Η Αθήνα καταθέτει «καθαρές» θέσεις στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζει η «ώρα της αλήθειας» για το πώς εννοεί σήμερα η Ε.Ε. τις σχέσεις της με τη διεθνώς παράνομη Τουρκία, που ευθέως απειλεί με στρατιωτικά μέσα δύο χώρες-μέλη της Ενωσης. Και καθοριστικές για τη συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής και των αμυντικών σχεδιασμών της χώρας μας θα είναι οι αποφάσεις των εταίρων στις 10 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής. Η κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, με στενό σύμμαχο της Ελλάδας τη Γαλλία, προετοιμάζεται για δύσκολη διπλωματική μάχη στη Σύνοδο, και με την προεδρεύουσα Γερμανία πολιτικά απρόθυμη για «κυρώσεις» κατά της Τουρκίας. Τα πράγματα δείχνουν ότι για πρώτη φορά η ελληνική αντιπροσωπία θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, έχοντας ως πολιτικό «αντίπαλό» της τη Γερμανία, εξαιτίας της απροκάλυπτα φιλοτουρκικής πολιτικής της σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Το στίγμα της ελληνικής θέσης έδωσε ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος προ ημερών, με συνέντευξή του στο Politico, αναγνώρισε μεν τα οικονομικά συμφέροντα των Γερμανών στην Τουρκία, αλλά ευθέως αποδοκίμασε με μία «έξω απ’ τα δόντια» δήλωσή του το Βερολίνο, που απορρίπτει την έκκληση της Αθήνας για την επιβολή εμπάργκο πώλησης στην Τουρκία επιθετικών όπλων, που στρέφονται κατά της Ελλάδας.

Η κίνηση αυτή είναι σημαντική για τη συνέχεια. Ο κ. Δένδιας (που, όπως μάθαμε, είχε προηγουμένως μια «δυσάρεστη» συζήτηση με τον Γερμανό ομόλογό του, κ. Μάας) δεν εξέφρασε μόνο την απογοήτευση της Αθήνας για τη στάση του Βερολίνου στην υπόθεση των «κυρώσεων» κατά της Τουρκίας, αλλά διατύπωσε μια ευρύτερου ενδιαφέροντος εκτίμηση της Αθήνας: Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και χαρακτήρισε «απαραίτητη τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ» Αθήνας είναι πλέον ξεκάθαρη.

Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε την επιλογή της, με δεδομένο ότι το Βερολίνο «αντιπαθεί» την ελληνική πολιτική συμμαχιών στην Ανατολική Μεσόγειο, που αρμοδίως διαχειρίζεται ο κ. Δένδιας και προωθεί συμφωνίες της Αθήνας με Αίγυπτο, Ισραήλ και με αραβικές χώρες, σε μια στρατηγική που υιοθετείται και από τις ΗΠΑ εδώ και μία δεκαετία. Αυτή η πολιτική της Αθήνας, που γίνεται σε συνεργασία με την Κύπρο, δυσαρεστεί τη φίλη της Τουρκίας, Γερμανία γιατί της κλείνει τον δρόμο για να παίξει έναν «στρατηγικό» ρόλο στην ίδια περιοχή σε συνεργασία με την Αγκυρα. Και έχει ενδιαφέρον το ότι, δύο ημέρες μετά την επίθεση Δένδια κατά του Βερολίνου, ο Ελληνας υπουργός κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία στο ΝΑΤΟ για αντι-συμμαχική συμπεριφορά, ενώ είχε προηγηθεί μια σκληρή επίθεση προς την Αγκυρα από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, M. Πομπέο, στην ίδια υπουργική Σύνοδο (κάτι που μάλλον δείχνει και ποια γραμμή «παραδίδει» στον Τζο Μπάιντεν το «βαθύ» Στ. Ντιπάρτμεντ στην υπόθεση της Τουρκίας).

ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν στα παρασκήνια ότι η Αθήνα εκτιμά πως το Βερολίνο, εδώ και δύο μήνες, «δούλευε» την ελληνική πλευρά, στην προοπτική της Συνόδου της 10ης Δεκεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει σήμερα καθαρά, όσο ποτέ άλλοτε, ότι η Γερμανία προτιμά να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία, να «κρεμάσει» την Ελλάδα και την Κύπρο και να παραμερίσει βασικές πολιτικές αρχές της Ε.Ε., προκειμένου να στηρίξει τα δικά της οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά ότι αυτή την ώρα η στάση του Βερολίνου απέναντι στα Ελληνοτουρκικά και στην Κύπρο ευθέως συνδέεται και με τις υποθέσεις της Εγγύς Ανατολής, όπου δραστηριοποιούνται και σχηματίζουν «μέτωπο» η Τουρκία με το Κατάρ, τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το Ιράν. Και το Βερολίνο, που προσπαθεί από καιρό να συγκροτήσει μια «ανατολική» εξωτερική πολιτική μέσω Αγκυρας, ακούει τον Ερντογάν να της υπόσχεται ρόλο, εάν και όταν έρθει η ώρα μιας διεθνούς διάσκεψης για «συνολική» διευθέτηση των προβλημάτων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, που σήμερα αποδοκιμάζει τη στάση του Βερολίνου ως Ευρωπαίου εταίρου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ, γνωρίζει, βεβαίως, ότι οι πολιτικές της Ελλάδας και της Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο στηρίζονται μεν από τις ΗΠΑ, αλλά με το Βερολίνο να συναντάται με την Ουάσινγκτον στην άποψη ότι η Τουρκία δεν πρέπει να «χαθεί» για τη Δύση. Στα διπλωματικά παρασκήνια της Αθήνας υποστηρίζεται, όμως, ότι η ελληνική «γραμμή» που υπερασπίζεται ο κ. Δένδιας κρατάει σταθερά την Ελλάδα στο αμυντικό πλέγμα ασφαλείας της Δύσης, ενδυναμώνει τις ενισχυμένες στρατιωτικές συμμαχίες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει τη βούληση της Ελλάδας να κινηθεί ενεργά σε έναν συγκεκριμένο γεωπολιτικό χώρο. Εκεί η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει πολιτική άποψη και στρατιωτική παρουσία είναι η Γαλλία, προς μεγάλη δυσφορία του Βερολίνου.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου