«Απολύτως ψευδές το δημοσίευμα για διπλή καταγραφή των κρουσμάτων κοροναϊού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας πως «η εισαγγελική παρέμβαση είναι ευπρόσδεκτη ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά στους πολίτες».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε πως «το υπουργείο έχει σχέδιο και σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς», τονίζοντας ότι «αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών». Σημείωσε μάλιστα πως «δεν είναι ρεαλιστικό το άνοιγμα την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως «πρώτα θα λειτουργήσουν τα εποχικά καταστήματα και μετά τα μεγαλύτερα πάντα με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα».

Για το πρώτο ελληνικό ράπιντ τεστ, ο κ. Γεωργίαδης σημείωσε πως «το υπουργείο χρηματοδότησε μια εμβληματική δράση Ελλήνων επιστημόνων και ο πρώτος καρπός ήταν το συγκεκριμένο τεστ».

Αναφορικά με τις αδειοδοτήσεις επιχειρηματικότητας, δήλωσε πως «ήταν ένα σχέδιο και στην ουσία είναι μια αλλαγή του τρόπου που αδειοδοτούνται οι επιχειρήσεις σε νέους κλάδους με μείωση της γραφειοκρατίας».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε ωστόσο ότι «η χώρα ακόμα κρατιέται σε πρωτοφανείς συνθήκες».

Τέλος είπε πως για την χώρα «θα ήταν καλύτερο να υπήρχε συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων», λέγοντας πως «για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν επικερδές να ήταν υποστηρικτική προς την κυβέρνησης».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άδωνι Γεωργιάδη στα Παραπολιτικά 90,1: 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν διπλά στοιχεία για τα κρούσματα της πανδημίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε: «Καταρχάς η εισαγγελική παρέμβαση είναι πάρα πολύ χρήσιμη και πάρα πολύ ευπρόσδεκτη γιατί όταν γράφεται σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για ένα τόσο σοβαρό θέμα μια τέτοια είδηση στον Τύπο η Δικαιοσύνη πρέπει να το ερευνά, είναι υποχρεωμένη να το ερευνά γιατί δεν πρέπει να μείνει η παραμικρή σκιά στους συμπολίτες μας ότι θα μπορούσε κάτι τόσο φρικώδες να συμβαίνει. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι απολύτως ψευδές δηλαδή το να θέλει κάποιος επί σκοπό να παραποιήσει τα στοιχεία του κορονοϊού είναι έγκλημα τεραστίου μεγέθους, είναι ποινικό αδίκημα σοβαρό. Θα οδηγούσε στην ουσία σε λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης άρα και σε λανθασμένες αποφάσεις και θα οδηγούσε την πολιτεία στο να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων, είτε είναι τη ζωή τους με την υγεία τους είτε είναι τη ζωή τους με την οικονομία τους».

«Άρα είναι απολύτως προφανές ότι πρέπει να υπάρξει η εισαγγελική έρευνα, όχι διότι έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι αυτό δεν συμβαίνει, σας λεω κατηγορηματικά ότι το δημοσίευμα είναι ψευδές και δεν συμβαίνει αλλά πρέπει να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά στους συμπολίτες μας ότι μπορεί και να συνέβαινε. Ασφαλώς μετά την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας, η οποία ελπίζω να διεξαχθεί με μεγάλη ταχύτητα, και το πόρισμα περί του ψεύδους του δημοσιεύματος να υπάρξει συγνώμη από τα σχετικά έντυπα», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Αν παρακολουθήσετε τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονταν επί καθημερινής βάσεως η αλλαγή των μέτρων έγινε όταν είχαμε επιθετική αύξηση. Δεν είχαμε αύξηση αριθμητική δηλαδή συν 100 κάθε μέρα οπότε θα μπορούσες να υπολογίσεις ότι σε 14 ημέρες θα ήσουνα σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο , είχες 50% αύξηση, 70% αύξηση κάθε μέρα άρα αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε πολύ γρήγορα τα μέτρα γιατί αν περιμέναμε την ωρίμαση των 14 ημερών το πιθανότερο είναι ότι η πανδημία θα είχε παντελώς ξεφύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν έχω εμπλοκή στη διαδικασία της καταγραφής, εγώ μαθαίνω τα στοιχεία όπως και εσείς αλλά μιλώντας σχεδόν επί καθημερινής βάσεως με το γγ του υπουργείου Υγείας, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με τον υπουργό Υγείας, με μέλη της επιτροπής σας λεω ότι ποτέ και κανένας δεν μου εξέφρασε την παραμικρή αμφιβολία ως προς την ακρίβεια των στοιχείων. Η έννοια της διπλής καταγραφής είναι αδιανόητη», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Χαίρομαι πάρα πολύ γιατί έχω ακούσει από χθες πολλά μέλη της επιτροπής που έχουν βγει μετά βδελυγμίας και έχουνε διαψεύσει το σχετικό γεγονός. Άλλωστε το εθνικό μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων covid το έχουνε φτιάξει τα μέλη της επιτροπής στην πραγματικότητα, δεν το έχει φτιάξει μόνος του ο ΕΟΔΥ, μαζί το φτιάξανε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε: «Εμείς εδώ στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε ευθύνη να έχουμε έτοιμο ένα λογικό και λειτουργικό σχέδιο ανοίγματος της αγοράς όταν οι λοιμωξιολόγοι μας πουν ότι μπορούμε να ανοίξουμε. Σχέδια έχουμε πάρα πολλά και σενάρια έχουμε πάρα πολλά όμως εμείς δεν θα αποφασίσουμε το άνοιγμα . Εμείς μπορούμε να κάνουμε σενάρια, να λέμε πως πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει, να λέμε ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούνε, το κουμπί θα το πατήσει η επιτροπή. Η επιτροπή θα μας πει «ναι τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε πχ το λιανικό εμπόριο», αν δεν μας το πει η επιτροπή ποιος θα πάρει από εμάς την ευθύνη να παίξει με τον ιό. Κανένας!».

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά στο άνοιγμα της αγοράς, απάντησε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια εικόνα διότι για να αποφασίσει η επιτροπή πρέπει να έχει και τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας. Επειδή δεν θέλω να καλλιεργώ ψεύτικες προσδοκίες δεν θεωρώ ρεαλιστικό ούτε το άνοιγμα την επόμενη εβδομάδα. Έχει τεθεί από την αρχή ένας στόχος ότι για να ανοίξει η αγορά πρέπει να είμαστε στα 500 κρούσματα ακόμα απέχουμε πόρρω από αυτό το στόχο».

Ερωτηθείς πως θα ανοίξει το λιανεμπόριο όταν δοθεί το «πράσινο φως», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Θα πάμε πρώτα από τα εποχικά καταστήματα και σιγά-σιγά θα πάμε προς τα μεγαλύτερα, πάντα για το λιανικό εμπόριο μιλάω. Πρώτα θα ανοίξουμε τα εποχικά καταστήματα γιατί αυτά είναι που έχουν πληγεί ιδιαίτερα και για αυτά η κάθε μέρα μετράει δεκαπλάσια. Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με κανόνες covid και πολύ αυστηρούς εννοείται, με ανά τετραγωνικά μέτρα πόσοι θα είναι μέσα, με μάσκες, με αντισηπτικά, με αποστάσεις στα ταμεία. Θα είναι covid μέτρα δε μπορεί να είναι διαφορετικά».

Για την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαι εντελώς βέβαιος ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι μετά τον κορονοϊό θα εξακολουθήσει να ψωνίζει ηλεκτρονικά. Έχει γίνει μια μεγάλη μετακίνηση του λιανικού εμπορίου από τα φυσικά καταστήματα στα ηλεκτρονικά καταστήματα και εμείς θα φτιάξουμε προγράμματα ΕΣΠΑ για να βοηθήσουμε τις μικρές επιχειρήσεις να φτιάξουν και αυτές αξιόμαχα e –shops. Είναι βέβαιο ότι θα πρέπει όλοι να έχουνε e-shop αν θέλουνε να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Δεν θα γυρίσουμε στην παλιά μας ζωή, και το zoom θα μείνει στη ζωή μας και οι ηλεκτρονικές αγορές θα μείνουν στη ζωή μας τώρα πια η επιστροφή θα είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση, θα έχουμε και τη φυσική παρουσία αλλά θα έχουμε και πολύ περισσότερο το διαδίκτυο, σε αυτό πρέπει να προσαρμοστεί όλη η αγορά».

Αναφορικά με το πρώτο ελληνικό rapid test για τον covid, επισήμανε: «Πριν από περίπου 7 μήνες το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μέσω του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων και της γενικής γραμματείας έρευνας και τεχνολογίας μια εμβληματική δράση ορισμένων Ελλήνων επιστημόνων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων για τον κορονοϊό. Η δράση είναι εν εξελίξει, δεν έχει τελειώσει, ο πρώτος καρπός από τα χρήματα που δαπανήσαμε ήταν η δημιουργία του πρώτου ελληνικού rapid test με επιτυχία στο 100%. Κατατέθηκε ήδη η πατέντα στον οργανισμό Βιομηχανικής ιδιοκτησίας από τον καθηγητή κ. Γεωργούλη και την ομάδα του, και φαίνεται ότι αυτή η επιτυχία θα έχει και εμπορική εφαρμογή πολύ γρήγορα ήδη οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για την παραγωγή του».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, διευκρίνισε: «Είναι μια συνέχεια μιας αλλαγής του τρόπου με τον οποίο αδειοδοτούμε τις επιχειρήσεις σε καινούργιους κλάδους δηλαδή μειώνουμε πάρα πολύ τη γραφειοκρατία. Για να ανοίξεις μια επιχείρηση μπορείς να κάνεις μια απλή γνωστοποίηση, να ακολουθήσεις τα βήματα και να δεχτείς έλεγχο εκ των υστέρων πλην κλάδων που έχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που εκεί πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πρέπει να υπάρχει έγκριση. Για παράδειγμα για να ανοίξεις ένα συνεργείο αυτοκινήτων κάνεις γνωστοποίηση, για να πάρεις άδεια για λούνα παρκ πρέπει να παίρνεις έγκριση. Δηλαδή εκεί που υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είμαστε πιο προσεκτικοί αλλά και εκεί με λιγότερη γραφειοκρατία, με ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, με βήματα συγκεκριμένα που δεν μπορεί να σε ταλαιπωρήσει ο υπάλληλος κλπ».

Αναφορικά με τα χρήματα που περιμένουμε από την ΕΕ, τόνισε: «Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, όλες οι αγωνίες που έχουμε, δόκιμες όλες που έχουμε όλοι, είναι ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει όπως κάνει πάντα».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουν γίνει λάθη στη διαχείριση της επικοινωνίας σε σχέση με την πανδημία, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι μια δύσκολη στιγμή, όλων τα νεύρα είναι τεντωμένα, όλοι είναι κουρασμένοι θα γίνουν και λάθη. Σε γενικές γραμμές η χώρα ακόμα κρατιέται σε πρωτοφανείς συνθήκες. Ακόμα και στην αγορά αν σας έλεγα ότι θα είμαστε τόσο καιρό κλειστά και θα επικρατούσε το κλίμα που επικρατεί σήμερα δεν θα το πιστεύατε γιατί έχουν δει οι επιχειρήσεις ότι η κυβέρνηση είναι στο πλάι τους. Έχουμε ανταποκριθεί επαρκώς σε μια μεγάλη συμφορά. Εδώ είμαστε, με πίστη, με αντοχή, με μεθοδικότητα και εργατικότητα όλα πάνε καλά, είμαι αισιόδοξος.

Για τον απολογισμό της κυβερνητικής απόδοσης και την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση, ανέφερε: «Μετά Χριστόν προφήτες πολλοί μπορεί να υπάρξουν, ακούω πχ το ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κάνει καραμέλα ότι φταίει ο τουρισμός. Θυμάμαι τον κ. Τσίπρα τον Ιούνιο να μας καλεί να ανοίξουμε τον τουρισμό και έλεγε γιατί δεν ανοίγουμε τα ξενοδοχεία αν δεν έχουμε κρούσματα. Αν πήγαινε καλά η πανδημία και δεν είχαμε κρούσματα θα μας λέγανε «γιατί δεν ανοίξαμε τον τουρισμό γρηγορότερα και περισσότερο και πήρατε μέτρα ντροπή σας θα καταστρέψετε τους ανθρώπους». Τώρα που η πανδημία πήγε λίγο χειρότερα «γιατί ανοίξατε τον τουρισμό και έχουμε κρούσματα». Δεν τους πιάνεις πουθενά, είναι βέβαιος ότι και να γινότανε κάτι θα βρίσκανε να πούνε. Επειδή αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, πλανητικών διαστάσεων όποιος θέλει δεν έχει πάρα να μπει στο site των Παραπολιτικών και να δει τα ημερήσια κρούσματα ανά χώρα, εκεί έχει την κατάταξη των χωρών. Η Ελλάδα παραμένει σε μια εξαιρετικά καλή θέση και με το δεύτερο κύμα μέσα».

Ερωτηθείς για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Για τη χώρα θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερο να υπήρχε μια συνεννόηση ανθρώπινη, αυτό θα ήταν καλό και για τον κόσμο να είναι πιο ήρεμος, έχει τόσα προβλήματα, το τελευταίο που θέλει είναι να βλέπει τους πολιτικούς να τσακώνονται. Θα σας πω όμως και μια πολιτική εκτίμηση, πιστεύω ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση θα ήταν τελικά πολιτικά επικερδές το να είναι πολύ πιο υποστηρικτική και υποβοηθητική της κυβερνήσεως. Στο τέλος αυτό θα εκτιμάτο από τον κόσμο και θα μπορούσε να διαγράψει πολλά από τα αρνητικά της διακυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι αποφάσισε ο κ. Τσίπρας να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και να ξαναπάει στο περιθώριο νομίζω ότι θα τον βλάψει πάρα πολύ πολιτικά γιατί ο κόσμος ξέρει ότι για αυτή τη συμφορά δεν ευθύνεται η κυβέρνηση».