«Θα υπάρξει μεγάλη εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «εντός της ημέρας θα κατατεθεί ρύθμιση για το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει η εκστρατεία» σημειώνοντας πως «πριν από το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για την καμπάνια».

Ακόμη ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «η άσκηση για να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο έχει δύο ακροατήρια, εκείνο που εκφράζει επιφυλάξεις για ένα εμβόλιο που δεν έχει δοκιμαστεί και εκείνο που δεν έχει επιφυλάξεις και λέει ότι ας το κάνουν οι άλλοι και όχι εγώ».

Παράλληλα επισήμανε πως «η μεταφορά και αποθήκευση του εμβολίου έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας», ενώ διευκρίνισε πως «η κυβέρνηση επεξεργάζεται πρότζεκτ για το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός, πως θα καλούνται οι πολίτες».

Εκτίμησε δε ότι «το εμβόλιο θα έχει εγκριθεί το αργότερο έως τις 30 Δεκεμβρίου από τους εθνικούς οργανισμούς φαρμάκων και εντός Ιανουάριου η Ελλάδα θα παραλάβει τις πρώτες παρτίδες».

Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το άνοιγμα της» σημειώνοντας πως «ότι υπάρξει θα είναι μετρημένο».

Επιπρόσθετα ανέφερε πως «δεν θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα υπό την πίεση στο σύστημα υγείας», ενώ είπε πως «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για ένα βασικό χρονοδιάγραμμα».

Την ίδια στιγμή απέκλεισε στην παρούσα χρονική συγκυρία η κυβέρνηση να πάει σε σπαστά μέτρα ενώ τόνισε ότι «η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες».

Σε ότι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι «θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης και την αποδέσμευση των πόρων ενώ είπε πως αναμένουμε μια νέα καταδίκη της Τουρκίας».

Σημείωσε πως για τον ίδιο το ζήτημα των κυρώσεων «δεν συνιστά αυτοσκοπό» και είπε πως «θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμοί κυρώσεων ώστε να καθίσει η Άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφορικά με την βίλα Τσίπρα στο Σούνιο, τόνισε πως «πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία όλων», λέγοντας ότι «θα πρέπει όλοι να στεκόμαστε στα πολιτικά επιχειρήματα και όχι στην φθηνή αντιπαράθεση».

Τέλος δήλωσε απολύτως αντίθετος με την απειλή διώξεων κατά δημοσιογράφων λέγοντας πως «είναι αυτονόητη η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Γεραπετρίτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε: «Η άσκηση του να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού έχει τελείως διαφορετικά ακροατήρια. Είναι ένα ακροατήριο το οποίο έχει μια εύλογη επιφύλαξη εκ του γεγονότος ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί. Αυτό το κατανοώ ως ένα βαθμό υπό την έννοια ότι υπήρξε μια γρήγορη εύρεση του εμβολίου και στη συνέχεια μια ταχύτατη έγκριση από τους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς . Εκεί θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα εμβόλιο το οποίο εκκίνησε εκ του μηδενός, είναι ένα εμβόλιο το οποίο χτίστηκε πάνω σε υφιστάμενες πλατφόρμες άλλων ανάλογων ιών. Δεν πρόκειται για έναν ιό ο οποίος εμφανίστηκε στην πραγματικότητα με τελείως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι ένας από την οικογένεια των κορονοϊών που εμφανίζονται κατά περιόδους με πολύ ηπιότερα χαρακτηριστικά. Εκείνο το οποίο έχει αξία να πούμε ότι αυτή η βασική πλατφόρμα MRNA υπήρχε, πάνω σε αυτή δοκιμάστηκαν τα νέα εμβόλια. Επίσης να πούμε ότι οι φορείς οι οποίοι ενέκριναν το εμβόλιο αξιολόγησαν και τις αρνητικές παρενέργειες και οτιδήποτε έχει να κάνει στην ουσία με μια δευτερογενή συνέπεια που παράγεται από το εμβόλιο».

«Η πρώτη κατηγορία πολιτών είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εύλογες επιφυλάξεις, η δεύτερη κατηγορία είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν επιφυλάξεις αλλά έχουν μια «κουτοπόνηρη» προσέγγιση στο θέμα οτι δηλαδή θα το κάνουν όλοι οι υπόλοιποι πολίτες για να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα και εμείς θα επωφεληθούμε εκ του γεγονότος αυτού. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι δεν προστατεύεται εκείνος ο οποίος δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Θα υπάρξει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Σήμερα κιόλας θα καταθέσουμε ρύθμιση η οποία θα δημιουργεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε αυτή την εκστρατεία. Όλα αυτά γίνονται με αστραπιαίους ρυθμούς, παραλλήλως έχουμε ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε τη διαδικασία, η εκτίμηση που έχουμε ότι πριν το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι για την εκστρατεία αυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον εμβολιασμό, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε: «Πρόκειται για ένα εγχείρημα που από την άποψη της διαχείρισης ανάλογο δεν έχει γνωρίσει καμία χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες επιπλέον όμως θέλω να πω ότι ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει ένας εξαιρετικά μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας και αυτό διότι είναι η γεωμορφολογία της χώρας τέτοια που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Θα πρέπει να πάμε εμείς κοντά στους πολίτες έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους πολίτες στο να κάνουν το εμβόλιο, αυτό είναι ένα εγχείρημα υψηλής δυσκολίας».

«Είναι δύο ξεχωριστά projects, το ένα έχει να κάνει με τη μεταφορά και αποθήκευση και διανομή, και ουσιαστικά είναι ο τρόπος με τον οποίο θα φτάσει και στο τελευταίο εμβολιαστικό κέντρο το εμβόλιο. Αυτό έχει ένα υψηλό βαθμό δυσκολίας γιατί τα πρώτα εμβόλια της Pfizer χρειάζονται υπερψυξη οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι εκεί θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές συνθήκες. Όταν το εμβόλιο θα φύγει από την υπερψυξη και μεταφερθεί είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος μέσα στον οποίο θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός άρα καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μια τεράστια δυσκολία διαχειριστική. Υπάρχει ένα δεύτερο project, το οποίο δεν συνδέεται με το πρώτο και το οποίο έχει να κάνει με το πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των πολιτών δηλαδή πώς θα καλούνται οι πολίτες, πως θα κλείνουν το ραντεβού τους, πως θα προσέρχονται και που, πως θα είναι η αναμονή και επιπλέον πως θα είναι η δεύτερη λύση σε περίπτωση που υπάρχουν ακυρώσεις. Χθες ήμασταν μέχρι τα μεσάνυχτα σε μια σύσκεψη σχετικά με τα ζητήματα αυτά με τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Πολιτική Προστασία, τα δουλεύουμε, έχουν ήδη τοποθετηθεί οι άνθρωποι οι οποίοι θα είναι επικεφαλείς σε κάθε ένα από τα επιμέρους αυτά projects. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις και μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρχει και περαιτέρω ενημέρωση του κοινού», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, απάντησε: «Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται μόνο από εμάς. Τα δεδομένα είναι ότι μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου είναι απολύτως καταληκτική ημερομηνία η οποία έχει δοθεί από την ΕΕ για να υπάρξει έγκριση των
εμβολίων τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό όσο και από τους εθνικούς Οργανισμούς. Άρα ουσιαστικά από τις 30 Δεκεμβρίου και εντεύθεν έχουμε το χρόνο παραλαβής των εμβολίων τα οποία αναλογούν σε κάθε κράτος μέλος, αυτό στο βαθμό που θα είμαστε έτοιμοι για τη διαχείριση της μεταφοράς σημαίνει ότι νωρίς εντός του Ιανουαρίου θα έχουμε παραλάβει τις πρώτες παρτίδες οι οποίες και θα διανεμηθούν».

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, διευκρίνισε: «Ενόσω φαίνεται να υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση, σταθερή αποκλιμάκωση της τάξεως του 10 έως 20% εβδομαδιαίως δεν είναι τέτοια η οποία να μας οδηγεί στο να είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί στο να έχουμε μια αποκλιμάκωση μέτρων. Και αυτό διότι έχουμε μια ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων που παρουσιάζει αύξηση στις κρίσιμες ηλικίες που είναι στις ηλικίες 75 και επιπλέον και 65 έως 74. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στο 40 ως 64. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα οι οποίες δεν εμφανίζουν ύφεση πράγμα το οποίο δεν μας επιτρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται σημαντική πίεση, είμαστε περίπου στο 80% της κάλυψης σε ότι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ. Για να σας το συνοψίσω ενόσω φαίνεται να έχουμε μια σταθερή ύφεση του φαινομένου δεν είναι τέτοια η ύφεση που να δικαιολογεί ένα απόλυτο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ότι ό, τι υπάρξει θα είναι πάρα πολύ μετρημένο».

«Όλες οι χώρες έχουν το μεγαλύτερο μέρος του λιανεμπορίου ανοιχτό εμείς θέλω να σας διαβεβαιώσω, γιατί αυτή είναι η πρωταρχική μας θέση και το λεω με ένα στοιχείο συναισθηματισμού, ότι αισθανόμαστε μεγάλο βάρος και από το γεγονός του μεγάλου αριθμού θανάτων και από την πίεση που δεχόμαστε, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε άνοιγμα υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης του συστήματος υγείας. Ότι είναι θα είναι απολύτως μετρημένο, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες για ένα βασικό χρονοδιάγραμμα. Το τι θα ανοίξει που θα είναι απολύτως μετρημένο και σε συνάρτηση με τα δεδομένα που θα μας δώσουν οι επιδημιολόγοι, θα το μάθετε τις αμέσως προσεχείς ημέρες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθεις αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυστηρό το lockdown, απάντησε: «Δεν πρόκειται για ημίμετρο, είναι μια πολλή σκληρή καθολική απαγόρευση. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση σε ότι αφορά την κινητικότητα του πληθυσμού δεν έχει να κάνει με το ύφος της απαγόρευσης . Στην πραγματικότητα έχουμε το ίδιο lockdown με του Μαρτίου με επιπλέον πάρα πολύ περιορισμένες δραστηριότητες. Το lockdown το σημερινό έχει πολύ μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου. Ένα καθολικό lockdown θα σήμαινε στην πραγματικότητα ένα περιορισμό των πληθυσμών που δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή τη στιγμή μετά από τόσο καιρό περιορισμών είναι κάτι που ψυχολογικά αντέχει η κοινωνία. Υπάρχει μια τεράστια ψυχολογική κόπωση».

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε κατάσταση τέτοια η οποία να μπορεί να τεκμηριώνει ένα άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την κλίμακά του. Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι τα μέτρα να είναι ενιαία για όλη τη χώρα, το γεγονός ότι πράγματι υπάρχει μια σημαντική διαβάθμιση σε ότι αφορά το ιικό φορτίο ανά περιοχή δεν δικαιολογεί, κατά την άποψή μας, το να πάμε σε σπαστά μέτρα σε αυτή τη χρονική συγκυρία και τούτο διότι υπάρχει μια σχετική κινητικότητα και δυστυχώς έχουμε τις εικόνες του τι συνέβη σε άλλες χώρες όταν άνοιξε το λιανεμπόριο, άρα θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναφορικά με το άνοιγμα των εκκλησιών, δήλωσε: «Είναι προφανές ότι και η εκκλησία θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες. Καταλαβαίνω ότι τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια είναι πολύ μεγάλες γιορτές τους Χριστιανισμού, σε γενικές γραμμές θα ήθελα να εξάρω τη στάση της εκκλησίας που μέχρι στιγμής με μικρές εξαιρέσεις μεμονωμένες, έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αισθάνομαι ότι θα υπάρξει ένας σοβαρός αυτοπεριορισμός και τώρα».

Αναφορικά με την Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το συγκεκριμένο έχει να ασχοληθεί με θέματα υψηλής πολιτικής που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Ευρώπης συνολικά. Ιδίως με το θέμα του Brexit και με το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, με το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας το οποίο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης. Όχι μόνο το οικονομικό, γενικώς για την επιβίωση της Ευρώπης και όλων των κρατών μελών. Αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι υπάρχει μια μεταβατική λύση η οποία παραπέμπει το ζήτημα για το μέλλον και κερδίζουμε χρόνο έτσι ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται το ταμείο ανάκαμψης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς γιατί στηριζόμαστε πάρα πολύ στους πόρους αυτούς να υπάρξει έγκριση και αποδέσμευση των πόρων αυτών ακόμη και αν η αποδέσμευση θα γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι είναι σημαντικό γιατί ακόμη και οι πόροι οι οποίοι θα μας έρθουν αργότερα μπορούν να αφορούν προγράμματα τα οποία εκκινούν ήδη από τώρα άρα μπορούμε να ξεκινήσουμε το μεγάλο πρόγραμμα το οποίο έχουμε για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας και να ευελπιστούμε ότι αυτοί οι πόροι θα έρθουν αρκεί να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Περισσότερα ευρωπαϊκά συμβούλια πλέον υπάρχει θέμα Τουρκίας. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η Ευρώπη εν μέσω τόσων προβλημάτων υγειονομικών, οικονομικών και άλλων θα ασχοληθεί και με τα ευρωτουρκικά. Είναι σημαντική αναβάθμιση των ζητημάτων που αφορούν τα ελληνοτουρκικά το ότι πλέον είναι μονίμως στην ατζέντα της ΕΕ . Εκείνο το οποίο αναμένουμε είναι ότι θα υπάρξει μια νέα καταδίκη της Τουρκίας, καταλαβαίνω ότι αυτό για ορισμένους μπορεί να μην ακούγεται ικανοποιητικό, υπό μια έννοια η προβλεπόμενη επέκταση των κυρώσεων, η εξουσιοδότηση προς τον κο Μπορέλ για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ να αναλάβει δράση εγώ αισθάνομαι ότι μπορούν να φέρουν αποκλιμάκωση. Για μένα το ζήτημα των κυρώσεων δεν συνιστά αυτοσκοπό, δηλαδή δεν επιδιώκω κυρώσεις για τις κυρώσεις της Τουρκίας εκείνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να υπάρξουν τέτοιου τύπου αποτελεσματικοί μηχανισμοί κυρώσεων οι οποίοι επ’ απειλούμενοι να οδηγήσουν την Τουρκία στο να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Πιστεύω ότι κάτι θα φέρει η ελληνική διπλωματία από τις Βρυξέλλες. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να επιλύσουμε ειρηνικά τις διαφορές μας, δεν έχει επιδείξει μέχρι σήμερα ανάλογη στάση η Τουρκία είναι ολοφάνερο, η πίεση όμως η οποία θα ασκηθεί και σήμερα και διαρκώς από την ΕΕ θέλω να ελπίζω ότι θα δημιουργήσουν συνθήκες για να μπορέσουμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι. Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν μόνο υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια. Το θεωρώ απολύτως αυτονόητο. Η ελληνική διπλωματία έχει ήδη καταστήσει απολύτως σαφές ότι υπό καθεστώς πίεσης διαρκούς ή απειλής πίεσης εκ μέρους της Τουρκίας δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Αναφορικά με την βίλα Τσίπρα στο Σούνιο και τις επιθέσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Ηλιόπουλου προς τον πρωθυπουργό, σημείωσε: «Η λογική της ισοφάρισης των δημοσιευμάτων εμένα δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια πίεση αυτή τη στιγμή προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να δώσει κάποιες απαντήσεις. Η πολιτική του προφανώς δεν ασκείται σε επίπεδο κουτσομπολιού καταλαβαίνουμε όμως όλοι ότι όταν πρόκειται για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και για τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια σε ότι αφορά και τη δική τους περιουσιακή κατάσταση για αυτό άλλωστε όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούμε κάθε χρόνο την περιουσία μας. Θα πρέπει όλοι να στεκόμαστε στα πολιτικά επιχειρήματα, αυτού του τύπου η φθηνή αντιπαράθεση εκ μέρους του κ. Τσίπρα και του κ. Ηλιόπουλου δηλητηριάζει, δημιουργεί τοξική ατμόσφαιρα στο πολιτικό σύστημα και νομίζω ότι πλέον η κοινωνία δεν είναι εκεί. Η κοινωνία είναι αλλού, έχει πραγματικά προβλήματα που έχουν να κάνουμε με την υγεία και την οικονομία και για το λόγο αυτό όλα αυτά τα φθηνά πυροτεχνήματα δεν αγγίζουν πια κανέναν».

Αναφορικά με το θέμα των εξώδικών του κ. Τσίπρα προς δημοσιογράφους, δήλωσε: «Είμαι απολύτως αντίθετος σε οτιδήποτε έχει να κάνει με απειλή διώξεων κατά δημοσιογράφων για την άσκηση λειτουργήματός τους. Είναι αυτονόητη η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα και καλό είναι να μην διακυβεύεται με τέτοιου τύπου απειλές. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος ουδέποτε έχει στείλει εξώδικα ή έχει κάνει μηνύσεις έναντι δημοσιογράφων μολονότι στο παρελθόν έχει υποστεί προσωπικές και οικογενειακές πιέσεις στη βάση ψευδών δημοσιευμάτων τα οποία ήταν πασίδηλα συκοφαντικά. Νομίζω ότι η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με αυτό το ύφος».

«Εμένα προσωπικά δεν με αφορά τα 500 ή τα 800 ή τα 1000€ εμένα με εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχει μια ευθυκρισία του πολιτικού προσωπικού. Η υποκρισία του να έρχομαι και να προβάλλομαι ότι είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος απεμπολώ τα υλικά αγαθά και στηρίζομαι αποκλειστικά και μόνο στα στοιχειώδη για να γίνομαι αρεστός στους πολίτες όταν δεν συνοδεύεται με μια προσωπική παράσταση που θα υποστηρίζει αυτή την ιδεολογία είναι κοινή υποκρισία και αυτό νομίζω οι πολίτες μπορούν να το αξιολογήσουν», κατέληξε.