Το θέμα της καταγραφής των αναστολών και της επιστρεπτέας προκαταβολής στις δαπάνες και του πίνακα του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες των μελών του για την Υγεία, βρέθηκαν στο επίκεντρο "μίνι-αντιπαράθεσης" του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη.


Η επιστρεπτέα προκαταβολή περιλαμβάνεται στο έλλειμμα, κατά το ποσοστό που θεωρείται ότι δεν θα επιστραφεί. Υπάρχει ένας βαθμός επικινδυνότητας σε αυτούς τους πόρους. Και η Επιτροπή χρησιμοποιεί ένα ποσοστό, και το αποτυπώνει εκεί. Το ίδιο κι εμείς, είπε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι η Επιτροπή καταγράφει μαζί τα μέτρα δαπανών και τα μέτρα εσόδων, όπως οι αναστολές, και τα περνά στο έλλειμμα.


«Στα ΣΥΡΙΖΟνόμικς μπορεί να μη θεωρούνται δημοσιονομική παρέμβαση, στην πραγματικότητα των δημοσιονομικών όμως θεωρούνται» είπε ο κ. Σκυλακάκης απαντώντας στην κριτική του κ. Σκουρλέτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ρωτήσει την κυβέρνηση εάν «πιστεύετε ότι αποτελούν δημοσιονομική δαπάνη οι αναστολές υποχρεώσεων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και τα δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής; ».


Χαρακτήρισε μάλιστα ακατανόητα τα όσα είχε πει χθες ο κ. Σταϊκούρας περί υποχρέωσης κάλυψης αυτών των στοιχείων. «Γιατί να τα καλύψετε [...] όταν σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ρήτρα διαφυγής και δεν υπάρχει το σύμφωνο σταθερότητας. Τι είδους δημόσια οικονομικά μαθηματικά είναι αυτά; Είναι αυτά που απαιτούνται για να μας πείσετε ότι έχετε δώσει 24 δισ. όταν αυτά είναι μόνο 6,7 δισ.» είπε ο κ. Σκουρλέτης.


Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση, όταν το κόμμα του καταθέτει πίνακες με τις δαπάνες των μελών του ΟΟΣΑ για τις δαπάνες στην Υγεία, να βλέπει και την τελευταία στήλη, που λέει σε ποια ημερομηνία για κάθε χώρα αφορούν οι συγκεκριμένες δαπάνες: «Εάν δεν είναι ενημερωμένα τα στοιχεία για κάποιες χώρες για 3 και 4 μήνες, τότε μη τα φέρνετε και ισχυρίζεστε ότι μπορείτε να τα συγκρίνετε με τις δαπάνες που έκανε το ελληνικό δημόσιο στις 21 Σεπτεμβρίου»  είπε ο κ. Σκουρλέτης.


Απαντώντας, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τα πράγματα όπως είναι: Στον πίνακα του ΟΟΣΑ δεν μιλάμε για δαπάνες αλλά για "δεσμεύσεις" δηλαδή "εξαγγελίες". Ο πίνακας που δώσατε δεν είναι πίνακας δαπανών, αλλά πινάκας όπου οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν τι θα δώσουν παραπάνω αυτή τη χρονιά στο σύστημα υγείας τους είπε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας ότι ο πίνακας ξεκίνησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Σταϊκούρας τον έφερε επικαιροποιημένο. Επισήμανε ακόμα ότι στον πίνακα, που ο ΣΥΡΙΖΑ μας λέει ότι είστε 6οι από το τέλος, «δεν κοιτάξατε τις υποσημείωσεις, που λένε ότι βάζουν μόνο τις χώρες του ΟΟΣΑ, που είχαν σημαντική δέσμευση αύξησης των δαπανών, και ότι, από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ, έχει μόλις τις 24. Οι άλλες χώρες δεν είχαν σημαντικές δεσμεύσεις δαπανών για να ξέρουμε τι γίνεται» παρατήρησε ο αναπλ. υπουργός.


Τέλος, στην πρόταση του κ. Σκουρλέτη η κυβέρνηση να προσλάβει μαζικά Έλληνες του εξωτερικού στο ΕΣΥ, είπε ότι «προσλήψεις πιθανόν πρέπει να γίνουν, αλλά συντεταγμένα, και όχι με βάση τις επικοινωνιακές σας ανάγκες...».