωμα στις επιδιώξεις της Ν.Δ.», όπως λένε. Στον συλλογισμό τους υπάρχει ένα δεδομένο: Με την απλή αναλογική το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει αυτοδυναμία. Οποιο δηλαδή και να είναι το πρώτο κόμμα, δεν θα μπορεί μόνο του να φτιάξει κυβέρνηση. Αρα τα δύο κόμματα εξουσίας θα πρέπει να διαχειριστούν τη μη αυτοδυναμία τους.

Οι στόχοι και οι σκέψεις του Τσίπρα:
  • ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 στις εκλογές να γίνουν ανάχωμα στις επιδιώξεις της Ν.Δ.
  • Προεκλογική συνεργασία ανάμεσα στα τρία κόμματα και κοινή κάθοδος στις εκλογές
  • Τα ποσοστά του αριστερού μετώπου να φθάνουν το ποσοστό (40%), της Ν.Δ.
  • Η σημασία της απλής αναλογικής
  • Άγνωστη παράμετρος οι επιλογές Φώφης Γεννηματά και ΚΙΝ.ΑΛ.
  • Καθοριστική η δυναμική του κάθε κόμματος
Το ακραίο σενάριο που συζητούν στην Κουμουνδούρου «μιλά» για προεκλογική συνεργασία ανάμεσα στα τρία κόμματα και κοινή κάθοδο στις εκλογές. Αυτό όμως δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί, αφού ακόμα και στα κόμματα της Αριστεράς υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες. Το δεύτερο σενάριο, «το οποίο θεωρείται απόλυτα πραγματοποιήσιμο», σύμφωνα με τις αναλύσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μιλά για ξεχωριστή κάθοδο των κομμάτων στις εκλογές, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, θα γίνουν με απλή αναλογική. Σε αυτή την περίπτωση και με βάση τα ποσοστά που είχαν όλα τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές του 2019, η Ν.Δ. και το μέτωπο των «αριστερών δυνάμεων» θα έχουν τους ίδιους βουλευτές. Δηλαδή, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ποσοστό της Ν.Δ. θα είναι περί το 40% και του «αριστερού μετώπου» (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) επίσης περί το 40%.
Οπως λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάει σε διπλές εκλογές. «Τότε έχει σημασία το εάν το ΚΙΝ.ΑΛ. θα συστρατευθεί με τη Ν.Δ., ενώ σημαντικός παράγοντας θα είναι και ο Κυριάκος Βελόπουλος», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Το διάστημα ωστόσο ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη εκλογή θα είναι ιδιαίτερα πυκνό σε πολιτικά γεγονότα -κυρίως στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά- και άρα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι ακριβώς θα προκύψει στο τέλος. Η δεύτερη επιλογή που μελετούν είναι αυτή που θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πηγαίνει προετοιμασμένος στις κάλπες, «καταφέρνοντας δηλαδή να βάλει κάτω από κοινή ομπρέλα τη Ν.Δ., ένα κομμάτι του ΚΙΝ.ΑΛ. και ίσως και την Ελληνική Λύση», ώστε να μην αναγκαστεί να πάει σε επαναληπτικές εκλογές αμέσως.

Και στα δύο σενάρια θα παίξουν φυσικά ρόλο παράγοντες που σήμερα δεν μπορούν να μετρηθούν, όπως το ποιος θα κάνει πιο πετυχημένη προεκλογική εκστρατεία, τι δυναμική θα έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος, τι θα έχει γίνει μέχρι τότε με την πανδημία και την οικονομία. Και στα δύο σενάρια ωστόσο το ΚΙΝ.ΑΛ. εμφανίζεται να παίζει τον καθοριστικό ρόλο, από τη στιγμή μάλιστα που η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις δύο διαφορετικές τάσεις που υπάρχουν στο κόμμα της. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι το ΜέΡΑ25, το ΚΙΝ.ΑΛ. και η Ελληνική Λύση θα έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Βουλή.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Σημαντικό πάντως για τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το εύρημα που υπάρχει σε πολλές δημοσκοπήσεις και έχει να κάνει με το εάν οι πολίτες θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας ή όχι.

Τα ευρήματα αυτά λοιπόν δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν εξοικειωθεί με τις συμμαχικές κυβερνήσεις, καθώς από τη μνημονιακή περίοδο και μετά ο τόπος κυβερνήθηκε τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνήσεις που δεν ήταν αυτοδύναμες. «Οι πολίτες πιστεύουν σε ένα μεγάλο ποσοστό ότι για τα δεινά τους φταίνε οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που ήταν αυτοδύναμες και έκαναν ό,τι ήθελαν», αναφέρουν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν την κίνηση του πρωθυπουργού να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στην επέτειο του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι ήταν καλά μελετημένη, άσχετα αν τελικά προέκυψε η σύμπλευση των κομμάτων της Αριστεράς.

Οπως λένε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτή την κίνηση είχε την εξής στόχευση: Κατ’ αρχάς, επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα, καθώς τα θέματα της πανδημίας και του ΕΣΥ κυριαρχούν στην επικαιρότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ανασφάλεια στους πολίτες. «Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι ελέγχει τα πράγματα», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο δεύτερος στόχος είναι βαθιά ιδεολογικός, καθώς, όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει το Πολυτεχνείο στην Αριστερά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός από το κόμμα της Ν.Δ. που κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο».

Οι ίδιοι άνθρωποι δεν παραβλέπουν ούτε τις αναφορές του στη Βουλή την 28η Οκτωβρίου περί εθνικής αντίστασης, «που δεν την έκανε μόνο η Αριστερά»
Οι μύχιοι πόθοι για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Ποικιλοτρόπως αναλύθηκε η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για να εκπονηθεί σχέδιο έξι μηνών, που έχει στόχο τη στήριξη του ΕΣΥ με έναν υπουργό κοινής αποδοχής. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι πίσω από αυτή την πρόταση κυοφορούνται σενάρια για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας τόσο στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλορίζου όσο και στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα από το βήμα της Βουλής προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση γίνεται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη συγκυβέρνηση. «Δεν θα σας σώσουμε», ήταν απάντηση που έδωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κλείνοντας για την ώρα το θέμα. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε πάντως ότι ένα σενάριο κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας θα ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, καθώς θα τους ανάγκαζε να συγκυβερνήσουν με τη Ν.Δ. Στην περίπτωση αυτή, προφανώς και θα έχαναν κάθε επιχείρημα περί διαφορετικής πολιτικής. Οι πληροφορίες λένε λοιπόν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θέσει όρους και προϋποθέσεις που η Ν.Δ. δύσκολα θα αποδεχόταν.

Οι επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύµφωνα µε εκτιµήσεις της Κουµουνδούρου:

  • θα επιλέξει διπλές εκλογές
  • θα ακολουθήσει στρατηγική κυβέρνησης συνασπισμού, με τη Ν.Δ., ένα κομμάτι του ΚΙΝ.ΑΛ. και ίσως και την «Ελληνική Λύση» κάτω από «κοινή ομπρέλα», ώστε να μην αναγκαστεί να πάει σε επαναληπτικές εκλογές αμέσως.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερδα Παραπολιτικά το Σάββατο  Νοεμβρίου