Στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, καθώς και στα «ελλιπή διαθέσιμα τεχνικά και νομοθετικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών», αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελίζα Βόζεμπεργκ- Βρυωνίδη, κατά τη σχετική δημόσια ακρόαση, που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στην Ευρωβουλή.


Aκόμα δεν υπάρχει πλήρη εικόνα της συνολικής έκτασης της βίας στον κυβερνοχώρο


Η ακρόαση οργανώθηκε έπειτα από το πρωτοβουλία της κ. Βόζεμπεργκ, προκειμένου, μέσω της ανταλλαγής απόψεων με ευρωβουλευτές και ειδήμονες του αντικειμένου, να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου «για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ειδικότερα της βίας στον κυβερνοχώρο», εισηγήτρια της οποίας είναι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Σύμφωνα, δε, με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για «τη μοναδική έκθεση νομοθετικού περιεχομένου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία».



Η κ. Βόζεμπεργκ, προχωρώντας σε μια στατιστική αποτίμηση της κατάστασης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «ακόμα δεν κατέχουμε πλήρη εικόνα της συνολικής έκτασης της βίας στον κυβερνοχώρο, που φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ νεότερων χρηστών ηλικίας 18-29 ετών», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην παρούσα κατάσταση της πανδημίας, που έχει οδηγήσει «σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων βίας». Επιπλέον, ανέλυσε το φαινόμενο και από νομική σκοπιά, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην «ανάγκη κάλυψης των νομικών κενών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και στην προστασία και ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων».



Σε μία σύντομη οριοθέτηση του περιεχομένου της έκθεσης, η κ. Βόζεμπεργκ μίλησε «για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και τα fake news, την ψηφιακή ασφάλεια των φύλων, τα μέτρα εντοπισμού και δίωξης», αλλά και «την ανακοινωθείσα πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση για τη βία κατά των γυναικών», εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι «η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία».