Τις νέες συντεταγμένες του πολιτικού χάρτη της χώρας αλλά και τις προτεραιότητες της δεύτερης συναπτής διακυβέρνησής του οριοθέτησε με τη βαρυσήμαντη παρέμβασή του, στο άνοιγμα της τριήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων, στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέπει την ευκαιρία να βάλει ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στο λυκαυγές μιας νέας εποχής, στην οποία η σφυρηλάτηση της ενότητας μέσω της επούλωσης των τραυμάτων του δεκαετούς και πλέον διχασμού αποτελεί βασική προϋποτιθέμενη συνθήκη για την εμπέδωση της οικονομικής ευημερίας, της πολιτικής και κοινωνικής προόδου, αλλά και της καθιέρωσης της Ελλάδας ως μίας χώρας-πρωταγωνίστριας στις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις.

Το νέο δίπολο

Δηλωτικό της νέας στρατηγικής Μητσοτάκη είναι η επαναφορά του δίπολου «πρόοδος - οπισθοδρόμηση» ως της κεντρικής διαχωριστικής γραμμής στο πολιτικό φάσμα, την ώρα που ο στόχος της «χρήσιμης κυβέρνησης» μετριέται από τη συνέπεια και την ακολουθία προεκλογικών δεσμεύσεων και μετεκλογικών πράξεων.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν τη δεδηλωμένη πρόθεσή του να επιβάλει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ταχύτερους ρυθμούς. Ο ίδιος φαίνεται ότι μεταφράζει την επίδοση της ΝΔ, που ξεπέρασε το 40% σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ως ξεκάθαρη εντολή για τομές εκεί όπου οι χρόνιες παθογένειες καθηλώνουν τη χώρα και μεγαλώνουν την απόστασή της από την Ευρώπη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν... χαμηλά την μπάλα, ωστόσο δεν κρύβουν ότι το νέο πολιτικό περιβάλλον επιφυλάσσει μία ιστορική ευκαιρία: να ηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης της επιχείρησης «πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός», ήτοι της διπλής προσπάθειας να εξαλείψει εστίες αναχρονισμού και παράλληλα να προλάβει το τρένο του μέλλοντος, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς σύνθετες προκλήσεις, όπως αυτή της τεχνητής νοημοσύνης.

Εργασιοθεραπεία

Η πρωθυπουργική ντιρεκτίβα, που διαχέεται σε υπουργούς και βουλευτές μέσω της τριανδρίας Σταύρος Παπασταύρου - Άκης Σκέρτσος - Γιάννης Μπρατάκος, είναι ξεκάθαρη: δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο, ούτε και περίοδος χάριτος. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση κινείται με ταχύ βήμα για την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, που το δίχως άλλο θα δώσουν και το στίγμα της νέας διακυβέρνησης.

Οι πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» επιμένουν ότι έως τις 15 Ιουλίου θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει το σύνολο των οικονομικών δεσμεύσεων και των φοροελαφρύνσεων με ορίζοντα τετραετίας. Υψηλής συμβολικής και ουσιαστικής αξίας είναι και η επαναφορά τόσο της ΕΥΔΑΠ όσο και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο, στο οποίο είχαν υπαχθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω στο υπουργείο Υποδομών.

Έως τις αρχές Αυγούστου θα έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης θεσμοθετεί την κατάργηση της ποινής του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την αντικατάστασή της από μία ρεαλιστικότερη και ως εκ τούτου αναλογικότερη παρακράτηση.

Στο εν λόγω νομοθέτημα θα προβλέπονται εξάλλου και επιπρόσθετα κίνητρα, που σχετίζονται με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, ώστε περισσότερες επιχειρήσεις πλέον των τραπεζών και των σουπερμάρκετ να υπαχθούν στο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Πάντως, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, σειρά αναμένεται να πάρει το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους.

Οι μπλε φάκελοι

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός επιδιώκει έως τις αρχές Αυγούστου να έχει επισκεφθεί ή συσκεφθεί με τις περισσότερες, εάν όχι όλες, τις ηγεσίες των υπουργείων, ώστε να καταστεί ευκρινής η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, βάσει πάντα των... μπλε φακέλων που πήραν οι υπουργοί στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό και αμέσως μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11- 12 Ιουλίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον στόχο της αξιολόγησης δομών και προσώπων να αποτελεί μεγάλο στοίχημα της νέας διακυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», σειρά παίρνουν ακολούθως οι Θόδωρος Σκυλακάκης, Γιώργος Φλωρίδης και Δημήτρης Καιρίδης στα υπουργεία Ενέργειας, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης αντιστοίχως.

Ανακοινώσεις

Ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» προϊδεάζουν ότι τις επόμενες ώρες, το αργότερο έως μεθαύριο, ανακοινώνονται οι γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης.

Οι Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος έχουν ολοκληρώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την προεργασία και έχουν ήδη παρουσιάσει τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το 60%-70% των γ.γ. της προηγούμενης κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους, ενώ πάνω από τους μισούς νέους διορισμούς θα αφορούν γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εύη Δραμαλιώτη καταλαμβάνει τη θέση της γ.γ. Συντονισμού, ως η διάδοχος του Θανάση Κοντογεώργη, που αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό, η Μαίη Ζαννή ακούγεται για γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής, η Ιωάννα Γκελεστάθη για γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής και ο Γιάννης Ανδρουλάκης για γ.γ. Ενέργειας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ